Κρίσιμη πανελλαδικά η δίκη της Δευτέρας με αφορμή τη δίωξη Νεκτάριου για τις αρχές της περιόδου καραντίνας
Τη Δευτέρα δικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας ο Μητροπολίτης Νεκτάριος για την υπόθεση του «συνωστισμού» εντός της Εκκλησίας στη Λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων εντός του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και της Θείας Κοινωνίας, σε μία δίκη η οποία έχει πολύ μεγαλύτερες παραμέτρους από την τοπική της σημασία.
Και αυτό, καθώς ουσιαστικά θα τεθεί για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας σε Δικαστήριο η υπόθεση της Θείας Κοινωνίας, του κινδύνου μετάδοσης του Covid-19 και του αριθμού των πιστών εντός των ιερών ναών!
Ο μητροπολίτης Κέρκυρας κατηγορείται τόσο για τις προτροπές σε πιστούς την 25η Μαρτίου από άμβωνος να «έρθουν στις Εκκλησίες να κοινωνήσουν», όσο και για τις εικόνες που έκαναν πανελλαδικό θόρυβο με τον κόσμο εντός του Αγίου Σπυρίδωνος για τη Λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ αυτών και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, παρά την αυστηρή απαγόρευση για συμμετοχή στην τελετή περισσοτέρων από τα 5 άτομα.
Η δικογραφία
Η δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου, της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνού οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση τόσο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου, όσο και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στα μέσα Απριλίου περί λειτουργιών της εκκλησίας κεκλεισμένων των θυρών και περί Θείας Κοινωνίας.
Στις 14 Απριλίου, ο Μητροπολίτης είχε δώσει κατάθεση σε ανακριτικούς υπάλληλους της αστυνομίας οι οποίοι τον επισκέφτηκαν στο Μητροπολιτικό μέγαρο ενώ κατέθεσε και η η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου
Η δικογραφία σχηματίστηκε καθώς, κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, παραβρέθηκαν – πέραν των επιτρεπόμενων ιερέων, διακόνων και ψαλτών και νεωκόρων – η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένοι πιστοί, τρεις εκ των οποίων, δύο άνδρες και μία γυναίκα κοινώνησαν, παρά τις απαγορεύσεις.
«Βγάλτε άδεια για άσκηση και ελάτε στους ναούς»
Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, στις 25 Μαρτίου και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση (!), είχε καλέσει τους πιστούς να παρακάμψουν τις τότε απαγορεύσεις κυκλοφορίας εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση αλλά στην πραγματικότητα, να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.
Ο κ. Νεκτάριος μάλιστα, υποστήριξε όλα όσα γίνονται και οι απαγορεύσεις στους πιστούς εντάσσονται σε πρόβα για την επιβολή «παγκόσμιας δικτατορίας»: «Εύχομαι και προσεύχομαι στο Θεό να εκλείψουν όλα τούτα τα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τη χαρά της Αναστάσεως και το Πάσχα του Κυρίου μας. Κανένας από εμάς δεν θα αντέξει να εορτάσει το Πάσχα μέσα στ σπίτι του. Προσευχηθήκαμε να αλλάξουν οι καταστάσεις και αυτής της πρόβας που γίνεται παγκοσμίως, της πρόβας της παγκόσμιας λεγομένης δικτατορίας η οποία έχει άλλους σκοπούς και θέλω να πιστεύω ότι τούτο συντελείται και στην πατρίδα μας»!
Μητροπολίτης Κέρκυρας: Επιμένει ότι έπραξε το σωστό!
Ενόψει της προσεχούς δίκης του, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ορθοδοξία. Εκεί, ο Μητροπολίτης δικαιολόγησε το ότι συνέβη, υποστηρίζοντας ότι “απλώς έκανα το καθήκον μου”.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νεκτάριος δήλωσε ότι «καλούμαι λοιπόν τη Δευτέρα να δώσω λόγο. Χαίρομαι όμως, για αυτό το οποίο μου επεφύλαξε ο Θεός τώρα στο τέλος της ζωής μου, να βρεθώ και να έχω μια εμπειρία από τα δικαστικά έδρανα και κυρίως στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να απολογηθώ, όχι για κάτι το οποίο εγώ διέπραξα, δηλαδή δεν διέπραξα ούτε την κλοπή, ούτε την διαφθορά… Απλώς έκανα το καθήκον μου» τονίζει και προσθέτει: «Άλλοι είναι οι νόμοι του Θεού και άλλοι είναι οι ανθρώπινοι νόμοι. Εκεί υπάρχει μία σύγκρουση εσωτερική για έναν Κληρικό, για έναν Μοναχό και κυρίως για έναν Επίσκοπο διότι, η λεγόμενη αρχιερατική μας συνείδηση δεν μας επιτρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην ζωή την πνευματική, στη ζωή της πίστεως»
Αναφερόμενος στην εκδίκαση της υπόθεσης, την ερχόμενη Δευτέρα ο Μητροπολίτης υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι, ούτε να προκαταβάλω την δικαιοσύνη» και επανέλαβε ότι σέβεται τη δικαιοσύνη. Κλείνοντας σημείωσε ότι «μέσα μου δεν μπορώ να κάνω εκπτώσεις ως προς την πίστη μου, ως προς την λατρεία και ως προς την αγάπη μου για τον Θεό»
Γιάννης Κοντός: Καμία παράβαση από το Μητροπολίτη, τα είχε πει και ο Πέτσας!
