Δεν αποτελεί μυστικό, ότι όσοι παρακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης με προβληματισμό τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στους εξοπλισμούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων και προσπαθούσαμε να πείσουμε τις πολιτικές ηγεσίες για την αναγκαιότητα αναστροφής αυτής της τάσης και προώθησης γενναίου εκσυγχρονισμού και των τριών Όπλων, αισθανθήκαμε δικαιωμένοι, ακούγοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ έξι ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αύξηση της ισχύος και της Αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ας μην ξεχνάμε ότι την δεκαετία της κρίσης οι εξοπλιστικές δαπάνες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν κατά 70% και πλέον, όταν οι αντίστοιχες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 60%.
Μετά τα γεγονότα που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο με την Τουρκία, τις ακραίες προκλήσεις, την αναθεωρητική ρητορική, τις λεκτικές προσβολές, κλπ, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού συνιστούσαν μονόδρομο.
Πιο συγκεκριμένα, η Χώρα μας θα προβεί στην προμήθεια 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς, τεσσάρων νέων Φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τεσσάρων ναυτικών Ελικοπτέρων τ. ROMEO, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής και στην αναβάθμιση των τεσσάρων Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ.
Επιπλέον, η Χώρα θα προβεί στην ανανέωση του αμυντικού της – και όχι μόνον – οπλοστασίου, με την αγορά αντιαρματικών όπλων για τον Στρατό Ξηράς, νέων τορπιλών βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέων κατευθυνόμενων πυραύλων για την Πολεμική Αεροπορία, ενώ θα θωρακιστεί για τον «κυβερνοπόλεμο».
Πρόκειται για εξοπλισμούς που δρουν ως «πολλαπλασιαστές ισχύος» και αυξάνουν δραστικά την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης και η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 15.000 σε βάθος πενταετίας. Πρόκειται για μία απολύτως απαραίτητη απόφαση, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας της πλειοψηφίας των Επαγγελματιών Οπλιτών προσεγγίζει τα 40 έτη.
Όμως, η πιο σημαντική ίσως εξαγγελία, ήταν αυτή της ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καθώς αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για την Οικονομία μας, το οποίο παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο.
Η Χώρα διαθέτει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνογνωσία και μέσα από το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, μπορεί να «επανεκκινήσει» την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να την μετατρέψει σε μοχλό ανάπτυξης της Οικονομίας μας και στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, πρώτη η Τουρκία ενεργοποίησε την δική της αμυντική βιομηχανία, η οποία προ δεκαπενταετίας κάλυπτε μόλις το 20% των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σήμερα καλύπτει άνω του 65% με αυξητικές τάσεις.
Πρόκειται λοιπόν για καθ’ όλα σωστές και καίριες παρεμβάσεις που θα ανεβάσουν το επιχειρησιακό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική ισχύ της Χώρας.
Είναι ωστόσο σημαντικό να μην περιοριστούμε σε αυτές, αλλά η πορεία του εκσυγχρονισμού των Όπλων να συνεχιστεί απρόσκοπτα ακολουθώντας ένα μακρόπνοο εξοπλιστικό πρόγραμμα, παράλληλα με την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Η χρηματοδότηση αυτού του στόχου προβληματίζει – και δικαίως – το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο έχουν κατατεθεί σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις.
Η δημιουργία πχ. του «Ταμείου Εθνικής Άμυνας», όπου θα μπορούν να καταθέτουν χρήματα οι Έλληνες εντός και εκτός συνόρων, αποτελεί μία πρόταση που μπορεί να στηρίξει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης θετική είναι η πρόταση για την θέσπιση του «Εθνικού Λαχείου υπέρ των ΕΔ», τα έσοδα του οποίου θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών της Εθνικής Άμυνας.
Το σίγουρο είναι ότι η επένδυση για την άμυνα της Πατρίδας δεν πάει χαμένη. Προασπίζονται αποτελεσματικά τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, διασφαλίζεται η Ασφάλεια, η Ειρήνη και η σταθερότητα και ενισχύεται το κύρος και το γόητρο της Χώρας.
Είναι η σοφή επιλογή!
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» στις 20/9/2020