Ποινή ισόβιας κάθειρξης εκτίει πλέον ο Κερκυραίος φερόμενος ως υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, όπως τον είχαν περιγράψει τοπικοί φορείς, που τον Νοέμβριο του 2018 δολοφόνησε τον Αλβανό εργάτη γης Πετρίτ Ζιφλέ (φωτο) στην περιοχή της Λευκίμμης.
Η δίκη του δράστη της δολοφονίας έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα μέλος της οικογένειας του 63χρονου άτυχου Αλβανού εργάτη, το τοπικό Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο καταδίκασε τον 46χρονο Δ. Κ., κάτοικο Δραγωτινών, σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά. Νομικές πηγές ανέφεραν ότι το δικαστήριο, στο οποίο παραστάθηκε και κατέθεσε γιος του θύματος, απέδωσε στον δράστη τις κατηγορίες της δολοφονίας «εν ψυχρώ» και «εκ προμελέτης», χωρίς ευθείες ή έμμεσες αναφορές σε ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ο δράστης, σύμφωνα με τις αστυνομικές ανακρίσεις και τις σχετικές μαρτυρίες, όπως αποτυπώθηκαν στο παραπεμπτικό βούλευμα των δικαστικών αρχών της Κέρκυρας, συνδέθηκαν, πέραν των άλλων, με ενδεχόμενη παραβίαση και του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014, σχετικά με αδικήματα που τελούνται «από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής». Συνεκτιμώντας σχετικές καταγγελίες, η Εισαγγελία της Κέρκυρας είχε χαρακτηρίσει τη δολοφονία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ως έγκλημα ενδεχομένως και με «εθνικιστικό» και ρατσιστικό χαρακτήρα, μαζί με άλλα ενδεχόμενα προσωπικά κίνητρα, στα οποία ο δράστης απέδωσε την πράξη του.
Δεν εστίασαν στην ενδεχόμενη σχέση με τη Χ.Α.
Εναντίον της καταδικαστικής απόφασης, η οποία δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του κατηγορούμενου.
Το δικαστήριο, ελλείψει επαρκών στοιχείων στη φάση της ακροαματικής διαδικασίας, δεν υιοθέτησε το ενδεχόμενο των ρατσιστικών διαστάσεων της υπόθεσης. Πολίτες της περιοχής που είχαν εισφέρει σχετικές μαρτυρικές καταθέσεις στις διωκτικές αρχές του νησιού δεν προσήλθαν στο δικαστήριο της Ηγουμενίτσας. Η οικογένεια του θύματος είχε επιλέξει άλλωστε να μην εστιάσει στο θέμα διασύνδεσης του δράστη με τη Χρυσή Αυγή και τη ρατσιστική – ναζιστική ιδεολογία της, αλλά στην αδικαιολόγητη, από κάθε άποψη, δολοφονία.
Η υπόθεση
Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία στην περιοχή της Λευκίμμης διαπράχθηκε τις 25 Νοεμβρίου 2018 στον δρόμο ανάμεσα στα χωριά Δραγωτινά και Σπαρτερά, όπου έμενε ο Αλβανός εργάτης με την παντρεμένη στο χωριό αυτό κόρη του. Η σορός του εντοπίστηκε σε χαντάκι του δρόμου από διερχόμενο άτομο τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
Ποιος ήταν ο Πετρίτ
Ο Πετρίτ (Πέτρος) Ζιφλέ, Αλβανός υπήκοος γεννημένος στο Μπεράτι της νοτιοκεντρικής Αλβανίας, όπου ήταν και η μόνιμη κατοικία του, δούλευε εποχιακά ως εργάτης γης σε χωράφια και εκτελούσε συναφείς αγροτικές εργασίες στη Λευκίμμη, βοηθώντας οικονομικά και την κόρη του, από το 1993.
Τον είχαν «δείξει» ως υποστηρικτή της Χ.Α.
Την προηγούμενη ο δράστης -που είχε καταγγελθεί ότι επηρεαζόμενος από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έφερε τατουάζ με ακροδεξιό σύμβολο και ενίσχυε τοπικές δραστηριότητές της αν και δεν ασπαζόταν το σύνολο των θέσεών της- είχε αντιδικήσει με το θύμα σε καφενείο του χωριού Δραγωτινά, εξαπολύοντας εις βάρος του ύβρεις και απειλές για άτομα ξένης εθνικότητας, με αφορμή το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και την αντίρρηση του Αλβανού εργάτη στις θέσεις του, όπως έχει αναφερθεί σε έγγραφες καταγγελίες.
