Επιστολή του ΣΕΠΕ Κέρκυρας προς τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου, καθώς, όπως τονίζει πρέπει να της αναφέρουν όλα τα τρέχοντα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τούτης της περιόδου.
Αναλυτικά, στην επιστολή του, ο ΣΕΠΕ αναφέρει τα εξής: ΘΕΜΑ:
Κυρία Δήμαρχε, σας αναφέρουμε όλα τα τρέχοντα ζητήματα με στόχο να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυτής της περιόδου:
Α. Καθαρισμός σχολικών μονάδων
Η επαναλειτουργία των σχολείων για όλους τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θέτει πιο επιτακτικά από ποτέ το ζήτημα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων, με τους κακοπληρωμένους εργαζομένους της καθαριότητας να καλούνται από τη δημοτική αρχή να προσφέρουν υπηρεσίες ακόμη και πέραν όσων προβλέπουν οι συμβάσεις τους.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει με ασφάλεια η επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, είναι η καθαριότητα και η απολύμανση των σχολικών κτηρίων. Η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καθησυχάσει τις αγωνίες που υπάρχουν. Οι ανεπάρκειες σε αυτόν τον τομέα από την πλευρά του κράτους γιγαντώνονται μέσα στις συνθήκες πανδημίας.
Πριν 10 μέρες εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός πρωτ. 27408/5-5-2020, αριθμός 114), η οποία προβλέπει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων της δευτεροβάθμιας θα έπρεπε να παρουσιαστούν για εργασία στις οικείες σχολικές μονάδες νωρίτερα από το άνοιγμα προκειμένου να προετοιμάσουν τους χώρους που θα υποδεχτούν εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ, με σκοπό να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, αποφασίστηκε χωρίς καμία συζήτηση στη δημοτική επιτροπή και στις σχολικές επιτροπές η μετακίνηση καθαριστριών των σχολείων της πρωτοβάθμιας, που δεν αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και την 1η Ιουνίου, στα Λύκεια και Γυμνάσια. Τα «ημίμετρα» της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, όπου δεκάδες γονείς και μαθητές θα εισέρχονται στα σχολεία, για να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως τα σχολεία συνέχιζαν τη διοικητική τους λειτουργία (Διευθυντές, Υποδιευθυντές) καθ όλη τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με την αρμόδια ΠΝΠ.
Η εγκύκλιος παραβλέπει ότι βάσει των ατομικών τετράωρων συμβάσεών τους οι εργαζόμενοι -στην πλειονότητά τους γυναίκες- παρέχουν υπηρεσίες σε συγκεκριμένα σχολεία, με καθορισμένο αριθμό αιθουσών και τις αντίστοιχες απολαβές. Τώρα λοιπόν καλούνται να καλύψουν πολύ περισσότερα τετραγωνικά και να δουλεύουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, με τις ίδιες πενιχρές αποδοχές, που συχνά δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας και με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, είναι απαραίτητο μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής – μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.). Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των καθαριστριών καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων και καθιστά απαγορευτικό ακόμα και αυτό το ανεπαρκές «2 φορές την ημέρα» του Υπουργείου.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να ενεργήσει άμεσα ώστε να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο όπως άλλωστε αναφέρεται ρητώς στην παρ.2 του άρθρου εικοστού τέταρτου της από14.3.2020 ΠΝΠ (Α΄64) για περίοδο τεσσάρων (4) μηνών και μονιμοποίηση των υπαρχόντων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων και να παρέχει δωρεάν και σε επαρκείς ποσότητες τα μέτρα ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) που είναι απαραίτητα για όλο το προσωπικό καθαριότητας.
Β. Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων
Ταυτόχρονα, η σύσταση της Νέας Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής με 9 μήνες καθυστέρηση έχει αφήσει χωρίς ενεργό ΑΦΜ όλα τα σχολεία, με αποτέλεσμα την μακροχρόνια χρέωση τοπικών επαγγελματιών και τη μη εξόφληση κάθε είδους παγίων αναγκών των σχολικών μονάδων. Είναι ανεπίτρεπτο οι Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων και οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων να αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Τέλος, μετά τις αρχικές παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, η κοροϊδία, και η προσπάθεια εξαπάτησης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο Δήμος δεν πρέπει να συμμετέχει στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και μάλιστα εις βάρος της Εκπαίδευσης, ζητώντας χρήματα από τα σχολεία, την ώρα που αφενός δεν έχει καν σχηματιστεί επίσημα η Σχολική Επιτροπή, και αφετέρου τα σχολεία δεν έχουν ακόμα λάβει ούτε ευρώ για το έτος 2020, ενώ εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεν πρέπει ο Δήμος να ζητήσει χρήματα από τα σχολεία όταν όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά είναι ελάχιστα, και επί τοις ουσίας ανεπαρκή ακόμα και για τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Διεκδικούμε ένα τάμπλετ σε κάθε μαθητή με έκτακτη χρηματοδότηση από το Κράτος και να μην πέσει και αυτό το βάρος στα σχολεία και αύξηση των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές.
Γ. Συνεργασία με εκπροσώπους δημοτικής αρχής
Κλείνοντας, θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε ότι επειδή γνωρίζουμε την κακή κατάσταση στη σχολική στέγη του νησιού ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας κι εγκατάλειψης, θεωρούμε απαραίτητη την καλή συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής -όπως συνέβαινε στο παρελθόν- που θα βασίζεται σε κλίμα συνεννόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νησί μας. Σε αντίθετη περίπτωση, τα προβλήματα καθημερινά θα αυξάνονται και θα δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ταλανίζοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ελπίζουμε, ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας για πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας, εγκαινιάζοντας μια διαδικασία διαρκούς, ανοιχτού και ξεκάθαρου διαλόγου, με στόχο να δοθούν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.