Ανοικτή επιστολή προς Γ. Γ. Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Γραφάκο Δήμους Κέρκυρας και ΠΙΝ από τον πρώην πρόεδρο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, Δημήτρη Φαναριώτη.
Σε αυτήν, ο κ. Φαναριώτης αναφέρει:
Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια ο αγώνας για την λανθασμένη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια δικαιώνεται.
Η αρχική προσφυγή κατά της χωροθέτησης το 2005, του Αλεύχιμον και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας μπορεί να απορρίφθηκε από το ΣτΕ για καθαρά τυπικούς λόγους, αλλά έγινε τελικά “αποδεκτή επί της ουσίας”με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου κ Γραφάκου για την λάθος χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και μάλιστα για την τελική, επίσιμη ακύρωση όλου του έργου προς την ΕΕ!
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία δικαιώθηκε και σε ένα άλλο επίπεδο, σε σχέση με άλλους συλλόγους και φορείς, που τότε, είτε κατέθεσαν αντίθετη άποψη σχετικά με την χωροθέτηση, είτε απείχαν χωρίς να παίρνουν θέση. Είμαι σίγουρος ότι μετά από όλα όσα περάσαμε με την (μη) διαχείριση απορριμμάτων, το οικολογικό κίνημα σήμερα θα συνεχίσει ενωμένο και δυνατό. Η ψυχολογική βία και το άγχος που το σύστημα μας επέβαλε σε όλους τους κερκυραίους, ώστε να αποδεχθούμε την διαιωνιζόμενη κατάσταση χωματερής, “λόγω μη ύπαρξης άλλης λύσης” δεν περνάει πια. Ο κόσμος γνωρίζει και ενεργοποιήθηκε με διάφορους τρόπους: Πράσινες Γωνιές Ανακύκλωσης. Παρατηρητήριο Απορριμμάτων. Κινήματα που ασχολούνται και προσφέρουν.
Καθήκον μας (των “παλιών” οικολόγων) ήταν να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο.
Εν μέρει το πετύχαμε!
Εκτός από το να συγχαρούμε το Υπουργείο γι αυτή την απόφαση, έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε ότι και η ήδη δρομολογημένη “φωτογραφική” χωροθέτηση, στο Τεμπλόνι, του νέου ΧΥΤΥ, είναι το ίδιο και περισσότερο επιβλαβής και επικίνδυνη, όσο στην Λευκίμμη, δεδομένων:
1) Της ήδη μεγάλης επιβάρυνσης με παρόμοιες οχλούσες χρήσεις εκεί και
2) Του μεγαλύτερου Υδροφόρου Ορίζοντα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Τεμπλόνι.
Τα νερά της Κεντρικής Κέρκυρας είναι τόσο επιβαρυμένα που αναγκάζονται στο υδραγωγείο να ρίχνουν πολύ μεγάλες ποσότητας χλωρίου. Το πιο παραγωγικό κομμάτι της Κέρκυρας που περιλαμβάνει την πόλη, μεγάλα ξενοδοχεία και σημαντικά αξιοθέατα επηρεάζεται και από αέρος.
Με αφορμή την δυνατότητα μεταφοράς των συμμίκτων για ένα διάστημα εκτός νησιού, το πιο σωστό θα ήταν να μην βιαστούμε, αλλά να αναθεωρήσουμε όλες τις χωροθετήσεις με την διαδικασία της πλήρους καταγραφής, σύγκρισης και επιλογής χώρων, την οποία ανέκαθεν προτείναμε και ουδέποτε τηρήθηκε. Δηλαδή με Νομική, Συστημική και Χωροταξική μελέτη όλων των πιθανών χώρων του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι στις Δημοτικές Αρχές και την Π.Ι.Ν. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Με όλα τα μέσα που σήμερα διαθέτουν και σε αρμονική συνεργασία να καταφέρουν να κρατήσουν το νησί καθαρό και το περιβάλλον όσο γίνεται λιγότερο επιβαρυμένο.