“Παίρνουμε στα χέρια μας την προστασία του περιβάλλοντος” αναφέρει η Ομάδα Γυναικών Β. Κέρκυρας της ΟΓΕ στο κάλεσμά της για το Σάββατο 20 Ιουνίου.
Αναλυτικά:
Σάββατο 20 Ιούνη, από τις 4 μ.μ. παραλία Αυλάκι του Ερημίτη (Σινιές)
με περίπατο – μπάνιο – παιχνίδια.
Η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ σε σύσκεψη που έγινε στις 13/6, στις Σινιές κάλεσε τοπικά συμβούλια και πολιτιστικούς συλλόγους των γύρω χωριών, τους περιβαλλοντικούς συλλόγους Ερημίτης Πλους και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας κι εργατικά σωματεία, για στήριξη της εκδήλωσης της 20ης Ιούνη. Έγινε ενημέρωση από την Τζένη Σκέμπρη (ΟΓΕ) και τον Δημήτρη Φατήρα (Ερημίτης Πλους), ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους η στήριξη της πρωτοβουλίας και το πλατύ κάλεσμα του λαού.
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υποκριτικές δηλώσεις, κυβερνητικών παραγόντων ενοχοποίησαν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου και της βιομηχανικής ανάπτυξης στη φύση για να συσκοτίζουν τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων. Η ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύει την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στην τεχνολογική εξέλιξη και τη φύση, ανάμεσα στην βιομηχανική παραγωγή προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Επιδοτούν – χρηματοδοτούν την λεγόμενη “πράσινη” οικονομία, που ιδιωτικοποιεί ενέργεια, νερό, σκουπίδια και γεμίζει βουνά και πέλαγα με ανεμογεννήτριες για να κερδίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί. Ταυτόχρονα απαξιώνουν οικονομικά και σε ανθρώπινο δυναμικό τις υποδομές και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας, οδηγώντας στις τραγωδίες στο Μάτι, στη Μάνδρα, στο Σαρωνικό, στη Χαλκιδική, στην Ηλεία και αλλού.
Οι ως τώρα κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ από κοινού είναι “συν-δημιουργοί” του νομοθετικού πλαισίου που εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο βουνά, λίμνες, θάλασσες, παραλίες, περιοχές NATURA, μαζί και τον Ερημίτη. Παρέα προωθούν την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, του νερού κι ακόμα μαζί έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες, όπως είναι η πυροσβεστική, η δασοπροστασία, η πολιτική προστασία. Η προστασία του περιβάλλοντος κάνει φτερά, μπροστά στις «εμβληματικές επενδύσεις»! Όπως η παρέμβαση Γεωργιάδη στον Ερημίτη, που πήρε αρμοδιότητες από τους Δήμους, για να εξυπηρετήσει την εταιρεία.
Μόνο η κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο κι όχι τα κέρδη μιας μικρής μειοψηφίας, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της κοινωνικής παραγωγής με την φιλολαϊκή επιστημονική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι γυναίκες μπαίνουμε μπροστά, παλεύουμε για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Συγκρουόμαστε συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική και στο ζήτημα του περιβάλλοντος.
Παλεύουμε μαζί με εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς και απαιτούμε:
• Κατάργηση του δασοκτόνου νομικού πλαισίου. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα.
• Κατάργηση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που εκχωρεί ακόμα και περιοχές NATURA στα αρπαχτικά του κεφαλαίου και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων.
• Φτηνό, ποιοτικό, πόσιμο νερό για το λαό. Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, πληγέντες από την κρίση. Πλήρη σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στον κλάδο.
• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει ιεραρχώντας την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Ολοκληρωμένη διαχείριση, με κρατική χρηματοδότηση, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση κτλ.
• Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία της δασικής γης, των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων και την σωστή αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
• Κατάργηση των “πράσινων” φόρων, φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, 7ωρη- 5ημερη εργασία με τήρηση των κανόνων ασφάλειας για τους εναερίτες.
• Στην πολιτική προστασία να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, επιστημονικός σχεδιασμός αποτίμησης φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων, με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική. Άμεσα μέτρα πρόληψης καταστροφών κι εκπαίδευση-ενημέρωση του λαού, με κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
• Στήριξη με προσλήψεις και προσωπικό της πυροσβεστικής, της δασοπροστασίας, της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
• ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και υποδομών.
• Να ακυρωθεί η παραχώρηση του Ερημίτη, του αεροδρομίου, των λιμανιών.
• Πλήρης προστασία του Ερημίτη, της λίμνης Αντινιώτη, του Ίσσου και της λίμνης Κορισσίων και όλων των οικοσυστημάτων του νησιού μας.
• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ημερολιάς.
• ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας.
• ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στα βουνά και στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας.
Με την παρουσία μας δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας. Το περιβάλλον είναι πηγή ζωής και όχι πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Τα κέρδη τους καταστρέφουν τη ζωή και το περιβάλλον. Θα τους σταματήσουμε!