«Κανένας νόμος δεν έχει “περπατήσει”, όταν δεν τον θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, κανένας αγώνας δεν χάνεται όταν η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη», Θεόφιλος Μιχαλάτος (Δήμαρχος Αργοστολίου, 20.5.2020).
Στην εξ αποστάσεως λειτουργούσα Βουλή, σε μη «κανονικές» κοινοβουλευτικές συνθήκες, με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών, με ανύπαρκτη διαβούλευση, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας η κυβέρνηση επαίρεται ότι διευθέτησε και νομοθέτησε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας!
Μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να σχηματίσει την παραμικρή συμμαχία συναίνεσης στην κοινωνία και στην ψήφιση του σχεδίου νόμου. Είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει και καμία αξία, αφού όπως περιγράφεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ «η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει διαχρονικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ενταγμένη στις προτεραιότητές της. Μεγάλες εξαγγελίες, μικρές προσδοκίες και στο βάθος άλλοι στόχοι που συνδέονται όχι με την προστασία και την ανάπτυξη, αλλά με την εκμετάλλευση».
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της κοινωνίας των Ιονίων νησιών εξέφρασε την αντίθεσή της στην ψήφιση του άρθρου 93 που μεταφέρει τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μία ρύθμιση που δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών και δεν απαντά σε ανάγκες και αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Το ίδιο ισχύει και στο άρθρο 27 του περιβαλλοντοκτόνου νόμου, που αφορά στην κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών κ.ά (ΚΙΝΑΛ Ν.Ε Κέρκυρας)!
Η Ν.Ε ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς εξέφρασε την αντίθεσή της συνολικά, αλλά και ειδικά στα άρθρα 27 και 93 που αφορούν άμεσα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με τις αλλαγές που επιφέρουν στην λειτουργία της Ε.Δ.Α.Κ.Ι. Α.Ε. (φορέας διαχείρισης σε επίπεδο νομού) και του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου. Χαρακτηρίζει το νόμο περιβαλλοντοκτόνο και αναφέρεται στην συζήτηση παρωδία που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και στις θέσεις των παρατάξεων, που στηρίζουν την περιφερειακή αρχή που σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν «συνηγορήσει με την παράταξη της κας Κράτσα για την υπαγωγή του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου σε Περιφερειακό Φορέα με έδρα την Ζάκυνθο».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με δήλωσή της περιγράφει το νέο πολιτικό κυβερνητικό περιβάλλον, ως εξής: “η Κυβέρνηση εμφανίζει όλο και περισσότερο τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού… Προκλητικές αποφάσεις στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στο περιβάλλον χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο”.
Το θέμα των άρθρων 27 και 93 (όπως και άλλων διατάξεων) του πρόσφατου νόμου δεν τελείωσε. Δεν μπορεί να τελειώσει εύκολα, όσο το αίσθημα της αδικίας και της απαξίωσης θα διαχέεται στον κόσμο της περιφέρειάς μας. Το ζήτημα έφερε πάλι στο προσκήνιο με πρωτοβουλία της η κα Γεννηματά, που είχε πριν λίγες ημέρες συνεργασία (τηλεδιάσκεψη) για το θέμα αυτό, με τους δημάρχους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης με αντικείμενο το ζήτημα της Σύστασης Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά. Η πρόεδρος εξήρε το μοντέλο διαχείρισης που έχτισαν η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, ενώ οι Δήμαρχοι την ενημέρωσαν για την απόφασή τους, να συνεχίσουν την προσπάθεια αναίρεσης του νέου νόμου προσφεύγοντας νομικά.
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:
• Θα καταθέσει Ειδική Επερώτηση στη Βουλή, με σκοπό το θέμα να επανέλθει και να αποκτήσει την αναγκαία δημοσιότητα,
• Θα καταθέσει Ειδική Τροπολογία στη Βουλή με αίτημα την εξαίρεση της Κεφαλονιάς-Ιθάκης από τον Ενιαίο ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων,
Τέλος η κα Γεννηματά εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ενέκρινε τις άστοχες επιλογές της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι ήταν καθοριστική η συναίνεση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στην τελική ψήφιση του νόμου.
Την ώρα που οι αγώνες των κατοίκων της Κεφαλονιάς, αλλά και οι αντιδράσεις των φορέων συνεχίζονται, αφού ήδη αντιδρούν δικαστικά (με αγωγή του Δήμου Αργοστολίου) στην υπόθεση του ενιαίου Διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ και την κατάργηση του άρθρου 93 η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων συμμετέχει σε σύσκεψη εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκο, για «την εφαρμογή του οδικού χάρτη υλοποίησης των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» και τη σύσταση των νομικών προσώπων και τη δρομολόγηση των άλλων οργανωτικών ζητημάτων.
Την ώρα που δρομολογούνται ουσιαστικές λύσεις στην Κέρκυρα (μεταφορά, εργοστάσιο) η κυβέρνηση και η Περιφέρεια εκτίθενται όλο και περισσότερο και με δεδομένη τη δέσμευση για τη διατήρηση της σύμβασης στη Λευκάδα.
Στις νέες συνθήκες πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί πολιτικό και αυτοδιοικητικό μέτωπο στα Ιόνια νησιά για να οργανωθεί η αντίδραση, να γίνει αποτελεσματική και να ανατρέψει τις βεβαιότητες της κυβέρνησης, για τη δυνατότητα της να επιβάλλει πολιτικές χωρίς συναίνεση.
Η ήττα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στα Ιόνια νησιά πρέπει να είναι προσωρινή. Χρέος μας είναι να κινητοποιηθούμε για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους υπερασπίστηκαν και προπαγάνδισαν άκριτα ως Περιφερειακοί, κυβερνητικοί εκπρόσωποι αυτήν την ξαφνική νομοθετική ρύθμιση.