Στα εξειδικευμένα δημόσια εργαστήρια αναμένεται να σταλούν την Κυριακή νέα δείγματα από την Κέρκυρα για ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, ενώ όσα έχουν σταλεί μέχρι σήμερα ήταν αρνητικά.
Αυτό δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό Start ο διοικητής του Νοσοκομείου Λεωνίδας Ρουμπάτης, επιβεβαιώνοντας ότι στην Κέρκυρα εμφανίστηκαν ύποπτα κρούσματα για τα οποία ο ΕΟΔΥ ζήτησε να σταλούν δείγματα (επιχρίσματα) στο Ινστιτούτο Παστέρ ή σε αντίστοιχο δημόσιο εργαστήριο (λειτουργούν συνολικά 7, ένα στο Ινστιτούτο και τα υπόλοιπα 6 στα πανεπιστημιακά κύρια νοσοκομεία αναφοράς).
Έως τώρα, όλα αρνητικά
Αρνητικά επέστρεψαν χθες και τα δύο δείγματα (ζητήθηκαν συμπληρωματικά) για τον εκπαιδευτικό και τη σύζυγό του, που είχαν μπει σε εθελοντική καραντίνα από την προηγούμενη Δευτέρα.
Ας σημειωθεί ότι για κάθε περίπτωση που ο ΕΟΔΥ ζητά να σταλεί επίχρισμα, είναι υποχρεωτική η παραμονή σε απομονωμένο χώρο είτε στο Νοσοκομείο είτε στην οικία (αναλόγως με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων) έως ότου εκδοθεί η απάντηση για το αν είναι περιστατικό κορονοϊού.
Δεν θα εξετάζονται πλέον όλα τα ύποπτα κρούσματα
Ωστόσο, από αύριο, η διαδικασία αλλάζει, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σ. Τσιόδρας, επικεφαλής της ελληνικής συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στην απογευματινή καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι πλέον οι υγειονομικές αρχές της χώρας κρίνουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνεται δείγμα από κάθε ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα για κορονοϊό προς ταυτοποίηση.
Τα περιστατικά με ελαφρά συμπτώματα θα παραμένουν στην 14ημερη καραντίνα στο σπίτι τους απομονωμένοι από τους υπόλοιπους κατοίκους της οικίας όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να λαμβάνεται και να αποστέλλεται στα εργαστήρια δείγμα.
Αντίθετα, όσα περιστατικά έχουν σοβαρότερα συμπτώματα ή αν σε ελαφρύ περιστατικό τα συμπτώματα χειροτερεύουν, τότε λαμβάνονται και αποστέλλονται δείγματα και, αναλόγως με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για κάθε περιστατικό ξεχωριστά, ενδέχεται να κρατηθεί το ύποπτο κρούσμα σε απομονωμένο χώρο εντός του νοσοκομείου ή ακόμα και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς, για πολύ βαριές περιπτώσεις.
Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε επί τούτου: “Σήμερα θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους”.
Εκτός κορονοϊού η ΜΕΘ Κέρκυρας
Για την ώρα, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι εκτός του σχεδίου χρήσης ΜΕΘ για ασθενείς με τον Covid-19. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, αρχικά θα αξιοποιηθούν οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς (για την Κέρκυρα, αυτά του Ρίου αλλά και του Πανεπιστημιακού των Ιωαννίνων).
Μάλιστα, από τα επόμενα 24ωρα, το Πανεπιστημιακό στα Γιάννενα θα αποκτήσει εργαστήριο ελέγχου επιχρισμάτων για κορονοϊό, ώστε να αποσυμφορηθεί το σύστημα στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.
Το σχέδιο αναφέρει πως θα χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ για βαριά περιστατικά του Covid-19 σε άλλα νοσοκομεία μόνο και εφόσον υπάρξει ανάγκη λόγω πληθώρας ασθενών, ενώ σε μία τέτοια περίπτωση, θα επικαιροποιηθεί το σχέδιο ώστε να μοιραστούν τα νοσοκομεία με ΜΕΘ σε αυτά που θα φιλοξενούν ασθενείς με κορονοϊό και σε αυτά που θα έχουν ασθενείς αποκλειστικά για άλλες ασθένειες ή ανάγκες (π.χ. καρδιολογικά, τροχαία και κάθε περιστατικό που χρίζει αντιμετώπισης σε εντατική θεραπεία και δεν πάσχει από τον ιό).