Μέτρα για τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Τι θα ισχύσει με την αναπλήρωση. Προανήγγειλε ξανά τηλεκπαίδευση, παρά το ότι παραμένει νομικά στον “αέρα”.
Τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Τη δεδομένη στιγμή, υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη περίπου 700 σχολεία, ενώ άλλες 118 σχολικές μονάδες ή τμήματα παραμένουν κλειστές λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.
Αναφερόμενη στο φαινόμενο των καταλήψεων, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:
▪ Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.
▪ Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεκπαίδευση παραμένει νομικά στον “αέρα”, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει τίποτα παρά τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης την περασμένη Άνοιξη.
Οπως είχε αναφέρει το Νews24/7 σε αναλυτικό ρεπορτάζ, η Αρχή μπορεί να διαπίστωσε ότι η διαδικασία είναι σύννομη επί της αρχής, ωστόσο παρατήρησε πάρα πολλά κενά και αστοχίες για τις οποίες έδωσε διορία τριών μηνών στο Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί.
Ιδού, 11 από τα προβληματικά σημεία όπως τα είχαμε καταγράψει στις 7 Σεπτεμβρίου:
1. Δεν είναι βέβαιο πότε συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό (διαβιβαστικά, emails, κλπ). Επομένως δεν είναι βέβαιο ότι υπήρχε ΕΑΠΔ στις 15/5, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.
2. Ακόμη και αν υπήρχε τότε, συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας υπονοούμενα για την ποιότητά της, την οποία σχολιάζει αμέσως μετά.
3. Κακώς η ΕΑΠΔ υπογράφεται από την DPO του Υπουργείου. Δεν είναι δουλειά της.
4. Δεν αναφέρεται από ποιους ειδικούς όντως συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, όπως απαιτεί ο GDPR.
5. Δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση η ΕΑΠΔ αλλά μόνο αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.
6. Δεν έλαβε υπόψη της τη διάκριση μεταξύ α) σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και β) live streaming από την αίθουσα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
7. Δεν έγινε διαβούλευση όχι μόνο με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές κλπ αλλά και με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή Δημόσιους Φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής για τα θέματα αυτά. Δεν έγινε τότε, δεν έγινε και εκ των υστέρων.
8. Με τον τρόπο που έγινε η ΕΑΠΔ τέθηκαν σε κίνδυνο δικαιώματα και ελευθερίες των υποκειμένων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
9. Απέκρυψε ολόκληρες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων που, σύμφωνα και με τη σύμβαση Cisco – Υπουργείου Παιδείας, η Cisco διατηρεί και για 7 χρόνια μετά και αξιοποιεί για εμπορικούς της σκοπούς!
10. Δεν πληροί τα κριτήρια πληροφόρησης και διαφάνειας το Υπουργείο, καθώς ούτε ουσιαστική ενημέρωση έκανε στα υποκείμενα, ούτε κώδικες εξέδωσε, όπως δεσμευόταν ότι θα κάνει.
11. Αυθαίρετα, τέλος, το Υπουργείο, μετά από όλα τα παραπάνω, συσκέφθηκε με τον εαυτό του και αποφάσισε ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα και δεν τίθεται άλλο θέμα.
Αυξάνονται οι καταλήψεις
Την ίδια στιγμή, οι καταλήψεις και οι διαμαρτυρίες των μαθητών κλιμακώνονται, ενώ μία ακόμη πορεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη, με το κάλεσμα πολλών σχολείων της Αττικής να έχει βρει ανταπόκριση και υποστήριξη από αρκετά σχολεία της περιφέρειας για μία μαζική κινητοποίηση.
Πρόκειται για μία ακόμη πορεία μετά από αυτή της περασμένης Πέμπτης, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι, με τα σχολεία της Αττικής να έχουν και τη στήριξη πολλών ακόμη εκπαιδευτικών μονάδων της περιφέρειας που αναμένεται να βρεθούν στα Προπύλαια, με αρκετές ΕΛΜΕ να καλούν σε συμμετοχή και να εκφράζουν τη στήριξή τους στους μαθητές.
Το σύνθημα που προαναγγέλλει το συλλαλητήριο φέρει τίτλο “Τώρα μιλάμε εμείς” και αναφέρει: “Συνεχίζουμε τις καταλήψεις, οργανώνουμε τον αγώνα μας”, ενώ στο σχετικό κάλεσμα γίνεται και επιγραμματική καταγραφή των αιτημάτων των μαθητών:
Αυτά είναι:
Μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη
Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις καθαριστριών
Ούτε Νέο Λύκειο, ούτε Τράπεζα Θεμάτων
Ανατροπή του νόμου Κεραμέως
Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18
Λεφτά για την υγεία και την παιδεία