Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο χαρακτηρίζει ως αντιπεριβαλλοντικό.
Αναλυτικά, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:
Είναι τουλάχιστον τραγική ειρωνεία, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την ανθρωπότητα και που καθ’ ομολογία επιστημόνων και ερευνητών, έχει προκληθεί από την αλόγιστη, εγκληματική διαχείριση του περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση να φέρνει στην Βουλή προς ψήφιση ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί ακόμα και αυτήν την υπάρχουσα δειλή και λειψή νομοθεσία, που βάζει ένα υποτυπώδες φρένο στην ξέφρενη απληστία των ιδιωτικών συμφερόντων.
Τι να πρωτοθαυμάσουμε.
Τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε δασικές εκτάσεις;.
Την ανάθεση των ΜΠΕ σε ιδιώτες;
Την εξόρυξη υδρογονανθράκων, την κατασκευή ξενοδοχείων και λατομείων σε περιοχές ΝΑTURA;
Τη διάθεση λυμάτων ανεξέλεγκτα σε ρέματα και όποιον πάρει ο Χάρος;.
Την ανεξέλεγκτη επέκταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων που ήδη πληρώνει o καταναλωτής ενέργειας;
Την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τη συγχώνευσή τους σε τοπικούς ενιαίους φορείς με κέντρο αποφάσεων την Αθήνα;
Την παραβίαση ακόμα και συνταγματικών διατάξεων, διεθνών συμβάσεων και Κοινοτικών οδηγιών; Ενδεικτικά: άρθρο 24 του Συντάγματος, Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Προστασία Οικοτόπων και Ειδών 92/43/ΕΟΚ, για την προστασία των άγριων Πτηνών 2009/147/ΕΚ, για τα Νερά 2000/60, για την Θαλάσσια Στρατηγική στη Μεσόγειο 2008/59, Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους, Συνθήκη της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου.
Ο τίτλος του νομοσχεδίου, είναι παραπλανητικός, μόνο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν υπάρχει σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Προσέλκυση επενδυτών με κάθε κόστος, ανθρώπινο, περιβαλλοντικό, κοινωνικό, ο τίτλος που του αρμόζει είναι καταστροφή του περιβάλλοντος.
Με λύπη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων καταψήφισε πρόταση για ακύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου, Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον των νησιών μας να αντιδράσει και να εμποδίσει την επερχόμενη περιβαλλοντική, υγειονομική και κοινωνική καταστροφή.