Τοπογραφικές εργασίες προκαλούν ερωτηματικά για ενδεχόμενο νέας επιχείρησης κατάτμησης και «αξιοποίησης»
Οι εκ νέου εργασίες τοπογραφικής καταγραφής ενός επίμαχου ελεύθερου χώρου πίσω από το ναό Ιάσονος και Σωσιπάτρου που είχαν επιχειρηθεί το 2017 και είχε αποσυρθεί από την τότε δημοτική αρχή, μετά από διαμαρτυρίες, έχουν θορυβήσει τους κάτοικους της περιοχής οι οποίοι φοβούνται ότι το τότε ακυρωθέν (;) σχέδιο επανέρχεται και προχωρά…
Τις προηγούμενες ημέρες, μηχανικοί προχωρούσαν σε μετρήσεις στον ακάλυπτο χώρο του κληροδοτήματος που βρίσκεται στο πλάι του Ναού.
Το θέμα είχε ανακύψει αρχικά πριν από τέσσερα χρόνια, όταν κατά τη διαδικασία εκπόνησης του Β1 σταδίου της μελέτης «Τοπογραφική – Κτηματογραφική αποτύπωση και πολεοδομική μελέτη επέκτασης – αναθεώρησης της Πολεοδομικής Ενότητας Ανεμόμυλου Δήμου Κέρκυρας»,
Το ζήτημα που είχε προκαλέσει τότε τις διαμαρτυρίες με συλλογή υπογραφών, είχε να κάνει με τον πεζόδρομο που είχε χαραχθεί στη μέση του κτήματος, του οποίου στο ένα κομμάτι βρίσκεται ο ναός και στο άλλο ακάλυπτος χώρος.
Ο πεζόδρομος είχε χαραχθεί από το δρόμο που ενώνει την οδό Ιάσονος και Σωσιπάτρου με την 1η πάροδο Ιάσονος και Σωσιπάτρου, διερχόμενος μέσα από το ακίνητο ιδιοκτησίας Κληροδοτήματος Θεμιστοκλέους Ποφάντη, με αποτέλεσμα την κατάτμηση του ενιαίου ακινήτου του Κληροδοτήματος.
Ο χαραγμένος πεζόδρομος
Ο φόβος των κατοίκων είναι ότι με χαραγμένο πεζόδρομο που χωρίζει το κτήμα, ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση και την ανέγερση κτισμάτων στο υπόλοιπο, εκτός της Εκκλησίας, κομμάτι το οποίο ανήκει στα Αδελφάτα ως κληροδότημα, αντί της διατήρησης του χώρου πράσινου.
Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη προσκρούει στην ίδια την πρόβλεψη του κληροδοτήματος.
Το κληροδότημα και τι προβλέπει
Το Κληροδότημα Θεμιστοκλέους Ποφάντη συνεστήθη με την ιδιόχειρη διαθήκη του Θεμιστοκλέους Ποφάντη του Αλοιζίου με ημερομηνία 2/14 Μαρτίου 1892 και με τις επιδιαθήκες με ημερομηνίες 26 Μαρτίου / 7 Απριλίου 1892, 12 Δεκεμβρίου 1895 και 26 Ιανουαρίου /7 Φεβρουαρίου 1897, οι οποίες καταχωρήθηκαν με την πράξη 1240/9-10-1903 του Συμβολαιογράφου Κέρκυρας Σπυρίδωνος Αλαμάνου. Η σύσταση του Κληροδοτήματος έγινε προς την ορθόδοξη κοινότητα, έχει θρησκευτικό και μόνον σκοπό και χαρακτήρα, το ακίνητο πρέπει να διατηρείται ενιαίο και ότι σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω μεταβιβάζεται δικαιωματικώς στους κληρονόμους του διαθέτη και στους διαδόχους αυτών, εξηγούν.
Όπως είχαν καταγγείλει τότε κάτοικοι με συλλογή υπογραφών στην οποία είχαν προχωρήσει, με την πρόταση που υπήρχε στα αναρτηθέντα διαγράμματα της Αναθεώρησης του ΓΠΣ της Πολεοδομικής Ενότητας Ανεμόμυλου Δήμου Κέρκυρας, δηλ. την δημιουργία πεζοδρόμου, προκαλείται κατάτμηση του ενιαίου ακινήτου του Κληροδοτήματος και επομένως αντίκειται στον όρο της διατήρησης της ακεραιότητας αυτού, καθώς επίσης αντίκειται και στον θρησκευτικό σκοπό Κληροδοτήματος, αφού τμήμα του ακινήτου οικοπεδοποιείται. Επί πλέον των ανωτέρω ο πεζόδρομος αυτός δεν εξυπηρετεί απολύτως καμία ανάγκη ή λειτουργία του προαστίου Ανεμομύλου και κανένα κάτοικο αυτού. Aντιθέτως, προκαλεί μεγάλη ζημία στο περιβάλλον, διότι οικοπεδοποιεί έναν πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος αναδεικνύει το μνημείο του Ι. Ναού και αναβαθμίζει όλη την περιοχή.
Μάλιστα, είχαν καταθέσει ένσταση με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η δημιουργία πεζοδρόμου, να εξασφαλισθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας και σκοπός, η αισθητική και η ενότητα του ακινήτου του Κληροδοτήματος και η διατήρηση της κυριότητας
Εχει αρχισει εδω και αρκετα χρονια αθορυβα και μεθοδευμενα,και την αποκαλουν αναπλαση!