Ιστιοπλοϊκό σκάφος προερχόμενο από την Ιταλία και το οποίο είχε σηκώσει σημαία καραντίνας (!), προσέγγισε τους Οθωνούς και στη συνέχεια έδεσε στη Μαρίνα Γουβιών, με τους επιβάτες να κατεβαίνουν προκειμένου να πάνε στο Λιμεναρχείο για να το δηλώσουν!
Και όμως, δεν έγινε παραβίαση κανενός κανονισμού ή νομοθεσίας, το περιστατικό αυτό όπως που συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής δείχνει ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη (αφού οι κανονισμοί είναι λίγο πολύ κοινοί) η κρατική μηχανή ήταν απροετοίμαστη ακόμα και σε επίπεδο κανόνων για να αντιμετωπίσει μία τέτοια έκτακτη περίοδο…
Από τη Μεσίνα σε Οθωνούς, και από εκεί στα Γουβιά
Το ιστιοπλοϊκό σκάφος NAGI μήκους 14 μέτρων με σημαία Μαλαισίας, αναχώρησε (σύμφωνα με το tracking του συστήματος AIS) στις 11 Μαρτίου από τη Μεσίνα της Ιταλίας με στάση (;) στη Σάντα Μαρία ντι Λέουκα μερικές ώρες αργότερα, για να προσεγγίσει χθες Σάββατο τους Οθωνούς (είναι άγνωστο αν οι επιβαίνοντες κατέβηκαν στο νησί ή άραξαν «αρόδου» για μερικές ώρες) και, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στη Μαρίνα Γουβιών.
Επικοινώνησαν με το Λιμεναρχείο ενώ το ιστιοπλοϊκό είχε σηκώσει την κίτρινη σημαίας της καραντίνας, όπως προβλέπεται από τους ακτοπλοϊκούς κανονισμούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίτρινη σημαία καραντίνας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος επιβαίνοντας αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά ότι το σκάφος προέρχεται από περιοχή καραντίνας.
Πήρε καύσιμα και… ταξί!
Το ιστιοπλοϊκό «έδεσε» στις εγκαταστάσεις προμήθειας καυσίμων στη Μαρίνα, όπου έκανε ανεφοδιασμό και οι επιβάτες του κάλεσαν ταξί το οποίο και τους μετέφερε από τα Γουβιά στο Λιμεναρχείο προκειμένου να δηλώσουν το σκάφος και να προβούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Άνδρες του Λιμενικού μετέβησαν συνοδεύοντας τους επιβάτες του NAGI πίσω στη Μαρίνα όπου με μέτρα προστασίας, αυτή την ώρα το επιθεωρούν.
Αυστηρό πρωτόκολλο πλέον με εντολή λιμενικών αρχών
Από σήμερα το μεσημέρι, με εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, θα ακολουθείται αυστηρό πρωτόκολλο στα σκάφη (ιδιωτικά, ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά) τα οποία προσεγγίζουν τη Μαρίνα ή οποιοδήποτε άλλο τουριστικό ή αλιευτικό καταφύγιο) και προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. και εκτός αυτής, αντίστοιχο με αυτό που ακολουθείται στα πλοία γραμμής και εμπορευμάτων.
Αυτό σημαίνει πως με κάθε προσέγγιση σε ελληνικό λιμάνι ή οποιοδήποτε ντόκο, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πλοίαρχο ή κυβερνήτη το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ελεγχθεί από νομίατρο και, αναλόγως με τις εκτιμήσεις, θα επιτραπεί στους επιβαίνοντες να κατέβουν στην ακτή ή θα τους δοθεί η εντολή για απομάκρυνση.
Δεν έλαβε απάντηση η Ένωση Μαρινών Ελλάδας
Η Ένωση Μαρινών Ελλάδας είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας εδώ και αρκετές ημέρες, στην οποία υπογράμμιζε τα κενά στη διαδικασία προσέγγισης σκαφών στα ελληνικά λιμάνια και μαρίνες και ζητούσε οδηγίες, ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί ειδικές διατάξεις που να περιορίζουν ή και να απαγορεύουν τις όποιες προσεγγίσεις.
Η διαδικασία που από το μεσημέρι επιβάλλει το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, προβλέπεται από παλαιότερο νόμο, ωστόσο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα…
Λόγω του ότι δραστηριοποιούνται στο χώρο χρονια, θα ήθελα να επισημάνω ότι η “σημαία καραντίνας” ένα κίτρινο σημαιάκι ουσιαστικά έχει περισσότερο πια την έννοια ότι ένα σκάφος περιμένει για χαρτιά και διαδικασίες και όχι τόσο καραντίνα κάθε αυτού. Όταν εισέρχεται εάν σκάφος στα νερά κάποιας χώρας για πρώτη φορά σηκώνει αυτή τη σημαία η οποία παραδοσιακά σημαίνει “ζητώ διεκπεραίωση χαρτιών” αλλά και καραντίνας όπου αυτό χρειαζόταν ειδικά πιο παλιά…
Εφόσον όμως έχει σηκωθεί το Quebec (αυτό το κίτρινο σημαιάκια έχει όνομα και σημαίνει ενοιες)…. δεν επιτρέπεται η επικοινωνία με την ξηρά. Θα έπρεπε να οδηγηθούν στη φυλακή για παράβαση συγκεκριμένων νόμων θαλασσιου δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση η έπαρση του “Q” δεσμεύει αυτόν που το σηκώνει να περιμένει τις αρχές του εκάστοτε κράτους να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες…. πράγμα που εδώ όχι μόνο δεν έγινε από αυτον αλλά ούτε και από το επίσημο κράτος το οποίο αντιπροσωπεύει η λιμενικά αρχή.