9 Μάη 1945, μια ημερομηνία ορόσημο για την ανθρωπότητα αφού σηματοδοτεί την οριστική λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Η μέρα που ο Κόκκινος στρατός απελευθερώνει την Ευρώπη και κλείνει η πιο μαύρη περίοδος της ιστορίας της. Η Γερμανία του Χίτλερ υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση και υψώνεται στο Ράιχσταγκ η κόκκινη σημαία. Μια επέτειος που έγινε γνωστή ως «η μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών».
Ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε καθοριστικός θυσιάζοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ζωές στον αγώνα κατά του φασισμού.
Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες σε απώλεια ανθρώπινων ζωών αναλογικά με τον πληθυσμό της . Ο λαός μας μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις, το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, πάλεψε με απίστευτη αυτοθυσία για την επιβίωση του λαού και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν την Ευρώπη διαλυμένη από τις οικονομικές επιπτώσεις ενός τόσο σκληρού πολέμου δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές είχαν χαθεί σε έναν από τους πιο σκληρούς πολέμους που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Πολλοί λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την ημέρα αυτή σαν μέρα μνήμης αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγώνες των ανθρώπων αυτών που όρθωσαν το ανάστημα τους, πάλεψαν και νίκησαν το τέρας του φασισμού. Αυτό όμως ήταν κάτι που ενόχλησε την αστική τάξη και θέλοντας να αλλοιώσει την ιστορία και να θολώσει την ιστορική μνήμη των λαών, η τότε ΕΟΚ εφηύρε την «Ημέρα της Ευρώπης» με αφορμή τη διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία του τότε υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας.
Ποια σχέση όμως μπορεί να έχει η Ευρώπη των αγωνιζόμενων λαών με την Ευρωπαϊκή Ένωση των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και της φτώχιας;
Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός» είναι εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας και όπως πάντα οι λαοί είναι εκείνοι που θα πουν την τελευταία λέξη.