Το παρατηρητήριο ωστόσο προειδοποιεί για επαγρύπνηση, ενώ σημειώνει πως τα αποτελέσματα του εμβολιασμού θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το τέλος του χειμώνα.
Η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου έχει ως εξής:
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει σταθεροποίηση της επιδημίας στην Κέρκυρα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Τόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και οι νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έχουν μειωθεί σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού έτεινε να γίνει ανεξέλεγκτη. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα μέχρι και την 15/12 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Η εφαρμογή του γενικευμένου lock down βρήκε την Κέρκυρα σε πρωιμότερη φάση του επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι αποφύγαμε τη δραματική έκρηξη της επιδημίας, που παρατηρήθηκε σ’ αυτές τις περιοχές, παρότι στις αρχές Νοεμβρίου καταγραφόταν μεγάλη αύξηση της διασποράς του ιού και στην Κέρκυρα. Η φάση σταθεροποίησης της επιδημίας στην οποία βρισκόμαστε τώρα, παρέχει την ευκαιρία για εξαγωγή συμπερασμάτων και προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος στη διάρκεια του χειμώνα.
Από τον τρόπο που εξελίχθηκε και αντιμετωπίστηκε το δεύτερο επιδημικό κύμα, φάνηκε και στη χώρα μας, όπως είχε ήδη φανεί σε πολλές χώρες, πως όταν η διασπορά του ιού στην κοινότητα ξεπεράσει ορισμένα επίπεδα, είναι αδύνατον να ελεγχθεί στη συνέχεια χωρίς το «κλείσιμο» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επί πλέον στη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώθηκε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, ότι αν τα μέτρα αυτά καθυστερήσουν 1-2 εβδομάδες, σε σχέση με την τοπική κατάσταση, η επιδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Σ’ αυτή την περίπτωση ο περιορισμός της μέσω του lock down επιτυγχάνεται με αργό και επώδυνο τρόπο, εξαντλώντας το σύστημα υγείας και στοιχίζοντας μεγάλο αριθμό θανάτων. Οι περιοχές που απέφυγαν τη δραματική αυτή εξέλιξη, είναι αυτές που εισήλθαν στην περίοδο του lock down σε μια φάση σχετικά μικρότερης διασποράς του ιού.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού στην Κέρκυρα, καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν κάποια μέτρα και πλησιάζουμε στην περίοδο των γιορτών με την αυξημένη κινητικότητα που τη συνοδεύει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εντατική ανίχνευση και τον έλεγχο των κρουσμάτων, τη συστηματική ιχνηλάτηση και την προσωρινή απομόνωση των κρουσμάτων, στη φάση που η επιδημία είναι σε σχετική ύφεση, και πριν αρχίσει να εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς. Μεγάλη σημασία θα έχει επίσης η συμπεριφορά των πολιτών, η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους στη διάρκεια των γιορτών.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας. Τα εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19 αναμένεται να αποτελέσουν το αποφασιστικό μέσο για τον έλεγχο της επιδημίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το τέλος του χειμώνα, καθώς θα χρειασθεί να έχει εμβολιασθεί σημαντικό μέρος τους πληθυσμού, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, για να ανακοπεί η διασπορά του ιού, χωρίς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι τότε θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσπάθεια και υπομονή, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες ενός πιθανού τρίτου κύματος, τους χειμερινούς μήνες.