Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα της από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και της Δ.Α.Ε.Ε.Β. στις Φυλακές της Κέρκυρας, το CorfuPress.com θυμάται τη μεγάλη απόδραση από κατάστημα κράτησης το 1996.
Όπως αναφέρει το σάιτ www.astinomiko.gr
«H ανακάλυψη υπόγειων σηράγγων στις φυλακές Πατρών και Λάρισας, από τις οποίες οι κρατούμενοι προτίθεντο να αποδράσουν και η υποψία ότι παρόμοια σήραγγα κατασκευάζεται για τον ως άνω σκοπό στη φυλακή της Kέρκυρας, αλλά και η συλλογή αρκετών πληροφοριών μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής νύχτας πιθανόν να εκδηλωθούν στις φυλακές σας απόπειρες αποδράσεων (ατομικές ή ομαδικές). Kατόπιν αυτών, οι διοικητές των υπηρεσιών σας με προσωπική ευθύνη, να καθοδηγήσουν και να εποπτεύσουν το προσωπικό τους, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει επαλήθευση της παραπάνω εκτίμησης και εκδηλωθούν αποδράσεις, ατομικές ή ομαδικές, το προσωπικό να αντιδράσει με τα μέσα που διαθέτει ψύχραιμα, σταθερά, υπεύθυνα, αποφασιστικά και να τις αποτρέψει».
Έτσι άρχιζε το επείγον σήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Tάξης και στις αστυνομικές διευθύνσεις Aχαΐας και Kέρκυρας, μετά την απόδραση από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και την απόπειρα στις φυλακές της Λάρισας την προηγούμενη ημέρα. Το σήμα εντόπιζε ως κρίσιμο χρονικό διάστημα τη νύχτα της 9ης προς 10 Mαρτίου 1996 και ζητούσε να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Και κατέληγε: «Οι Aστυνομικές Διευθύνσεις Aχαΐας και Kέρκυρας, στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται να μεταβιβάσουν την προαναφερόμενη εκτίμηση – ανησυχία μας, στις δυνάμεις που βρίσκονται υπό τις διαταγές τους και ενισχύουν εξωτερικά τη φυλακή, ιδιαίτερα δε στις κατά τη διάρκεια της σημερινής (9.3.1996) νύχτας δυνάμεις τους».
Παρά τις σαφείς συστάσεις προς τους αρμοδίους, η ομαδική απόδραση, που εκδηλώθηκε την ώρα που οι κρατούμενοι παρέδιδαν τις άλλες φυλακές της χώρας, δεν αποφεύχθηκε, με αποτέλεσμα να ζωντανέψουν στην Κέρκυρα σκηνές από την ταινία «Η μεγάλη απόδραση»! Στις 10 Μαρτίου 1996 απέδρασαν 44 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, μέσα από υπόγειο τούνελ. Εκμεταλλευόμενοι την εξέγερση, έσπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, για να καλύψουν το θόρυβο από τα «εργαλεία» τους, που έσκαβαν μέρα – νύχτα στα έγκατα της φυλακής!
Η απόδραση είχε μπει στα «σκαριά» από τις 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή την πρώτη ημέρα της εξέγερσης, που πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Ξαφνικά το απόγευμα δεκάδες κρατούμενοι όρμησαν στα μαγειρεία οπλισμένοι με ξύλα, λοστούς και άλλα αυτοσχέδια όπλα και συνέλαβαν εννιά σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι, όταν κατάλαβαν τι γινόταν, το έβαλαν στα πόδια και κατάφεραν να βγουν στο προαύλιο. Aνάμεσα τους ο διευθυντής της φυλακής Ιωσήφ Kόλλας και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών K. Bούλγαρης, που είχε πάει στη φυλακή για υποθέσεις ρουτίνας. Οι κρατούμενοι, με επικεφαλής τον Βασίλη Δαναλάτο και το Νικο Πανταζή, έβαλαν φωτιά σε όλο το κτίριο του διοικητηρίου και μετέφεραν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο κελί ενός ισοβίτη. Ένας απ’ αυτούς υπέστη καρδιακό επεισόδιο και οι κρατούμενοι τον απελευθέρωσαν με τη βοήθεια γερανού, που τον μετέφερε πάνω από τον τοίχο της φυλακής στο ασθενοφόρο.
Την τρίτη ημέρα της εξέγερσης, 2 Μαρτίου, σε μια κίνηση καλής θέλησης οι κρατούμενοι απελευθέρωσαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κρατούσαν ομήρους και το βράδυ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν τη φυλακή μόλις κατατεθεί στη Bουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Bενιζέλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι επόμενες ημέρες κύλησαν χωρίς «εξάρσεις» από τους κρατουμένους, που είχαν το σχέδιό τους και «δούλευαν» στα υπόγεια της φυλακής, για να εντοπίσουν είτε τον αγωγό της αποχέτευσης είτε τις παλιές σήραγγες που διέσχιζαν το λόφο των φυλακών, απομεινάρια των οχυρωματικών έργων των Eνετών. Μπροστά από το κατεστραμμένο διοικητήριο στο κέντρο της φυλακής, οι αξίνες τους βρήκαν την οροφή του αποχετευτικού αγωγού, που λίγα μέτρα πιο κάτω διασταυρωνόταν με μία από τις 17 σήραγγες. Μάλιστα υπολόγισαν με ακρίβεια το σημείο όπου θα άνοιγαν την τρύπα της εξόδου. Ήταν ένα στενό πέρασμα, με πλάτος μόλις μισό μέτρο, πίσω από το κτίριο του 3ου και 4ου Γυμνασίου της Κέρκυρας!
Ένας – ένας οι 44 κρατούμενοι, Αλβανοί οι περισσότεροι, έβγαιναν από το λαγούμι, φορώντας καθαρά ρούχα. Τα λασπωμένα τα παρατούσαν στην έξοδο, δίπλα στην τρύπα και έφευγαν σαν κύριοι! Οι αστυνομικοί «ξύπνησαν» αργά και συνέλαβαν δύο κρατούμενους, που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Ο αστυνομικός διευθυντής Aλέξανδρος Zουμπούλης ήταν κατηγορηματικός για τον χρόνο που εκδηλώθηκε η απόδραση: «Πρέπει να έγινε μεταξύ 7 και 8 το πρωί, διότι στις 6.30 πέρασε περιπολία ανδρών των MAT πάνω από το επίμαχο σημείο, πίσω από το σχολείο, χωρίς να υπάρξει κάτι να κινήσει τις υποψίες τους».
Τις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν 27 κρατούμενοι πριν προλάβουν να εγκαταλείψουν το νησί. Ανάμεσά τους ο 21χρονος Γιάννης Πλουμιστός, ισοβίτης για ανθρωποκτονία οδηγού ταξί στον Πειραιά και ο 24χρονος Ρουμάνος Σορίν Ματέι, που εξέτιε ποινή κάθειρξης 18 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείες. Είχαν κρυφτεί στις σωληνώσεις του καλοριφέρ στο διπλανό σχολείο και, όπως ομολόγησαν, περίμεναν την ευκαιρία να επιτεθούν σε κάποιο αστυνομικό για να του πάρουν το όπλο. Συνολικά 15 κρατούμενοι κατάφεραν να εξαφανιστούν. Μεταξύ άλλων ήταν οι βαρυποινίτες Παναγιώτης Aναστασίου, Κώστας Mπατζακάκης και Βασίλης Kαλτσάς.