Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κρούσματα Νοεμβρίου στην Κέρκυρα ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτά που είχαν εμφανιστεί από την αρχή της πανδημίας έως τέλος Οκτωβρίου.
Ενημερωτικό του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το οποίο σημειώνει πως προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στο ρυθμό εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας.
Αναλυτικά, το ενημερωτικό έχει ως εξής:
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στο ρυθμό εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τη τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα είχε σημειωθεί μια μεγάλη αύξηση στα καταγραφόμενα κρούσματα. Συνολικά το Νοέμβριο καταγράφηκαν περίπου διπλάσια νέα κρούσματα, από όσα είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας μέχρι την 31/10. Παράλληλα μειώνεται σταδιακά και ο ρυθμός των εισαγωγών και η αντίστοιχη πίεση, που ασκήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας στη διάρκεια του μήνα. Τον Νοέμβριο έγιναν συνολικά 34 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και καταγράφηκαν έξη θάνατοι. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα μέχρι και την 30/11 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Η σχετική σταθεροποίηση προέκυψε σαφώς σαν αποτέλεσμα του γενικευμένου lock down, που βρήκε την Κέρκυρα σε πρωιμότερη φάση του επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι αποφύγαμε τη δραματική έκρηξη της επιδημίας, που παρατηρήθηκε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καθώς καταγραφόταν εκθετική αύξηση το προηγούμενο διάστημα και στην Κέρκυρα. Ωστόσο, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρόκειται για προσωρινή σταθεροποίηση και όχι για κάμψη της επιδημίας. Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού συνεχίζεται, και βρίσκεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα, από αυτά που βρισκόταν στην αρχή του φθινοπώρου.
Με την προγραμματιζόμενη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων, θα είναι κρίσιμης σημασίας να μην επιταχυνθεί και πάλι ο ρυθμός διασποράς του ιού. Αυτό θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες, καθώς θα μπαίνουμε στην κατ’ εξοχήν περίοδο έξαρσης των ιώσεων, που είναι οι χειμερινοί μήνες και αναμένεται να υπάρξει η σχετική αύξηση της κινητικότητας στην περίοδο των γιορτών.
Όπως τονίστηκε σε προηγούμενες εκθέσεις και δελτία τύπου, η μέχρι σήμερα πορεία της επιδημίας στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη τη χώρα, υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της μόνο με τη δράση κεντρικών δομών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Οι συστηματικές ιχνηλατήσεις, η σύσταση καραντίνας και ο έλεγχος τήρησης της, η προστασία των κλειστών δομών και των δομών υγείας, οι μαζικές δωρεάν εξετάσεις στο γενικό πληθυσμό για ανίχνευση της μόλυνσης, φάνηκε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά χωρίς κινητοποίηση και συντονισμό σε τοπικό επίπεδο.
Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η κινητοποίηση δυνάμεων και πόρων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων τους, ώστε να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού, στον περιορισμό της έκτασης και των συνεπειών ενός πιθανού τρίτου κύματος της επιδημίας, στη διάρκεια του χειμώνα. Επισημαίνεται και πάλι η ανάγκη προμήθειας μιας σημαντικής ποσότητας γρήγορων τεστ (ταχύ τεστ αντιγόνου) σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου κυρίως να ενισχυθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής δωρεάν εξετάσεων από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο. Επίσης επισημαίνεται και πάλι η ανάγκη συντονισμού και διακίνησης της πληροφορίας ανάμεσα στους φορείς, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας στην Κέρκυρα.