Έρχεται κακοκαιρία μικρής διάρκειας από το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13/10). Αναλυτικά οι περιοχές που θα επηρεαστούν.
Το μεσημέρι της Κυριακής (11/10) εκδόθηκε από την ΕΜΥ Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚ), με το οποίο ανακοινώνεται η επικράτηση κακοκαιρίας μικρής διάρκειας, από το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13/10).
Το σύστημα που θα μας επηρεάσει θα ξεκινήσει την πορεία του από τα δυτικά κινούμενο ανατολικά και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη (13/10) θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ. Στον χάρτη επιφανείας- υετού και 500 hPa διακρίνεται η διαταραχή που βρίσκεται στη κεντρική Μεσόγειο το μεσημέρι της Δευτέρας (12/10).
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε όλη τη δυτική Ελλάδα και περισσότερο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Αυτό διακρίνεται και στον χάρτη υετού που ακολουθεί για το πρώτο δωδεκάωρο και ακολούθως τα φαινόμενα επεκτείνονται ανατολικότερα επηρεάζοντας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (12/10), την υπόλοιπη Πελοπόννησο τη Μακεδονία, τη η Θράκη, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Το μέτωπο της κακοκαιρίας θα επηρεάσει επίσης από τη νύχτα της Δευτέρας (12/10) και μέχρι το πρωί της Τρίτης (13/10), πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (13/10), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από το απόγευμα της Τρίτης (13/10) ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται σε όλη τη χώρα και οι άνεμοι που στην αρχή της ημέρας στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Το σύστημα που θα μας επηρεάσει είναι ένα χαμηλό που δημιουργήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Κόλπο της Γένοβας μια περιοχή που παρουσιάζει πολύ υψηλή συχνότητα εμφάνισης χαμηλών με 46 περίπου επεισόδια το χρόνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα κυκλογενετικών επεισοδίων για την περιοχή του κόλπου της Γένοβας παρουσιάζεται τον Μάρτιο με 19.76%, ενώ η χαμηλότερη τον Οκτώβριο με 15.04%. Γενικότερα Ο κόλπος της Γένοβας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της οροσειράς των Άλπεων, είναι μία από τις σημαντικότερες κυκλογενετικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Η κυκλογένεση στην περιοχή αυτή εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι κυκλωνικές διαταραχές του κόλπου της Γένοβας συχνά εξελίσσονται σε βαθιά συστήματα, με την επίτευξη, κατά κανόνα, των μεγαλύτερων εντάσεων των μεσογειακών υφέσεων κατά μέσο όρο. Συνήθως μετακινούνται νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας την περιοχή των Άλπεων, την Ιταλική χερσόνησο, την Αδριατική θάλασσα, την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Οι υφέσεις του κόλπου της Γένοβας προέρχονται συνήθως από ορογραφική κυκλογένεση στη νότια πλευρά της, ανατολικά προς δυτικά προσανατολισμένης, οροσειράς των Άλπεων.
Τα χαμηλά του κόλπου της Γένοβας στ’ ανώτερα επίπεδα (500 hPa) προέρχονται από την περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης και του Ατλαντικού, όπου η μεσημβρινή συνιστώσα της κίνησης τους αρχικά επικρατεί (κινούνται από βορρά προς νότο), ενώ στη συνέχεια της κίνησής τους προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο επικρατεί η ζωνική συνιστώσα της κίνησης (από τα δυτικά προς τα ανατολικά).
Το συγκεκριμένο σύστημα που θα μας επηρεάσει θα κινηθεί πολύ γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει μεγάλα ύψη βροχής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα . Παραπάνω βλέπουμε τα ύψη βροχής από το μεσημέρι της Δευτέρας έως τα μεσάνυχτα (12ωρο υετό) και στον επόμενο χάρτη από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης που το σύστημα έχει κινηθεί ανατολικότερα. Παρότι χρονικά (αλλά και χωρικά) είναι δύσκολο από τώρα να γίνει σαφής η πορεία του συστήματος, σας παρουσιάζουμε ανά ώρα τα προβλεπόμενα ύψη βροχής από το μοντέλο ApergeeEU.
Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.