Ανοικτή επιστολή προς τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας από τον Ερημίτη Πλους
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Τον Απρίλιο του 2013 με το περίφημο ΦΕΚ 1020Β μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η έκταση 1.788,26 στρ. με ΑΒΚ 468. Ήταν ο Ίσσος στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές Natura της Μεσογείου, με χαρακτηρισμένο δάσος Αρκεύθου, με πετρόμορφες αμμοθίνες Πλειστοκαινικής περιόδου και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Εντάχθηκε στις παράνομες και αντισυνταγματικές εκποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να γίνει γήπεδο του γκολφ ! Οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας, του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου που κατέθεσε δύο Προσφυγές στο ΣτΕ μαζί με 60 πολίτες του νησιού και φυσικά ο αγώνας κοινωνικών φορέων πρωτοβουλιών και κινημάτων, όπως η πρωτοβουλία αγώνα ΙσSOS, στη συνέχεια ΚΟΡΙΣΣΟΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, είχαν σταματήσει την “επένδυση”.
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, δεν θα βγει εύκολα από το μυαλό των επενδυτών και των κυβερνώντων. Με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ψηφίστηκε χτες, μειώνεται δραματικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας αυτής της περιοχής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες 25 μέρες μπήκαν δύο φωτιές που όλως περιέργως η μια ήταν συνέχεια της άλλης και έκαψαν πάνω από 2,5 στρέμματα παραλίμνιου κεδρόδασους εντός του “ακινήτου” του ΤΑΙΠΕΔ. Απ’ ότι γνωρίζουμε ήδη κινήθηκαν διαδικασίες για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας. Δεν αρκεί όμως αυτό.
Ο σύλλογός μας έχοντας εμπειρία πολλών χρόνων στον αγώνα για τη σωτηρία του “Ερημίτη” και έχοντας παρακολουθήσει στενά όλα τα στάδια εξέλιξης των παράνομου ξεπουλήματος της δημόσιας γης και περιουσίας, ξέρει πως οι επιτήδειοι επενδυτές θα βρουν τρόπο – αν το θελήσουν – να πιέσουν την κυβέρνηση να φωτογραφίσει διατάξεις, αποφάσεις και ΚΥΑ που θα “νομιμοποιήσουν” την απόλυτη καταστροφή στον Ίσσο. Επειδή ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο στην προστασία του “Ερημίτη”, αλλά αφορά στη συνολική προστασία του φυσικού πλούτου στην Ελλάδα και την Κέρκυρα, επειδή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην καταστροφή του κερκυραϊκού φυσικού περιβάλλοντος και επειδή ο αγώνας μας από την αρχή είναι αλληλέγγυος με τα υπόλοιπα κινήματα του νησιού, δηλώνουμε τα εξής:
1. Να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους οι τοπικές αρχές της Αυτοδιοίκησης και να συντάξουν σχέδιο θεσμικής προστασίας της περιοχής Natura του Ίσσου.
2. Να τεθεί στα επόμενα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια η υπόθεση και να καταγραφούν ονομαστικά οι προθέσεις όλων των συμβούλων.
3. Να χαρακτηριστεί ο Ίσσος διατηρητέο μνημείο της φύσης και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η κήρυξη αναδάσωσης της περιοχής.
4. Να κατατεθούν προς διαβούλευση όλες οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν συντάξει αξιόλογοι φορείς, για την προστασία της περιοχής.
5. Οι πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προβούν σε οργανωμένες διεκδικήσεις για τον Ίσσο και τις υπόλοιπες περιοχές της Κέρκυρας που είναι στο μάτι του Υπερταμείου και των επενδυτών.