“Παρακαλούμε κάθε αρμόδιο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση να δοθεί μια ειδική άδεια ώστε το Μεγάλο Σάββατο το πρωί να παραστούν στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όσα άτομα χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η λιτανεία εντός του ναού” αναφέρουν οι Πρόσκοποι Κέρκυρας.
Αναλυτικά, η επιστολή προς κάθε αρμόδιο αναφέρει τα παρακάτω:
Θέμα: Πάσχα στην Κέρκυρα εν μέσω πανδημίας COVID-19
Αξιότιμες Κυρίες & Κύριοι,
Είναι γνωστό τοις πάσι η διαφορετικότητα, η μεγαλοπρέπεια, αλλά και η κατάνυξη του εορτασμού του Πάσχα στην Κέρκυρα.
Εδώ και 105 χρόνια, κάθε χρόνο, ανελλιπώς οι Πρόσκοποι της Κέρκυρας, πλαισιώνουν δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό χρώμα, όπως οι Φιλαρμονικές, οι χορωδίες και όλη η Κερκυραϊκή Κοινωνία τις εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από πολύ νωρίς, τα Λυκόπουλα μας ετοιμάζουν τους μπότηδες, οι Παλαιοί Πρόσκοποι τις κολομπίνες και τα παιδιά μας ξεκινούν από πολύ νωρίς την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφρούρηση των Επιταφίων μέσα στις εκκλησιές και την περιφορά τους στην πόλη από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, κλείνοντας με τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως. Λίγο πριν τελειώσει η μέρα οι τελευταίες συμβουλές από τον εκάστοτε Περιφερειακό Έφορο για ποδόλουτρο με αλατόνερο προκειμένου να ξεπρηστούν τα πόδια και να μπορέσουμε να δώσουμε το παρόν στον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα που εδώ και 500 χρόνια πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την Πρώτη Ανάσταση.
Ο Επιτάφιος περιφέρεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και όχι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής από τα χρόνια των Ενετών, οι οποίοι από το 1574 απαγόρευαν την περιφορά των επιταφίων στους δρόμους το βράδυ. Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πλέον επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε περίπου το 1550 σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.
Μετά τον Επιτάφιο του Αγιού, τρέχουμε όλοι στην πλατεία για να σπάσουμε τους μπότηδες. Με την πρώτη Ανάσταση, οι κάτοικοι εκφράζουν παράλληλα την επιθυμία να ξορκίσουν με αυτό το θόρυβο το κακό. Το έθιμο ξεκινά από τα ειδωλολατρικά χρόνια, της υποδοχής της
άνοιξης με σύναξη των καρπών σε νέα δοχεία και το σπάσιμο των παλιών. Το έθιμο διατηρήθηκε με την επικράτηση του Χριστιανισμού και βασίζεται στον Β.9 Ψαλμό της Ακολουθίας της Μ. Παρασκευής: «Σύ δε Κύριε Ανάστησόν με, ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως», συμβολίζοντας το διώξιμο του θανάτου και την επαναφορά της ζωής. Οι Φιλαρμονικές κινούνται ανάμεσα από τα πλήθη του κόσμου παιανίζοντας το χαρούμενο εμβατήριο «Γραικοί».
Φέτος οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, σίγουρα διαφορετικές. Ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τις αναμνήσεις μας, θα ακούσουμε τα αγαπημένα μας πένθιμα εμβατήρια και το «Ω γλυκύ μου έαρ» στο σπίτι. Όμως αυτό που δεν μπορούμε να διανοηθούμε είναι να μην γίνει η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου μας μαζί με τον Επιτάφιο έστω και εντός του ναού, κεκλεισμένων των θυρών. Μέσα στις καρδιές και στο μυαλό των Κερκυραίων όλα είχαν κανονιστεί… Εντάξει φέτος δεν θα περπατήσουμε στην πόλη, δεν θα δούμε ούτε Φιλαρμονικές, ούτε χορωδίες, θα σπάσουμε τον μπότη από το παράθυρο μας και θα ψάλουμε το «Χριστός Ανέστη» με ένα κερί από το μπαλκόνι μας με την οικογένεια μας. Και ο Άγιος θα κάνει την λιτανεία του μέσα στην εκκλησιά…, πες ότι είχε κακό καιρό αδερφέ και δεν μπόρεσε να βγει…!!!
Στο άκουσμα όμως, πως ούτε αυτό δεν πρόκειται να γίνει, κάτι άλλαξε μέσα μας. Δεν θα είναι Πάσχα ετούτο αν δεν βγει ο Άγιος!
Παρακαλούμε κάθε αρμόδιο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση να δοθεί μια ειδική άδεια ώστε το Μεγάλο Σάββατο το πρωί να παραστούν στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όσα άτομα χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η λιτανεία εντός του ναού.
Βοηθήστε να κρατηθούν οι παραδόσεις μας και η πίστη μας, σε όλα αυτά που μας ενδυναμώνουν και μας στηρίζουν στις δύσκολες καταστάσεις!
Εμείς κάνουμε και θα κάνουμε το χρέος μας να #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΣΠΙΤΙ.