Τον Απρίλιο του 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, ανακηρύσσει πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ήδη διαπρέψει στην διπλωματία, καταλαμβάνοντας και πολιτικό αξίωμα, εντός των κόλπων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Η επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια υπήρξε κομβικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξη της χώρας σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μιας χώρας κατακερματισμένης, με ανοιχτές πληγές, απόλυτα αποδυναμωμένης και με έναν λαό που δεν είχε ακόμα προλάβει να σχηματοποιήσει την εθνική του συνείδηση. Ο Καποδίστριας ανέλαβε ουσιαστικά την διακυβέρνηση ενός χωρικού μορφώματος, στο οποίο έπρεπε με τομές και ριζικές μεταρρυθμίσεις, να προσδώσει συνολική μορφή και να το μετατρέψει σε στιβαρή και ενιαία διοικητική οντότητα.
Η συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στην Νεότερη Ιστορία της Ελλάδος υπήρξε τεράστια και εκείνος αναδείχθηκε σε κορυφαία πολιτική μορφή και προσωπικότητα του 19ου αιώνα. Το βαρύ αίσθημα ευθύνης που από την πρώτη στιγμή επέδειξε ο Καποδίστριας, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη των σημαντικών και πρωτοπόρων για τα δεδομένα της εποχής, τομών και πολιτικών που ακολούθησε για την ανόρθωση του ελληνικού κράτους και την οικοδόμηση στέρεων θεμελίων για την μετέπειτα πορεία του. Η αυταπάρνηση και η ακεραιότητα του Καποδίστρια υπήρξαν στοιχεία αδιαμφισβήτητα της προσωπικότητας και ως έθνος οφείλουμε τιμή και σεβασμό στην μνήμη του.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας αγωνίστηκε για την αναγέννηση του αρτισύστατου ελληνικού κράτους και πλήρωσε με την ίδια τη ζωή του το βαρύ τίμημα της προσπάθειας του για την απόλυτη ανεξαρτησία της χώρας, απαλλαγμένης από παλαιές νοοτροπίες και τακτικές. Το σώμα του Ιωάννη Καποδίστρια έπεσε νεκρό στις 27 Σεπτέμβρη του 1831 στο Ναύπλιο.
Με αίσθημα ευθύνης, ας διατρανώσουμε την αντίσταση μας σε όλους εκείνους που σήμερα επιχειρούν να δολοφονήσουν την μνήμη του.