Σειρά προσώπων από τον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και εκτός αυτής, φαίνεται πως έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής έρευνας εδώ και εβδομάδες. έρευνα η οποία οδήγησε στην εξεύρεση των εξαφανισμένων φακέλων δικογραφιών που έχει προκαλέσει από τον Ιούνιο σάλο στο νησί και όχι μόνο…
Προς όλες τις κατευθύνσεις στρέφονται οι έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών της εξαφάνισης των (τουλάχιστον) 502 δικογραφιών που βρέθηκαν μετά από έρευνα σε σπίτι επαγγελματία στο χώρο της παραγωγής τροφίμων στην περιοχή του Γαστουρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση για αιφνιδιαστική έφοδο στο συγκεκριμένο σπίτι, φέρεται να ελήφθη εδώ και αρκετές ημέρες από την Εισαγγελία της Κέρκυρας σε απόλυτη συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και απόφαση να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα από κάθε φορέα και αρχή όχι μόνο για την πορεία των ερευνών αλλά και για την κατ΄ οίκον έρευνα συγκεκριμένα!
Μόνο οι Εισαγγελείς
Φαίνεται, δε, πως όλη η ποινική έρευνα συντονίστηκε και εκτελέστηκε από τον ίδιο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Δ. Λαμπρίδη μετά από ενημέρωση και εντολή των προϊσταμένων του Κ. Κουκούτση (Εισαγγελέας Εφετών) και Β. Πλειώτα (Εισαγγελέας Αρείου Πάγου). Αυτά ήταν άλλωστε και τα μόνα πρόσωπα που είχαν πλήρη εικόνα για τις έρευνες του πρώτου.
Που στρέφονται οι έρευνες
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για την απόφαση να διερευνηθεί η συγκεκριμένη κατοικία σπιθαμή προς σπιθαμή, συλλέχθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφορίες που είχαν να κάνουν με τις κοινωνικές συναναστροφές της ιδιοκτήτριας, ενώ δεν είχε προηγηθεί άλλη έρευνα σε άλλο σπίτι ώστε να μην αποκαλυφθούν οι προθέσεις και κινήσεις της Εισαγγελίας.
Αναμένεται να καταθέσει τα επόμενα 24ωρα
Η ίδια η ιδιοκτήτρια και κάτοικος του σπιτιού δεν έχει συλληφθεί, ωστόσο, αναμένεται να κληθεί και πάλι να καταθέσει τα αμέσως επόμενα 24ωρα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των φακέλων που βρέθηκαν στο σπίτι της.
Εκτός της συγκεκριμένης γυναίκας, αναμένεται να κληθούν να δώσουν κατάθεση και άλλα πρόσωπα που θεωρείται πως είναι πιθανόν είτε να έχουν πληροφορίες είτε να εμπλέκονται με την περίεργη αυτή υπόθεση.
Έλεγχος των υποθέσεων για μοτίβα!
Φαίνεται πως οι έρευνες αναμένεται πλέον να συμπεριλάβουν πολλά πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και όχι μόνο, προκειμένου να ξεδιαλυθεί το κουβάρι αυτής της απίστευτης υπόθεσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ελέγχονται όλες οι εξαφανισμένες δικογραφίες προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά μοτίβα τα οποία να βοηθήσουν την ποινική έρευνα να εστιάσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σε συνδυασμό με πιθανές υποθέσεις οι οποίες θα έπρεπε να καθυστερήσουν.
Γ. Καλούδης: Εξαφανίζονταν 49 δικογραφίες το χρόνο!
Την υπόθεση είχε δημοσιοποιήσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Καλούδης, ο οποίος είχε τότε κάνει λόγο για υποθέσεις του οι φάκελοι των οποίων είχαν χαθεί.
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Λαμπρίδης είχε επιβεβαιώσει ότι όντως υπάρχουν φάκελοι που έχουν εξαφανιστεί από το Δικαστικό Μέγαρο καθώς και ότι είχε ήδη διατάξει αναλυτική καταγραφή όλων των φακέλων ώστε να εντοπιστεί τόσο ο αριθμός των απωλειών όσο και το ποιες ακριβώς υποθέσεις αφορούσαν.
Μιλώντας στο CorfuPress.com ο Γιώργος Καλούδης, εξήρε τις ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών επισημαίνοντας πως οι φάκελοι αφορούν υποθέσεις που εκτείνονται σε χρονικό διάστημα έως και 11 ετών! «Για 11 χρόνια εξαφανίζονταν συστηματικά δικογραφίες κατά μέσο όρο 49 το χρόνο. Κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη Δικαιοσύνη της Ελλάδας, της Ευρώπης και, φυσικά, της Κέρκυρας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλειώτα, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδη και του Εισαγγελέα Εφετών κ. Κουκούτση με την έγκριση του οποίου έγινε η κατ΄ οίκον έρευνα από τον κ. Λαμπρίδη με τρόπο μυστικό, ταχύτατο, αιφνιδιαστικό και ακαριαίο», επεσήμανε.
Επανασύσταση των φακέλων
Ας σημειωθεί ότι με εντολή του Εισαγγελέα, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε τόσο η υπόθεση όσο και το μέγεθός της, έχει διατάξει την πλήρη επανασύσταση των φακέλων με αναζήτηση εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και κάθε άλλη ενέργεια απαιτείται, με αρκετές ωστόσο υποθέσεις είτε να έχουν παραγραφεί είτε να βρίσκονται στο όριο.
Για το λόγο αυτό, διερευνώνται επίσης όλες οι σύννομες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει τέτοια εξέλιξη για τις υποθέσεις αυτές. Πάντως, με την εξεύρεση της πλειονότητας, τουλάχιστον, των φακέλων, αναμένεται η διασταύρωση των στοιχείων ώστε κρίσιμα έγγραφα να μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν κανονικά στη διερεύνηση των υποθέσεων.