Μία ασύλληπτη περιπέτεια περνά ένας 27χρονος Βρετανός ο οποίος κρατείται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Φυλακές Κέρκυρας, λόγω διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι αρχές του Κατάρ εναντίον του τον περασμένο Οκτώβριο.
Τότε, ο Conor Howard, επιστρέφοντας από την Αυστραλία όπου εργαζόταν ως μηχανικός στην πατρίδα του, το Εδιβμούργο, είχε ως ενδιάμεσο σταθμό σε πτήση transit την Ντόχα του Κατάρ. Λόγω καθυστέρησης της πτήσεις από την Αυστραλία στο Κατάρ, οι επιβάτες έχασαν την ανταπόκριση με αποτέλεσμα η αεροπορική τους εταιρία να τους μεταφέρει σε ξενοδοχείο ώστε να παραμείνουν το βράδυ, προκειμένου να πετάξουν την επόμενη ημέρα.
Μύλος που χρησιμοποιείται (και) για κάνναβη
Όμως, στον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρχές στους επιβάτες, βρήκαν στην κατοχή του Howard ένα μικρό μύλο αξίας 10 βρετανικών λιρών, ο οποίος χρησιμοποιείται για το άλεσμα ινδικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για παραβίαση των (αυστηρότατων) νόμων της χώρας για ναρκωτικά.
Ας σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν η κατηγορία αφορά μόνο το μύλο ή αν βρέθηκαν σε έρευνα υπολείμματα παλαιότερης χρήσης κάνναβης μέσα σε αυτόν.
Τον άφησαν να γυρίσει και… τον καταδίκασαν!
Πέρασε από δίκη για να αφεθεί ελεύθερος αμέσως μετά να επιστρέψει στην πατρίδα του, χωρίς προφανώς να έχει αντιληφθεί πως οι κατηγορίες δεν είχαν αποσυρθεί και επρόκειτο να περάσει από δίκη.
Το ανακάλυψε με το χειρότερο τρόπο, όταν το περασμένο Σάββατο ταξίδεψε από το Εδιμβούργο προς την Κέρκυρα προκειμένου να περάσει μερικές ημέρες διακοπές με τη μητέρα του και το θετό του πατέρα, που ήδη παραθέριζαν στη Ρόδα.
Σήμα προς Interpol: Καταζητείται!
Με την άφιξή του στον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο της λίστας επιβατών ότι εναντίον του είχε εκδοθεί από το Κατάρ διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του στη χώρα αυτή της Μ. Ανατολής!
Έτσι, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο, για να ξεκινήσει μία περιπέτεια του ιδίου και της οικογένειάς του και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή κρατούμενος στις Φυλακές Κέρκυρας, περιμένοντας τη νέα εξέταση του αιτήματος για άμεση απελευθέρωσή του με εγγύηση και όρους, κάτι που θα συζητηθεί από το Συμβούλιο Πρωτοδικών Κέρκυρας στις 24 Σεπτεμβρίου.
Απερρίφθη, περιμένουν τα επίσημα στοιχεία
Χθες, Πέμπτη, το αντίστοιχο αίτημά που κατέθεσε ο δικηγόρος του στην Κέρκυρα Γ. Γραμμένος (ο οποίος μίλησε στο CorfuPress.com) απορρίφθηκε, καθώς το Δικαστήριο θεώρησε πως θα πρέπει πρώτα να ζητηθεί άμεση αποστολή από τις αρχές του Κατάρ του φακέλου της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθεί ότι οι ισχυρισμοί του για το πως έχουν τα πράγματα είναι ακριβείς.
Στο σήμα της Interpol περιέχονται μόνο ως επικεφαλίδες οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν και οδήγησαν στην καταδίκη του, ως εκ τούτου, θα πρέπει οι ελληνικές δικαστικές αρχές να αποκτήσουν γνώση της υπόθεσης ώστε να συνηγορήσουν με τη θέση του κατηγορούμενου αφενός ότι δεν είχε πάνω του ναρκωτικές ουσίες, αφετέρου ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται και για τις οποίες στο Κατάρ θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους, στην Ελλάδα αλλά και τη Μ. Βρετανία είτε δεν τιμωρούνται, είτε ενέχουν ποινών πολύ ελαφριών που δεν συμπεριλαμβάνουν σε καμία περίπτωση φυλάκιση ή περιοριστικούς όρους.
Διαστάσεις στο βρετανικό Τύπο
Το θέμα έχει ήδη πάρει διαστάσεις στη Μ. Βρετανία με εκτεταμένα ρεπορτάζ από την Daily Mail, την Telegraph, τη Sun αλλά και τον τοπικό Τύπο του Εδιμβούργου, ενώ όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα, τοπικοί σκοτσέζοι βουλευτές έχουν ξεκινήσει ενέργειες ασκώντας διπλωματική πίεση και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του από τις ελληνικές αρχές και την άρνηση έκδοσης στο Κατάρ, με επιχείρημα μεταξύ άλλων ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται δεν διώκεται στη χώρα μας.
Παραμένουν Κέρκυρα (και) οι γονείς του
Στην Κέρκυρα εξακολουθούν να βρίσκονται η μητέρα του Αντέλ και ο θετός του πατέρας Ρόμπερτ Γιάγκ (με τον οποίο το CorfuPress.com επικοινώνησε), ενώ ο Conor Howard παραμένει κρατούμενος και οι γονείς του ζητούν να οριστεί εγγύηση για να απελευθερωθεί υπό όρους και να επιστρέψει στο σπίτι του, μέχρι να αποφασιστεί η οριστική έκβαση του αιτήματος του Κατάρ για την έκδοσή του.
Επικίνδυνη νομοθεσία
Η Ράντα Στίρλιγκ, ιδρύτρια ενός οργανισμού εξειδικευμένου στην παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νομικό σύστημα των χωρών του Περσικού Κόλπου, υπογράμμισε σε δήλωσή της ότι οι χώρες αυτές είναι πολύ επικίνδυνες για όσους από την Ευρώπη ή το Δυτικό Κόσμο διαμένουν εκεί για εργασία, για επενδύσεις ή ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους καθώς πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν στην «λάθος» πλευρά της νομοθεσίας των χωρών αυτών, που διαφέρει πολύ από αυτές των δικών τους.