Τα 5 νοσοκομεία – πυλώνες για τον Covid-19 στα μεγάλα τουριστικά νησιά της χώρας
Τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε τουρίστες θα αντιμετωπίζονται εντός του νησιού στην Κέρκυρα σε λίγο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι άμεση η αντίδραση του ΕΣΥ λόγω του επικείμενου τουριστικού «ανοίγματος» από τις αρχές Ιουλίου.
Αυτό προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» και εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Το σχέδιο, με βασικό άξονα τη λογική ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι αεροδιακομιδές σε περίπτωση κρουσμάτων σε τουρίστα ή κάτοικο τουριστικής περιοχής, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα, προβλέπει ότι πιθανά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται επιτόπου.
Η υγειονομική «ομπρέλα» στη νησιωτική Ελλάδα περιλαμβάνει 5 νοσοκομεία – πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ, ένα πλέγμα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που θα αλληλοσυνδέονται και θα είναι σε άμεση επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα βαριά περιστατικά
Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρίσκονται σε:
• Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)
• Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)
• Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)
• Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)
• Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)
Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29. Αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών.
Και στη Λευκάδα
Στον ίδιο άξονα ανήκουν και τα νοσοκομεία των νησιών που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί τα πιθανά κρούσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το Νοσοκομείο Λευκάδας, από όπου εάν παραστεί ανάγκη ασθενείς θα κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό.
Εργαστήρια σε 20 περιοχές (και) στην Κέρκυρα
Μέχρι τις αρχές Ιουνίου σχεδιάζεται η δημιουργία μικρών εργαστηρίων, στα οποία θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό.
Άλλωστε, χθες παραδόθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας το μηχάνημα GeneXpert με την μέθοδο αυτοματοποιημένου PCR της Αμερικανικής Cepheid για την ανίχνευση κορονοϊού, καθώς και ικανός αριθμός αντιδραστηρίων, δωρεά του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας.
Στόχος είναι να μη χρειάζεται να αποστέλλεται το δείγμα στις μεγάλες πόλεις για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικό ή όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.
Ορισμός υπεύθυνου γιατρού
Ας σημειωθεί ότι σε κάθε νησί, και ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος γιατρός (ιδιωτικού τομέα), ο οποίος και θα έχει την υγειονομική ευθύνη του καταλύματος. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πελάτης με ύποπτα συμπτώματα, ο υπεύθυνος γιατρός θα είναι εκείνος που θα αναλάβει την εξέταση του περιστατικού αλλά και τη διαχείρισή του αν νοσεί, μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.