Κοινή ανακοίνωση του Συμβουλευτικού κέντρου Κέρκυρας και των αρμόδιων αστυνομικών των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας.
Αναλυτικά:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την Τετάρτη 25.11.2020, αρμόδιοι/ες αστυνομικοί των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, του Αστυνομικού Τμήματος Κέρκυρας, καθώς και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη εργασίας συζητώντας επί θεμάτων συνεργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιπτώσεων έμφυλης βίας κατά των γυναικών.
Τονίστηκε η αξία του υψηλού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την πολυδιάστατη αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, συζητήθηκε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, ως απόρροια των έμφυλων στερεοτύπων που επικρατούν και λειτουργούν σε βάρος τους αλλά και η ενδεχόμενη επίπτωση της πανδημίας στην αύξηση των περιστατικών, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη συνέχισης ανάληψης κοινών δράσεων στην κατεύθυνση της κινητοποίησης των πολιτών για την αναφορά τέτοιων περιστατικών.
Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και την ενεργοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει τόσο η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 όσο και η λειτουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται:
Α) στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Οδός: Ε. Ο. Παλαιοκαστρίτσας 7, Κέρκυρα (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ), Τηλ.: 2661047396, Fax: 2661080344, E-mail: [email protected]
Β) με κλήση ή γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 100 της Αστυνομίας ή στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.