Με θετικό τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας ισχύος (πάνω από τις ενδεχόμενες επιχειρησιακές συμβάσεις) αλλά και τη συμφωνία εν μέσω πιέσεων προς τους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, το συνδικαλιστικό όργανο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα επισημαίνει και τις αρνητικές πλευρές της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας παίρνει παράταση της ισχύος της έως το τέλος Αυγούστου του 2020, με την υπογραφή ανάμεσα στην ΠΟΞ και την ΠΟΕΕΤ, μία συμφωνία με θετικά και αρνητικά σημεία για τους εργαζόμενους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.
Κατά το συνδικαλιστικό όργανο, αποτελεί θετικό το γεγονός ότι σε μία περίοδο όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ‘’κρίση’’ του Κορωνοιού για να κερδοσκοπήσουν και να αφαιρέσουν εργατικά δικαιώματα ,υπεγράφη σύμβαση.
Επιπλέον επειδή πρόκειται για παράταση ισχύος της προηγούμενης παρατείνεται και η υποχρεωτικότητα , κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί σε νέα σύμβαση μετά τις αλλαγές στην νομοθεσία και την ψήφιση του «αναπτυξιακού νόμου».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εξέλιξη εμπεριέχει και αρνητικά σημία, τα οποία είναι τα εξής:
– Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν καμμία αύξηση όταν από το 2012 έχουν απολέσει δικαιώματα και εισοδήματα παρά την άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης στην τουριστική οικονομία και την μεγάλη κερδοφορία των ξενοδόχων.
– Η διάρκεια ισχύος της παρούσης σύμβασης δεν βοηθάει στην διεκδίκηση και την διεύρυνση εργατικών δικαιωμάτων.
Μάχη για υπογραφή τοπικής σύμβασης
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού υπογραμμίζει ότι το γεγονός ότι υπεγράφη η σύμβαση είναι σε κάθε περίπτωση αποτέλεσμα της αγωνιστικής συσπείρωσης και τους αγώνες των εργαζομένων των ταξικών συνδικάτων του κλάδου, προσθέτει: «Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι η εφαρμογή της σύμβασης αυτής διότι παρότι υπεγράφη και παρότι η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με την σύμβαση αυτή, στην πράξη την παραβιάζουν κατά κόρον, ακόμη και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων στα ξενοδοχεία τους. Το Συνδικάτο και τα σωματεία του θα δώσουν μάχη αφενός για την εφαρμογή της και αφετέρου για την υπογραφή τοπικής σύμβασης με καλύτερους όρους τον Αύγουστο που λήγει η σύμβαση αυτή. Για την μάχη αυτή όπως και για όλες τις μάχες των εργαζομένων τα σωματεία μας χρειάζονται στηρίγματα. Γι αυτό , αυτή την στιγμή, η κρίσιμη μάχη είναι η μάχη του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και η οριστική επικράτηση των ταξικών σωματείων κάτι το οποίο μπορούν να το εγγυηθούν με την παρέμβαση τους οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας, για να έχουμε Εργατικό Κέντρο στήριγμα των εργαζομένων και όχι νεροκουβαλητή της εργοδοσίας».