Η παράταξη ΔΗμοκράτες ΚΕρκυραίοι Μηχανικοί (ΔΗ.ΚΕ.Μ.) στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΚ/ΤΕΕ της 13/02/20, καταψήφισε την πρόταση ψηφίσματος, σχετικά με τον Ερημίτη.
Όπως αναφέρει η παράταξη:
Η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής και να συμβάλλει μέσω της εκμετάλλευσης της, στην απόκτηση εσόδων από το κράτος.
Το ΤΑΙΠΕΔ με το Ν3986/11 ΦΕΚ152/Α/11, συστάθηκε για το σκοπό αυτό.
Μέσω των προβλέψεων του ανωτέρω ιδρυτικού του Νόμου, το ΤΑΙΠΕΔ το 2012, προέβη στην υπογραφή σύμβασης παραχώρησης του 100% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», που συνέστησε για την αξιοποίηση του ακινήτου στη θέση Ερημίτης της Κασσιώπης Κέρκυρας και κατείχε το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια.
Στη συνέχεια εκπονήθηκε και εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΔΑ (Π.Δ.12.11.13), η ΣΜΠΕ, εκδόθηκε ΑΕΠΟ, και εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη (ΚΥΑ ΓΓΔΠ 0006631 ΕΞ2016/20.04.2016 ΦΕΚ74/ΑΑΠ/22.04.2016).
Με τις διαδικασίες των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων οι μελέτες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση που συνέβαλλε ουσιαστικά στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων των αρμοδίων υπηρεσιών.
Το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τους επενδυτές να πλειοδοτήσουν για την αγορά δικαιώματος κυριότητας γης, μιας έκτασης η οποία, ως υποσύνολο μεγαλύτερου γηπέδου, είχε ήδη δεσμευτεί για 99 χρόνια σε συγκεκριμένο πλειοδότη προηγούμενου διαγωνισμού! Είναι απορίας άξιο με ποια λογική τρίτος επενδυτής θα έδινε χρήματα σήμερα για κάτι του οποίου την κυριότητά θα αποκτούσε έπειτα από έναν αιώνα; Προφανώς, ο μόνος πραγματικός «ενδιαφερόμενος» θα ήταν ο πλειοδότης του προηγούμενου διαγωνισμού.
Το ενδιαφέρον του ΤΕΕ να προτείνει στα πολιτικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να ελέγξουν, μετά από 8 χρόνια την διαδικασία αποτίμησης του προς αξιοποίηση ακινήτου και αν το ΤΑΙΠΕΔ ενήργησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 και 8 του Ν3986/11, σαν προσχηματικό φαίνεται σήμερα, τόσο καθυστερημένα.
Το ΤΕΕ θεσμικά σαν τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας όφειλε πριν προτείνει την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου του Ερημίτη, να λάβει υπόψη του ότι η επένδυση αυτή έχει εγκριθεί (και δεν έχει ακυρωθεί) από 3 διαδοχικές κυβερνήσεις, διαφορετικού ιδεολογικού υποβάθρου,
Με τις υπ΄ αριθμ. 3874/2014 και 1390/2017 αποφάσεις της, η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε κάθε αίτημα ακύρωσης για το έργο. Στην απόφαση μάλιστα με αριθμό 1390/2017 το ΣτΕ απορρίπτει στοιχειοθετημένα ένα προς ένα τους ισχυρισμούς των 22 αιτιάσεων της ΠΙΝ και τους χαρακτηρίζει ως αβάσιμους, υιοθετεί μάλιστα το χαρακτηρισμό της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής. Πως λοιπόν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε την επένδυση επιζήμια περιβαλλοντικά, αμφισβητούμε τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ;
Το τίμημα της αρχικής σύμβασης παραχώρησης προέκυψε από ανοικτή δημοπρασία και επιτυχημένη προσπάθεια αύξησης του αρχικού τιμήματος. Με ποια αντικειμενικά κριτήρια και επιχειρήματα, τη χαρακτηρίζουμε επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο;
Θεωρούμε λοιπόν, ότι το ψήφισμα που εκδόθηκε, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, υποστηρίζει χωρίς πραγματικά στοιχεία τις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων ή άλλων στην προσπάθεια τους ενάντια στην επένδυση και οδηγεί στην μετατροπή της επένδυσης του Ερημίτη σε νέο Ελληνικό.
Ακυρώνει στην πράξη το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 4 του Π.Δ.27.11.23/14.12 ΦΕΚ 430/Α/23 όπως τροποποιήθηκε με το Ν1486/84 ΦΕΚ161/Α/84, που προσπαθούμε όλοι μαζί και με κάθε τρόπο να εδραιώσουμε.
Για τη ΔΗΚΕΜ
ο πρόεδρος
Θανάσης Μακρής