Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μάη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων μέσω τηλεδιάσκεψης και με την παρουσία όλων των μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου. Από την πλευρά της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών συμμετείχε ο Μπορμπότης Γιάννης, ως τακτικό μέλος του συμβουλίου.
Συζητήθηκαν 2 θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο – Αναγνώριση 2ης ειδικότητας εκπαιδευτικού.
Στο θέμα αυτό ικανοποιήθηκε ομόφωνα η αίτηση μίας συναδέλφου αφού πληρούσε όλα τα κριτήρια για την απόδοση της δεύτερης ειδικότητας.
ΘΕΜΑ 2ο – Αιτήσεις για αποσπάσεις στις υπηρεσίες της ΠΔΕ και τις ΔΔΕ Ιονίων Νήσων.
Στο θέμα αυτό συζητήθηκαν οι αιτήσεις για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και του ΚΕΣΥ Κέρκυρας.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες των υπηρεσιών των Διευθύνσεων και της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων είναι μεγάλες όσων αφορά το διοικητικό προσωπικό. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό αφού με πολιτική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των ηγεσιών του Υπ. Παιδείας υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση. Το Υπουργείο Παιδείας, εξειδικεύοντας στην εκπαίδευση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί και επεκτείνει όπου μπορεί τις διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας για να καλύψει τα τεράστια κενά. Θεωρούμε ότι η λύση είναι να πραγματοποιηθούν διορισμοί μόνιμου διοικητικού προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και με την μονιμοποίηση των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία τα τελευταία χρόνια και κρατούνται κάθε όμηροι των πολιτικών της κυβέρνησης.
Για τις αποσπάσεις στις υπηρεσίες τοποθετηθήκαμε συγκεκριμένα ως εξής;
1. Οι θέσεις που προβλέπουν διοικητικά καθήκοντα στα γραφεία και τις υπηρεσίες της ΠΔΕ αλλά και των ΔΔΕ είναι απαραίτητο να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού. Είναι λάθος να «μπαλώνονται» τα κενά στα γραφεία δημιουργώντας κενά στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους.
2. Στην περίπτωση που υπάρχουν θέσεις που έχουν να κάνουν με καθοδήγηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ή με άλλου είδους έργο για το οποίο είναι προφανής η αναγκαιότητα να ασκείται από εκπαιδευτικούς, θεωρούμε ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ΠΔΕ και τις ΔΔΕ, και να προκηρυχθούν, με 100% αντικειμενικά και μοριοδοτούμενα κριτήρια. Δηλαδή, να είναι ξεκάθαρο το ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της κάθε θέσης, να ξέρει όποιος επιλέξει να ζητήσει απόσπαση τι ακριβώς θα κάνει. Οι Διευθύνσεις, όπως και η Περιφερειακή Διεύθυνση, πρέπει έγκαιρα να προκηρύσσουν αυτές τις κενές θέσεις για τα εν λόγω αντικείμενα, ώστε να είναι γνωστές σε όλους τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν να γίνονται οι αιτήσεις και να εξετάζονται με βάση τα κριτήρια.
3. Οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις δεν μπορεί λειτουργούν σαν έκφραση αξιολόγησης συναδέλφων από την εκάστοτε διοίκηση που γίνεται με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια. Είναι απαράδεκτο τα κριτήρια για την κάλυψη των κενών να είναι «συμβουλευτικά» και η απόφαση για την κάλυψή τους να βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους Διευθυντές Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων και τον Περιφερειακό Διευθυντή!
Σε αυτό το πλαίσιο, αποσπάσεις συναδέλφων υπερψηφίζουμε μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας και για πολύ σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, σε περιπτώσεις που πρέπει να επιδειχθεί η πρέπουσα αλληλεγγύη. Για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε εικόνα αν εμπίπτουν στα κριτήρια αυτά ψηφίζουμε λευκό και κατά στις υπόλοιπες.
Η παραπάνω τοποθέτησή μας επιβεβαιώθηκε πλήρως και με τη διαδικασία αποσπάσεων στα γραφεία της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων. Σε αυτή την περίπτωση, από τις τρείς αιτήσεις που έγιναν, προτάθηκαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή μόνο οι δύο συνάδελφοι, χωρίς καμία αιτιολογία για τον αποκλεισμό της τρίτης, και παρά το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη για αυτό το προσωπικό (αλλά και για ακόμη περισσότερο).
Σχετικά με τις προτάσεις για τις ΔΔΕ, οι εισηγήσεις του Περιφερειακού υπερψηφίστηκαν από όλα τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, ενώ για την ΠΔΕ η εισήγηση υπερψηφίστηκε από το ένα διορισμένο μέλος και τον αιρετό εκπρόσωπο, εκλεγμένο με την ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ).
Τέλος, σχετικά με την απόσπαση στο ΚΕΣΥ, υπερψηφίσαμε την αίτηση του συναδέλφου καθώς η θέση αυτή έχει παιδαγωγικά χαρακτηριστικά και είχε προκηρυχθεί από το Υπουργείο με συγκεκριμένα κριτήρια που έπρεπε να ικανοποιούνται ώστε κάποιος να μπορεί να συμπληρώσει αυτό το κενό.