Δύο ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσε η ΕΛΜΕ.
Το ένα αφορά στην ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το άλλο στους συλληφθέντες της 6ης Δεκεμβρίου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017-2018 ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης και φίμωσης των σωματείων απ όπου κι αν προέρχεται. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης της περιόδου 2017-18 που διώκονται δικαστικά γιατί έπραξαν το αυτονόητο. Οι συνάδελφοι δικάζονται στις 7 Γενάρη, γιατί ως μέλη του ΔΣ ομόφωνα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, σε έγκυο εργαζόμενη και καταδίκασαν την πράξη απόλυσής της από τον εργοδότη της.
Τον Μάρτιο του 2018 το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης για την απόλυση εγκύου στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνη της και καταδίκης του εργοδότη της Vresnet για την παράνομη πράξη του ,κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική των μηνύσεων σε όσους πήραν στάση αλληλεγγύης. Η έκφραση αλληλεγγύης σε εργαζόμενους είναι πάγια τακτική της ΕΛΜΕ και πολλών άλλων σωματείων. Για την πράξη του αυτή μηνύθηκε από τον εργοδότη της Vresnet και σύρθηκαν στο κρατητήριο η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του Δέσποινα Δάσιου και Χρήστος Φιλίππου . Ύστερα από παρέμβαση σωματείων και εργαζομένων αφέθηκαν ελεύθεροι. Για το λόγο αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις συμπαράστασης από σωματεία και φορείς.
Κι ενώ ο εργοδότης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε αποζημίωση για την απόλυση της εργαζόμενης τα μέλη του ΔΣ του σωματείου δικάζονται για τη συμπαράσταση τους προς την εργαζόμενη που δικαιώθηκε. Αντί δηλαδή η υπόθεση να μπει στο αρχείο τα μέλη του ΔΣ σέρνονται στα δικαστήρια. Είναι πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους να διώκεται η αλληλεγγύη σε μια εργαζόμενη που δικαιώθηκε από έναν εργοδότη που καταδικάστηκε.
Η πράξη αυτή στρέφεται ενάντια στο σωματείο , στο δικαίωμά και στην υποχρέωση που έχει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, να εκφράζει την αλληλεγγύη του και τελικά ενάντια στη λειτουργία του. Προσπαθούν να φιμώσουν το σωματείο. Στα πρόσωπα των συναδέλφων του ΔΣ 2017-18 δικάζεται το ίδιο το σωματείο.
Δεν είναι τυχαίο πως οδηγούμαστε σ αυτό, σε μια περίοδο όπου οι κυβερνήσεις παλιές και νέες προσπαθούν να αφαιρέσουν και τα τελευταία ψήγματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων να δέσουν χειροπόδαρα το συνδικαλιστικό κίνημα , να περιορίσουν τη δράση του και τελικά να τα καταντήσουν σωματεία σφραγίδες.
Η δίκη αυτή αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση του αυταρχισμού της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, είναι μια ενέργεια που έρχεται ως συνέχεια της ποινικοποίησης και της καταστολής των αγώνων των μαθητών , των καθηγητών, των σωματείων, του χτυπήματος από τα ματ , της σύλληψης και κράτησης ανήλικων μαθητών και κυρίως ως συνέπεια των προηγούμενων αλλά και προάγγελος του νέου συνδικαλιστικού νόμου που έρχεται.
Μετά την ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων, ποινικοποιείται ακόμη και η έκφραση αλληλεγγύης.
Απαιτούμε:
Να σταματήσει κάθε δίωξη και να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι 9 συνάδελφοι του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης περιόδου 2017-2018.
Καλούμε :
Τα σωματεία, κάθε φορέα του εργατικού κινήματος, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να σταθούν δίπλα στην Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Κάθε δημοκράτη, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταδικάζει το νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου παιδιού, του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά, ότι τα μέτρα καταστολής και της νέας απαγόρευσης των συναθροίσεων δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπακούν μόνο σε μία λογική και σ’ ένα στόχο: Να μπει “φίμωτρο” στο λαό -και ιδιαίτερα στη νεολαία- και να μονιμοποιηθούν πρακτικές καταστολής με πρόσχημα την πανδημία.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει επίσης, τη σύλληψη του συναδέλφου Παναγιώτη Χουντή, μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά και του συναδέλφου Ζήση Γκέρτσου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά σε προηγούμενες θητείες, στο όργιο καταστολής, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσαγωγή των δύο συναδέλφων (που στη συνέχεια μετατράπηκε σε σύλληψη με βάση την αντιδημοκρατική και αυταρχική απαγόρευση των συναθροίσεων) έγινε μετά από επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο πολιτικό βιβλιοπωλείο “Εκτός των Τειχών”, πριν καν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση δηλαδή, στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους για 15 περίπου ώρες, με τον ένα να είναι κυριολεκτικά πάνω στον άλλο, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας ενάντια στην πανδημία, χωρίς να δοθεί καν ένα μπουκάλι νερό. Σε ένα διάδρομο, με μέγεθος όσο μία σχολική τάξη, με σχεδόν ανύπαρκτο αερισμό, έφτασαν να κρατούνται έως και 60 άτομα (!).
Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προσχηματικά την πανδημία, για να εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό, να επιβάλλει “σιγή νεκροταφείου”.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δύο συναδέλφους και σε όλους τους υπόλοιπους συλληφθέντες. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, τη διαγραφή του προστίμου (300 ευρώ) για όλους.
Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή.