Έληξε έστω και αργά η απίστευτη ταλαιπωρία και κόστος για τον Connor Howard λόγω του απίστευτου εντάλματος σύλληψης μέσω Interpol από την χώρα του Κόλπου. Σοβαρά ερωτηματικά για τη διαδικασία που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ε.Ε. για εντάλματα χωρών του Κόλπου για υποτιθέμενα αδικήματα που δεν διώκονται καν στην Ευρώπη…
Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο της Κέρκυρας το αίτημα του Κατάρ για έκδοση του Connor Howard, του Βρετανού πολίτη που είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο όταν ήρθε στην Κέρκυρα για να συναντήσει τους γονείς του που έκαναν διακοπές στο νησί, καθώς είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τη χώρα του Κόλπου χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα.
Απερρίφθη το αίτημα έκδοσης
Η αίτηση έκδοσης απορρίφθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη παρά τις προσπάθειες του Κατάρ να οδηγηθεί στη χώρα αυτή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενάμισι έτους με κατηγορίες κατοχής ναρκωτικής ουσίας και, συγκεκριμένα, κάνναβης.
Μία υπόθεση που όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο της Κέρκυρας ήταν σαθρή από την αρχή, ωστόσο, η συμμετοχή και των δύο χωρών στο διεθνές σύστημα της Interpol δεν μπορούσε να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωσή του από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς θα έπρεπε πρώτα να αποσαλλούν από το Κατάρ τα στοιχεία της κατηγορίας και της καταδίκης ώστε να αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις έκδοσης ή όχι…
Δυο μήνες φυλακή
Η απίστευτη δίμηνη ταλαιπωρία του Howard που παρέμενε έγκλειστος στις Φυλακές Κέρκυρας αναμένοντας την εκδίκαση του αιτήματος απόρριψης της έκδοσης, στοίχισε στον ίδιο την εργασία του αλλά και την ψυχική του υγεία, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οικογένειας δικηγόρο Ράντα Στέρλινγκ αντιμετωπίζει πλέον κρίσεις άγχους. Ωστόσο, προκάλεσε λόγω του άγχους και σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του πατριού του που, μαζί με τη μητέρα του παρέμεναν όλο αυτό το διάστημα στην Κέρκυρα για να συμπαρασταθούν στον Connor. Ο Ρόμπερτ Γιαγκ υπέστη έμφραγμα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο, ενώ η οικονομική ζημιά που υπέστησαν είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά τα 20.000 ευρώ σε νομικά και άλλα έξοδα…
«Ελλάδα, τι ακριβώς κάνεις;»
Η Ρόντα Στίρλιγκ, ιδρύτρια ενός οργανισμού εξειδικευμένου στην παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νομικό σύστημα των χωρών του Περσικού Κόλπου, σε μήνυμά της στο Facebook άφησε αιχμές για τις διαδικασίες και τον υπέρμετρα μεγάλο χρόνο που χρειάστηκαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές για να απορρίψουν το αίτημα του Κατάρ: «Είχαμε πολλές ανάλογες περιπτώσεις με αιτήσεις χωρών του Κόλπου για έκδοση. Το τρομακτικό στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι η βάση δεδομένων της Interpol επιτρέπει σε τέτοιες χώρες να επεκτείνουν το δικαίωμα σύλληψης Ευρωπαίων πολιτών και εκτός της δικής τους χώρας και εκτός δικής τους δικαιοδοσίας. Και υπάρχουν περιπτώσεις που η απόφαση για την έκδοση μπορεί να κάνει δύο εβδομάδες, ή μερικούς μήνες ή ακόμα και έναν ολόκληρο χρόνο για να απορριφθεί τελικά, αλλά και πάλι ακολουθείται αυτή η διαδικασία. Και αυτή είναι μία σοβαρότατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πολύ ενοχλητικό το ότι πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν την κατάσταση αλλά δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατέψουν τους πολίτες τους. Για την ακρίβεια, δεν είναι το πρώτο τέτοιο αίτημα έκδοσης που οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν. Υπήρξαν και άλλα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Γιατί τους πήρε τρεις ολόκληρους μήνες για να επιτρέψουν στον Κόνορ να επιστρέψει στη Σκωτία; Είχαμε κόσμο που συνελήφθη με αίτημα έκδοσης στην Ισπανία, την Ουκρανία, την Τσεχία αλλά δεν είχαν την ατυχία να υποστούν αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία. Ελλάδα, τι ακριβώς κάνεις και χρειάζεσαι τρεις μήνες και ποιος θα αποζημιώσει τον Κόνορ και την οικογένειά του για τη ζημιά που υπέστησαν από όλη αυτή την περιπέτεια; Η Ελλάδα; Το Κατάρ;».
Η Στίρλικγ έχει υπογραμμίσει σε δήλωσή της ότι χώρες όπως το Κατάρ είναι πολύ επικίνδυνες για όσους από την Ευρώπη ή το Δυτικό Κόσμο διαμένουν εκεί για εργασία, για επενδύσεις ή ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους καθώς πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν στην «λάθος» πλευρά της νομοθεσίας των χωρών αυτών, που διαφέρει πολύ από αυτές των δικών τους.
Η περιπέτεια του
Ο Conor Howard, επιστρέφοντας τον Οκτώβριο του 2019 από την Αυστραλία όπου εργαζόταν ως μηχανικός στην πατρίδα του, το Εδιβμούργο, είχε ως ενδιάμεσο σταθμό σε πτήση transit την Ντόχα του Κατάρ. Λόγω καθυστέρησης της πτήσεις από την Αυστραλία στο Κατάρ, οι επιβάτες έχασαν την ανταπόκριση με αποτέλεσμα η αεροπορική τους εταιρία να τους μεταφέρει σε ξενοδοχείο ώστε να παραμείνουν το βράδυ, προκειμένου να πετάξουν την επόμενη ημέρα.
Όμως, στον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρχές στους επιβάτες, βρήκαν στην κατοχή του Howard ένα μικρό μύλο αξίας 10 βρετανικών λιρών, ο οποίος χρησιμοποιείται για το άλεσμα ινδικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για παραβίαση των (αυστηρότατων) νόμων της χώρας για ναρκωτικά.
Πέρασε από δίκη για να αφεθεί ελεύθερος αμέσως μετά να επιστρέψει στην πατρίδα του, χωρίς προφανώς να έχει αντιληφθεί πως οι κατηγορίες δεν είχαν αποσυρθεί και επρόκειτο να περάσει από δίκη.
Το ανακάλυψε με το χειρότερο τρόπο, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ταξίδεψε από το Εδιμβούργο προς την Κέρκυρα προκειμένου να περάσει μερικές ημέρες διακοπές με τη μητέρα του και το θετό του πατέρα, που ήδη παραθέριζαν στη Ρόδα.
Με την άφιξή του στον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο της λίστας επιβατών ότι εναντίον του είχε εκδοθεί από το Κατάρ διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του στη χώρα αυτή της Μ. Ανατολής!
Έτσι, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο, για να ξεκινήσει μία περιπέτεια του ιδίου και της οικογένειάς του για δύο μήνες οδηγούμενος στις Φυλακές Κέρκυρας, περιμένοντας την εξέταση επί της εξέτασης αιτήματος για άμεση απελευθέρωσή του. Το Δικαστήριο είχε θεωρήσει πως θα πρέπει πρώτα να ζητηθεί άμεση αποστολή από τις αρχές του Κατάρ του φακέλου της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθεί ότι οι ισχυρισμοί του για το πως έχουν τα πράγματα είναι ακριβείς.
Δεν περιέχονται οι ακριβείς κατηγορίες στα σήματα της Interpol
Στο σήμα της Interpol περιέχονται μόνο ως επικεφαλίδες οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν και οδήγησαν στην καταδίκη του, ως εκ τούτου, οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν να αποκτήσουν γνώση της υπόθεσης ώστε να συνηγορήσουν με τη θέση του κατηγορούμενου αφενός ότι δεν είχε πάνω του ναρκωτικές ουσίες, αφετέρου ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται και για τις οποίες στο Κατάρ θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους, στην Ελλάδα αλλά και τη Μ. Βρετανία είτε δεν τιμωρούνται, είτε ενέχουν ποινών πολύ ελαφριών που δεν συμπεριλαμβάνουν σε καμία περίπτωση φυλάκιση ή περιοριστικούς όρους.