Αναξιοποίηση παραμένει μέχρι και σήμερα στην κρίση του κορονοϊού η Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, παρότι έχει δημιουργηθεί από το 2013 και τα στελέχη της είναι απολύτως έτοιμα να παράσχουν τις υπηρεσίες τους όποτε τους ζητηθεί από τους φορείς που συντονίζουν.
Ας σημειωθεί μάλιστα ότι έχει μπει στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και επίσημα από το Μάρτιο του 2018 μονάδα διαχείρισης κρίσεων, κάτι που είναι μοναδικό μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ στην περιφέρεια.
Τι είναι η Μ.Υ.Κ.
Η Μονάδα Υποστήριξης Κρισεων (Μ.Υ.Κ.) είναι μοναδική στη χώρα στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ., είναι διεπιστημονική και τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει προγράμματα εκπαίδευσης από εξειδικευμένους επαγγελματίες στην ψυχολογική – ψυχιατρική αντιμετώπιση καταστροφών και τραυματικών γεγονότων και με εξειδικευμένη δυνατότητα κλινικής εφαρμογής.
Η Μονάδα δεν έχει ενημερωθεί έως τώρα γιατί δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της και γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί.
Ο επικεφαλής της, Ηλίας Μιχαλαρέας, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την ύπαρξη και την ετοιμότητά της τονίζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και δυνατότητες παρεμβάσεων σε φυσικές, τεχνητές καταστροφές και σε καταστάσεις αντιμετώπισης μετατραυματικών συνδρόμων.
Η ανακοίνωση Μιχαλαρέα
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας έχει πληγεί, από φυσικές καταστροφές και μαζικά ατυχήματα, πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτές οι καταστροφές ανέδειξαν μια τεράστια έλλειψη, αναφορικά με την ψυχολογική παρέμβαση και στήριξη των θυμάτων, καθώς και του οικείου περιβάλλοντός τους. Για το λόγο αυτό, το 2013, συστήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. του Γ.Ν. Κέρκυρας, η Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων.
Η Μονάδα αυτή, είναι μοναδική στη χώρα, στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ. και έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου, ότι τόσο ο Ελλαδικός χώρος όσο και η ευρύτερη περιοχή της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης, πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές. Πέραν αυτού, αρκετά γεγονότα της καθημερινότητας αποκτούν συχνά χαρακτήρα κρίσης και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η Μονάδα είναι διεπιστημονική και τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει προγράμματα εκπαίδευσης από εξειδικευμένους επαγγελματίες στην ψυχολογική – ψυχιατρική αντιμετώπιση καταστροφών και τραυματικών γεγονότων. Συνεπώς, στη φάση αυτή η μονάδα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και μπορεί να παρέμβει όπου απαιτείται:
• Ψυχολογική στήριξη του γενικού πληθυσμού που έχει υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς και την παροχή ανακούφισης και φροντίδας ( δημιουργία κλίματος φροντίδας ) των άμεσων και έμμεσων θυμάτων.
• Παρακολούθηση των θυμάτων του γενικού πληθυσμού (συγγενείς, θύματα, κλπ)
• Επιδημιολογική καταγραφή και συλλογή πληροφοριών που ξεκινάει από την ώρα της κρίσης, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα καταγραφής
• Διασφάλιση πληροφοριών για τους πληγέντες, ούτως ώστε να μπουν στον δρόμο για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και τον έλεγχο της ζωής τους.
Για την επίτευξη των παραπάνω χρειάζεται:
• Δημιουργία δικτύου συνεργασίας με τοπικούς και εθνικούς φορείς που εμπλέκονται σε μια κρίση – καταστροφή (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, δήμοι, κλπ)
• Δημιουργία δικτύου εθελοντών επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για την ψυχολογική στήριξη των θυμάτων
• Δημιουργία δικτύου συντονιστών – εποπτών που θα μεταφέρουν τις πληροφορίες των πρωτοκόλλων καταγραφής από το μέρος της καταστροφής καθώς και διεκπεραίωση παραπομπών εφόσον κριθεί αναγκαίο
Η άμεση δραστηριοποίηση της Μ.Υ.Κρίσεων περιλαμβάνει τους ακόλουθους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους:
• Ψυχολογική στήριξη των θυμάτων φυσικών ή μη καταστροφών την ώρα της κρίσης
• Δημιουργία, κατά τόπου συντονιστών, κατά την διάρκεια της κρίσης για την μετέπειτα συλλογή πληροφοριών (πρωτόκολλα καταγραφής)
• Παρακολούθηση των ατόμων που συμμετείχαν σε μία καταστροφή με οποιοδήποτε τρόπο και πιθανόν στο μέλλον να αναπτύξουν μετατραυματικό στρες ή συμπτώματα άλλων διαταραχών (π.χ. ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, προσωπικό υγειονομικών μονάδων, κλπ)
• Συνεργασία με άλλους εθνικούς και τοπικούς φορείς, όπως ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Δημοσιογράφοι κλπ, που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο σε φυσικές ή μη καταστροφές
• Εκπαίδευση των άλλων φορέων με την μορφή ημερίδων, βιωματικών σεμιναρίων, κλπ (π.χ. εκπαίδευση των αξιωματικών της πυροσβεστικής σε θέματα αποφόρτισης των υπολοίπων μετά από εμπλοκή τους σε μια καταστροφή)
• Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και όσων ατόμων εμπλέκονται σε μια καταστροφή με την μορφή σεμιναρίου ή ημερίδων με στόχο την δημιουργία δικτύου εθελοντών
• Συνεχιζόμενη έρευνα από την ώρα της καταστροφής και έπειτα σε θέματα που αφορούν άτομα που έχουν εμπλακεί σε μια καταστροφή ή έχουν αναπτύξει μετετραυματικό στρες ή άλλες διαταραχές και δυσλειτουργίες ως αποτέλεσμα αυτής
• Συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών της ομάδας
Σε δεύτερο χρόνο, μπορούμε να εξετάσουμε την δημιουργία ενός δικτύου τέτοιων μονάδων στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Μ.Υ.Κ, της ψυχιατρικής κλινικής, του Γ.Ν.Κερκύρας μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση των ατόμων που θα τις στελεχώσουν.