Η σύλληψή του έγινε στο χωριό του Δραγωτινά λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία και τον εντοπισμό σε δασική έκταση της καραμπίνας του με την οποία σκότωσε τον Αλβανό εργάτη, ενώ ο τελευταίος πήγαινε πεζός στο σπίτι του στο γειτονικό χωριό Σπαρτερά.
Αρχικώς ο δράστης είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση, αλλά αργότερα ομολόγησε τη δολοφονία, αποδίδοντάς την σε «κακή στιγμή» και προσωπικούς λόγους άσχετους με τη λογομαχία τους, συνυφασμένους με οικογενειακά θέματα και γνωστές στην περιοχή προσωπικές διαφορές άλλου είδους, που ωστόσο δεν έπεισαν την Εισαγγελία της Κέρκυρας ότι οπωσδήποτε ήταν τα μοναδικά κίνητρα της στυγερής ανθρωποκτονίας. Στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι είχε οργανωτικές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση μαζί του
Ενώ τοπικοί φορείς είχαν καταγγείλει ευθέως ότι ο δράστης της δολοφονίας κάποια χρονική περίοδο ήταν «ενεργός υποστηρικτής» και ακόμη και συνοδός κλιμακίων της Χρυσής Αυγής στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης και της νότιας Κέρκυρας, ο τότε βουλευτής της και νυν περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων του υποστηριζόμενου από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, «αυτοδιοικητικού» συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο» Ι. Αϊβατίδης είχε δηλώσει ότι ο δολοφόνος δεν ήταν «ενεργό μέλος» της και δεν είχε αναμιχθεί σε δράσεις της, αποδίδοντας τις σχετικές κατηγορίες σε… «επαγγελματίες ανθέλληνες» και σε «πανικό για την απήχηση και αποδοχή των θέσεων της Χρυσής Αυγής από την κοινωνία της Κέρκυρας».
ΚΚΕ: Η Χ.Α. οπλίζει τα χέρια
Σχετικές ανακοινώσεις με καταγγελίες για την εξαιρετικά επικίνδυνη και «δηλητηριώδη» δράση και επιρροή της Χρυσής Αυγής στη Λευκίμμη και για το έγκλημα αυτό, ως πιθανή παρενέργεια αυτής της δράσης, είχαν εκδώσει τότε, ως γνωστόν, πολιτικές οργανώσεις, άλλοι φορείς και βουλευτές και στελέχη κομμάτων, επισημαίνοντας ότι η ρατσιστική – ναζιστική ιδεολογία «οπλίζει τα χέρια» σε πολιτικές ή άλλες διαφορές. Επιπροσθέτως, η κερκυραϊκή Οργάνωση του ΚΚΕ είχε αποδώσει και ευθύνες σε τοπικά «κινήματα» και πολιτικά στελέχη για «ανοχή» της Χρυσής Αυγής στη γενικότερη έξαρση των δραστηριοτήτων της στη νότια Κέρκυρα. Στη Λευκίμμη και στην πόλη της Κέρκυρας είχαν εκδηλωθεί τότε διάφορες αντιφασιστικές-αντιναζιστικές πρωτοβουλίες, με συνθήματα όπως «Τσακίστε τους ναζί» (φωτο) και στόχο την απομόνωση της Χρυσής Αυγής και του περιφερειακού συνδυασμού της «Ελληνικής Αυγής για το Ιόνιο», ο οποίος επισήμως έχει δηλώσει στο Διαδίκτυο ότι αποτελεί «αυτοδιοικητική έκφραση της Χρυσής Αυγής», με γνώμονα το «ιδεολογικό πλαίσιο» του νεοναζιστικού μορφώματος.
«Εξαφανίστηκε» εκλογικά!
Στις περυσινές βουλευτικές εκλογές το ποσοστό της εγκληματικής «πολιτικής» οργάνωσης στη Λευκίμμη συρρικνώθηκε, από 7,09%% που ήταν το 2015, σε 2,57%. Επίσης, στις περυσινές περιφερειακές εκλογές το ποσοστό της «Ελληνικής Αυγής για το Ιόνιο» στη Λευκίμμη συρρικνώθηκε, από 6,51% που ήταν το 2014, σε 3,90%.
Η οικογένεια του θύματος, καθώς συγγενείς του εξακολουθούν να ζουν στην Κέρκυρα, είχε επιλέξει κατά τους προηγούμενους μήνες να μην δώσει δημοσιότητα στη δικαστική εξέλιξη του θέματος.