Τον… κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα επικαλείται ο νομικός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεκτάριου Γιάννης Κοντός για να υπερασπιστεί τον πελάτη του σχετικά με τις κατηγορίες περί παράβασης των νόμων για τον κορονοϊό!
Κείμενο εξέδωσε ο Γιάννης Κοντός, δικηγόρος της πλευράς του Μητροπολίτη (ο οποίος ωστόσο είναι παράλληλα και επικεφαλής της νομαρχιακής οργάνωσης Κέρκυρας της Ν.Δ.), ο οποίος με την ιδιότητα του νομικού εκπροσώπου, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι δύο δίκες κατά του Μητροπολίτη που συζητήθηκαν πολύ κατά τη «γέννηση» τους, θα συζητηθούν και στο μέλλον, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου τους: «Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι άπτονται λεπτών χριστιανικών και θεολογικών ζητημάτων και έχουν κατηγορούμενο έναν Μητροπολίτη. Και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Κερκυρας, Παξων και Διαποντιων Νήσων κ. Νεκτάριο, ο οποίος επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο που τον πρόσταζε η εσωτερική του Χριστιανική συνείδηση. Φυσικό, αφού πρόκειται για Ιεράρχη που η ζωή του είναι ταγμένη να υπηρετεί τον λόγο του Θεού».
Ο κ. Κοντός υποστηρίζει ότι ούτε η Ιερά Σύνοδος ούτε η κυβέρνηση απαγόρευσαν ποτέ τη Θεία Κοινωνία ενώ επικαλείται όσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις 09/04/2020, δήλωσε σε επίσημη ενημέρωση των ΜΜΕ ότι μπορεί κάποιος να κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του και να μπορέσει να εκτελέσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία, περνώντας από την Εκκλησία της ενορίας του. Μήπως και ο κ. Πέτσας προέτρεψε σε παραβίαση διατάξεων νόμου και σε ψεύδη υπεύθυνη δήλωση; Τέλος, είναι προφανές ότι κανένα κρούσμα δεν συνδέθηκε, βεβαίως, με την συγκεκριμένη «προτροπή» του Μητροπολίτη.
Για τη δεύτερη υπόθεση
Η δεύτερη υπόθεση αφορά την φερόμενη παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης κατά την εσωτερική λιτάνευση του Ιερου Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, εντός του Ιερού Προσκυνήματος, την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 12/04/2020: «Ειδικότερα, ότι κατά την περιφορά του Ιερού Σκηνώματος, συμμετείχαν πάνω από 4 άτομα, που ήταν την εποχή εκείνη το επιτρεπτό νούμερο. Όταν μόνο για την μεταφορά του Σκηνώματος απαιτούνται 4 Ιερείς. Ο Μητροπολίτης εκαλειτο να πάρει μια απόφαση. Η να πάει ενάντια στην Ιστορία και την Χριστιανική του συνείδηση και να καταργήσει μια Ιεροπραξια που δεν σταμάτησε ποτέ από το 1630. Η να πραγματοποιήσει την ιεροπραξια αυτή, με τον απολύτως απαραίτητο αριθμό λειτουργών που απαιτείτο, έστω και εντός του Ναού. Και η συνείδηση του, του επέβαλλε το δεύτερο.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην πρώτη, νομικά υπάρχει μια σφοδρή σύγκρουση καθηκόντων, στο πρόσωπο ενός Ιεράρχη. Η οποία του επέβαλλε να ακολουθήσει αυτό στο οποίο είναι ταγμένη ολόκληρη η ζωή του. Δηλαδή την υπηρεσία προς τον Θεό.
Ευαίσθητος σε αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις ο Νομοθέτης του νέου Ποινικού Κώδικα, εισήγαγε το νέο άρθρο 33 ΠΚ, ως λόγο άρσης του καταλογισμού, στις περιπτώσεις που άνθρωποι έρχονται εμπρός από ένα ανυπέρβλητο και «τραγικό δίλλημα» και πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Και αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι ξεκάθαρα μια τέτοια περίπτωση.
Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης. Και της αξίζει η εμπιστοσύνη αυτή, καθότι την επιβεβαιώνει σε κάθε της βήμα. Είναι λοιπόν ελπιδοφόρο το ότι έμπειροι και αξιοσέβαστοι δικαστικοί λειτουργοί την Δευτέρα θα εξετάσουν ενδελεχώς τα λεπτά ζητήματα αυτά και θα αχθούν, θέλω να πιστεύω, σε μια δίκαια απόφαση».