Κείμενο της ΟΓΕ Β. Κέρκυρας για την 25η Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Η 25η Νοέμβρη έχει οριστεί ως Διεθνής ημέρα εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Διεθνείς οργανισμοί και κράτη διοργανώνουν εκδηλώσεις και διακηρύσσουν το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη βία κατά των γυναικών, την ίδια στιγμή που η πολιτική τους καθιστά τις γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα της εργοδοτικής και κρατικής βίας, που τρέφει και γεννά τη βία και μέσα στην οικογένεια.
Σοβαρό και υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, συνδέεται με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, ο ατομισμός, οι αναχρονιστικές απόψεις που διαμορφώνουν και τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, στις διαφημίσεις, στα reality shows -που διαμορφώνουν πρότυπα και στάσεις- αλλά και στην εργασία και την κοινωνική ζωή.
Η βία δικαιολογείται και διδάσκεται μέσα από παιδικές εκπομπές, ταινίες, δελτία ειδήσεων και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ως στοιχείο υπεροχής και δύναμης. Η προβολή βίαιων σκηνών οδηγεί στην ανοχή – εξοικείωση με τη βία.
Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε στην καραντίνα, πάντα εντείνεται σε περιόδους κρίσης. Όταν η ζωή των λαϊκών οικογενειών επιδεινώνεται. Όταν η εργασιακή ανασφάλεια, το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, η πολιτική που αντιμετωπίζει τη μητρότητα ως κόστος για τις επιχειρήσεις και το κράτος, αυτές οι συνθήκες, δυσκολεύουν τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους. Έτσι έχουμε το φαινόμενο οι σύζυγοι να εγκλωβίζονται στο γάμο για οικονομικούς λόγους.
Οι γυναίκες βιώνουν ενδοοικογενειακή αλλά κι εργοδοτική και κρατική βία. Με τον εφιάλτη της ανεργίας και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης. Απολύονται γιατί τολμούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην εργασία και τη μητρότητα. Η συνδικαλιστική δράση, η απεργία αντιμετωπίζονται με το εργοδοτικό μαστίγιο και την κρατική καταστολή.
Άμεσα διεκδικούμε:
Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, με ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
Επίδομα ανεργίας σε όλες τις άνεργες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να σταματήσει η καταστολή και οι διώξεις των αγωνιστριών και η προσβλητική συμπεριφορά στις γυναίκες που προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα.
Παραθέτουμε φορείς πρόληψης για γυναίκες και παιδιά:
ΕΚΑΒ – Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, 24ωρη λειτουργία, τηλέφωνο: 166
ΤΟΜΥ Κέρκυρας, Γραμμή υποστήριξης για τον κορωνοϊό, τηλέφωνο: 26610-96906
Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας τηλεφωνικές γραμμές 26613-61122, 61124
ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος» – κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κέρκυρας, τηλ: 26610-41111, 36327
Μονάδα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ – αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια Τηλέφωνα: 2661045600 – 2661361163
Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα Κέρκυρας (για το παιδί και τον έφηβο) τηλέφωνο: 26610-48871
ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού Κέρκυρας) τηλέφωνο: 26610-39577
Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης) τηλέφωνο: 26610-81055
Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιντούτο, ανοικτή γραμμή δωρεάν ενημέρωσης: 210-7233102
ΜΕΡΙΜΝΑ (Φροντίδα για το παιδί που αντιμετωπίζει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο στην οικογένεια) Δωρεάν γραμμή: 210-6463622
Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας (η επικοινωνία γίνεται μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών), τηλέφωνο:26610-47396
24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS: 15900, κατά της βίας – υπέρ των γυναικών.