Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού με θέμα “Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Κρουαζιέρας στη Κέρκυρα”, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου από τον Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Με έναν πολύ έξυπνο και απλό τρόπο εκ μέρους της διοργάνωσης παρουσιάστηκαν συγκεντρωτικά και κατηγοριοποιημένα όλα τα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ – είτε πρόκειται για θετικά είτε για αρνητικά και που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, επαγγελματίες κ.ά. παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Επικουρικά, μας έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι η μεγάλη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαχείριση με στόχο την ανάδειξη του τόπου χωρίς ωστόσο να προκληθεί δυσχέρεια στη καθημερινότητα των κατοίκων.
Τα, για μια ακόμη χρονιά, αυξημένα νούμερα των επισκεπτών που προσεγγίζουν τον τόπο μας μέσω της κρουαζιέρας είναι υποχρέωσή μας να φύγουν ικανοποιημένα, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα δίκαιης διανομής του οικονομικού αντικρίσματος προς τους επαγγελματίες.
Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζονται:
1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Άμεσα δημιουργία περιφερειακών παρκινγκ και ρύθμιση του κυκλοφοριακού, ενώ καθίσταται πλέον σημαντικότερος ο κανονισμός λειτουργίας της Παλιάς και Νέας Πόλης.
2. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: αποτελεί φανερότερη ένδειξη πολιτισμού μιας κοινωνίας γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η επιμέλεια της καθαριότητας εν συνόλω καθώς και η ενίσχυση της Παλιάς Πόλης με κάδους απορριμμάτων και προσωπικό καθαριότητας .
3. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: εύκολα και γρήγορα σε όλα τα σημεία της Πόλης με απόλυτο σεβασμό σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ηλικιωμένους, γυναίκες με το μωρό παιδί τους.
4. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ: ο σεβασμός και ισότιμος διαμοιρασμός του χώρου είναι κάτι που οφείλουμε στην κοινωνία μας και στους επισκέπτες μας. Τα ποδήλατα, άλλωστε, αποδεδειγμένα αποτελούν την απόλυτη οικολογική μετακίνηση με μηδενική ρύπανση και παράλληλα μέγιστη ευχαρίστηση. Είναι πολλά τα παραδείγματα Δήμων που αξιοποιούν ποδηλατοδρόμους σε συμφωνία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προτύπων επιτυγχάνοντας θετικές εκτιμήσεις και διαφήμιση από τους επισκέπτες την στιγμή, μάλιστα, που οι τελευταίοι δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τους αριθμούς της κρουαζιέρας και συνολικά των επισκεπτών της Πόλης Μας.
Είναι μεγάλο το βάρος που πέφτει πια στη Δημοτική αρχή Κέρκυρας, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο διαχείρισης και βελτίωσης Υποδομών.
Αντιθέτως, ο ΟΛΚΕ φαίνεται να είναι απολύτως προετοιμασμένος για την υποδοχή μεγάλου αριθμού πλοίων και επίσης με έτοιμα σχέδια περαιτέρω βελτίωσης και οργάνωσης των υποδομών του.
Ήδη έχουμε μπει στην δύνη μίας μεγάλης πρόκλησης που μόνον με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μπορούμε να την κερδίσουμε.
Κώστας Διαβάτης
Μέλος ΔΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