Έτοιμο αλλά… χωρίς αντικείμενο τουλάχιστον έως τα τέλη του Γενάρη το εμβολιαστικό στο Κέντρο Υγείας Πόλης
Την Τετάρτη καταφτάνουν στα Γιάννενα τα πρώτα εμβόλια (εκεί όπου ένας ακόμα υφυπουργός θα πάει να εμβολιαστεί, ο της υγείας Κοντοζαμάνης), παρτίδα από την οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία της ΒΔ Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κέρκυρας.
Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το πότε και πόσες δόσεις εμβολίου θα έρθουν στο νησί των Φαιάκων, εκτιμήσεις υγειονομικών κάνουν λόγο για ελάχιστες δεκάδες φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν καν (σε πρώτη φάση) ούτε το σύνολο των υγειονομικών του Νοσοκομείου…
Μεγάλο είναι το ενδεχόμενο να αποσταλλούν εμβόλια στην Κέρκυρα μόνο όταν έρθει η επόμενη «φουρνιά», καθώς τα μόλις 9.000 που παρελήφθησαν εν χοροίς και οργάνοις την Κυριακή δεν επαρκούν ούτε για τα νοσοκομεία αναφοράς.
Δύο εμβολιαστικές μονάδες εντός της ΤΟΜΥ στο πρώην ΙΚΑ
Με βάσει αυτά τα δεδομένα, άγνωστο είναι πότε θα λειτουργήσει τελικά το εμβολιαστικό κέντρο που το Κέντρο Υγείας της πόλης της Κέρκυρας (στο παλιό ΙΚΑ, την ΤΟΜΥ) έχει ήδη «στήσει» με δύο μονάδες και έτοιμους γιατρούς και νοσηλευτές που θα παρακολουθούν τη διαδικασία.
Πλην γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου που αναμένεται να εμβολιαστούν στο κτίριο που εργάζονται, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες θα εμβολιαστούν στην ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) με υποχρεωτική παρουσία γιατρού.
Εκτός, φαρμακεία και αγροτικά γιατρεία
Άλλα εμβολιαστικά κέντρα, στην περιφέρεια του νησιού, θα λειτουργήσουν σε τρίτη φάση και, πάντως, όχι πριν από τα μέσα Μαρτίου, ενώ προς ώρας, φαρμακεία και αγροτικά ιατρεία μένουν έξω από τη διαδικασία καθώς οι υγειονομικές αρχές επιθυμούν τους πρώτους μήνες των εμβολιασμών, να υπάρχει υποχρεωτικά παρών στη διαδικασία ιατρός που να έχει ενταχθεί και ενημερωθεί για τα εμβόλια και να καταγράφει πιθανές παρενέργειες, εάν αυτές εμφανιστούν (κάτι που στατιστικά είναι φυσιολογικό σε κάθε εμβόλιο, παλιό και καινούριο).
Νοσοκομείο και ΤΟΜΥ
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τις αποφάσεις για το ποιες ομάδες πληθυσμού θα προηγηθούν τις παίρνει η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και οι ασθενείς και το προσωπικό των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης.
Λευκίμμη, βορράς και μέση Κέρκυρα
Σε όλη την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 1018, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην Αττική και ένας μεγάλος αριθμός στη Θεσσαλονίκη.
Στην Κέρκυρα, πιθανότατα το Μάρτιο, θα προστεθούν τα Κέντρα Υγείας Λευκίμμης για το νότιο συγκρότημα, Αγίου Αθανασίου για το Βορρά και Αγίου Μάρκου για τη μέση Κέρκυρα, ενώ στις αρχές της Άνοιξης θα ξεκινήσει η εκστρατεία και από τις κινητές μονάδες που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές (γηροκομεία, χρονίως πασχόντων και κέντρα αποκατάστασης) αλλά και σε περιπτώσεις ηλικιωμένων σε χωριά που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Καλό… καλοκαίρι!
Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή δεν θα έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό πριν το τέλος της Άνοιξης και δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού – και πάλι, καλώς εχόντων των πραγμάτων!