Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Κέρκυρας τονίζουν πως στηρίζουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις στο σχολείο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση
Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ αντιληφθήκαμε εξαρχής το ρόλο μας όχι διακοσμητικό ούτε εθιμοτυπικό, αλλά προσπαθήσαμε αυτά τα δύο χρόνια να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε σε ζητήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του σχολείου. Έτσι, προσπαθήσαμε να συνεισφέρουμε σε κάθε πρόβλημα που προέκυψε, είτε μέσα από την αυτόνομη λειτουργία μας, είτε σε συνδυασμό με την Ένωση Γονέων, αφού το σχολείο μας έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων.
Έτσι και τώρα, λοιπόν, απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει με την τωρινή κατάληψη των μαθητών, κληθήκαμε να τοποθετηθούμε.
Καταρχάς, αιφνιδιαστήκαμε και εκπλαγήκαμε με την ξαφνική απόφαση των μαθητών να προχωρήσουν σε κατάληψη. Γι’ αυτό και σταθήκαμε με έναν προβληματισμό απέναντι στη βιαστική αυτή απόφαση που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει παρθεί έπειτα από πιο προετοιμασμένες και λιγότερο βεβιασμένες συλλογικές αποφάσεις, κάτι που τους επισημάναμε.
Ωστόσο, συζητώντας με τα παιδιά αναφορικά με τα αιτήματα της κατάληψης, συμφωνήσαμε μαζί τους.
Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι σε συνθήκες πανδημίας η απαίτηση για μικρότερα τμήματα, μέχρι 15 παιδιών, είναι παράλογη; Αλήθεια, το Μάη με τα μερικές δεκάδες κρούσματα την ημέρα η τήρηση της απόστασης του ενάμιση μέτρου από θρανίο σε θρανίο ήταν επιβεβλημένη, αλλά τώρα που μετράμε εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα οι αποστάσεις πήγαν περίπατο και αρκεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας μόνο μέσα στην αίθουσα!
Επιπλέον, η εύρεση νέων χώρων για μάθημα ώστε να είναι εφικτά τα μικρότερα τμήματα, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να επιδιώκει όλη η σχολική κοινότητα; Αλλά και το αίτημα για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα μικρότερα τμήματα είναι απολύτως εύλογο! Μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας τα σχολεία φέτος ξεκίνησαν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς απ’ όσους απαιτούνται!
Όσον αφορά το αίτημα για περισσότερο προσωπικό καθαριότητας όχι απλώς δεν είναι παράλογο, αλλά επιτακτικό αφού οι απαιτήσεις των ημερών δεν θέλουν απλά ένα σχετικά καθαρό σχολείο όπως διατείνονται οι υπεύθυνοι, αλλά επιπρόσθετα καθημερινή απολύμανση, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με μία ή μιάμιση καθαρίστρια!
Αλλά και τα ζητήματα που αφορούν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, δηλαδή η εφαρμογή της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος μέσω καμερών και η Τράπεζα Θεμάτων, δικαιολογημένα εγείρουν την αντίδραση των μαθητών.
Συνολικά λοιπόν τα παιδιά αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική που άφησε τόσους μήνες τα σχολεία απροετοίμαστα και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, που ακόμα κι αυτή υλοποιήθηκε τελικά με γελοίο τρόπο.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ, ζητάνε ένα ασφαλές σχολείο για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους αλλά και η υγεία όλης της σχολικής κοινότητας και των οικογενειών τους, και για αυτό είμαστε δίπλα τους.
Δεν θα τους υποδείξουμε εμείς τη μορφή αγώνα που θα επιλέξουν. Τους τονίσαμε όμως και συνεχίζουμε να το κάνουμε ότι η κατάληψη ως μορφή αγώνα που επέλεξαν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν δεν στηρίζεται από το σύνολο των μαθητών έμπρακτα με συνεχείς ψηφοφορίες και φυσική παρουσία, ενώ ενέχει τον κίνδυνο εκφυλισμού του αγώνα τους μέσα από πιθανές ζημιές ή βανδαλισμούς που ίσως προκύψουν, κυρίως μέσα από εξωσχολικά στοιχεία. Γι’ αυτό και επισημαίνουμε την ανάγκη της περιφρούρησης του χώρου, και για την ασφάλειά τους και για την προστασία του κτηρίου, αλλά και την ανάγκη να δουν και άλλους τρόπους αντίδρασης, αφού η κατάληψη δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια. Απαιτείται λοιπόν, σεβασμός στις συλλογικές διαδικασίες και μαζικοποίηση του αγώνα τους για να προβάλλονται ορθά τα δίκαια αιτήματά τους.
Γι’ αυτό σεβόμαστε την απόφαση των παιδιών και στεκόμαστε πλάι τους, και όχι απέναντί τους, γιατί αυτό πιστεύουμε ότι είναι το χρέος μας ως γονέων. Επιθετικές, αυταρχικές και τραμπούκικες συμπεριφορές προς τα παιδιά μας (όπως αυτές που έκπληκτοι είδαμε να εκτυλίσσονται στον Άλιμο) είναι έξω από τη λογική μας.
Αλλά στεκόμαστε αντίθετοι απέναντι και στον εκβιασμό του Υπουργείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, αποκλείοντας από το μάθημα τους «καταληψίες», και επιβάλλοντας στους καθηγητές το ρόλο του χωροφύλακα που θα αποφασίζει ποιος μαθητής «δικαιούται» να κάνει μάθημα και ποιος θα παίρνει απουσία! Αλήθεια, γιατί στα σχολεία ή στα τμήματα που έκλεισαν με 14ήμερη καραντίνα λόγω κρουσμάτων δεν εφαρμόστηκε η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι το μέτρο που θέλει να επιβάλλει τώρα η κ. Κεραμέως έχει καθαρά τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα αφού οι μαθητές με τους αγώνες τους σ’ όλη την Ελλάδα απέδειξαν τη γύμνια της πολιτικής της. Επομένως, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό το εκβιαστικό μέτρο του Υπουργείου απαιτώντας να μην εφαρμοστεί, συνειδητοποιώντας ότι αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και «διδάσκει» την καταστολή και την υποταγή στα παιδιά μας,
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στην παρούσα στιγμή που η κατάληψη συνεχίζεται, πρωταρχικό ζήτημα είναι να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, τα δίκαια αιτήματα των μαθητών από όλη τη σχολική κοινότητα. Να διεκδικηθούν λύσεις από όσους έχουν την ευθύνη ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του σχολείου και η υγεία όλων. Αντίθετα θεωρούμε ότι δεν είναι η στιγμή να επικρατήσουν εκδικητικές λογικές, που όχι μόνο δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για την απαράδεκτη κατάσταση των σχολικών μονάδων, αλλά αντιθέτως μπορούν να πυροδοτήσουν ξανά την αντίδραση των μαθητών.
Νομίζουμε ότι είναι η ώρα να ακούσουμε τα παιδιά μας και να κάνουμε όλοι από κοινού ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, και όχι να αντιμετωπίσουμε με αυταρχική και εκδικητική διάθεση την υγιή διεκδικητική νεανική ορμή τους.