Νενίκηκασέ Σολομών
…..Αναφώνησε ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν τό Ρωμαϊκό Κράτος απέκτησε πρωτεύουσα μεγαλόπρεπη με την επέκταση του Αρχαίου Βυζαντίου προς τό Βόσπορο.
-Πολλοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Μέγαν Κωνσταντίνο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Δύση στην Ανατολή και μάλιστα στό τόπο που ήταν η Αρχαία Πόλης του Βυζαντίου, εκεί στό τόπο της Μεγάλης Αυτοκρατορίας.
Ο αυτοκράτορας εκτίμησε ιδιαίτερα την τοπογραφική θέση της πόλης του Βυζαντίου και πρόβλεψε ότι η Πόλις αυτή προορίζεται να παίξει σπουδαίο ρόλο στην Ιστορία των αιώνων. Γι’ αυτό και οι μετέπειτα ιστορικοί έγραφαν «Η Κωνσταντινούπολις εκτίσθη κατά τό κέντρον των τεσσάρων του κόσμου μερών» ή «κτίστηκε στο σημείο όπου τα ύδατα του Βοσπόρου χωρίζουν και ενώνουν την Ανατολή και τη Δύση….
(Στο ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ έγραψα και στον τίτλο, και τον ξέχασα. Θα τα ξαναπούμε γι’αυτόν Στο Σολομών ή Σολομώντα -βασιλιά των Εβραίων απ΄ το 972 π.χ.- αποδίδονται πλήστα λυρικά άσματα, παροιμίες, φυσικοί ιστορία, μύθοι, 4 βιβλία της Π. Διαθήκης, Άσμα Ασμάτων).
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
……Κι ακόμα, Κωνσταντινούπολις, Πόλις περίφημος και επισημότατη στην ιστορία του κόσμου. Κείται επί της Θράκης κατά την 41η μοίρα. Είναι κτισμένη στη θέση του Αρχαίου Βυζαντίου. Ήταν πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού Κράτους (330 μ.χ.), της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά, (1204-1261), της άλωσης από τους Τούρκους (1453), και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πόλις Πόλεων
Θαύμα Θαυμάτων
Τ’ όνομά της βέβαια το πήρε από τ’ όνομα του Αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου. Η επωνυμία Νέα Ρώμη διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας, αφού στους επίσημους τίτλους ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιτλοφορείται,
-Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως -Νέας Ρώμης- πολλά και διαφορετικά τά ονόματα κατά χρονικές περιόδους· στη γενιά μας έχει μείνει Η ΠΟΛΙΣ-ΠΟΛΗ από το «Η των Βυζαντίων Πόλις).
και Ποιό νάταν το σήμα της Κωνσταντινουπόλεως;
Τις μέρες των γενεθλίων της (11 Μαϊου 330) καθιερώθηκε από το Μ. Κωνσταντίνο και το σήμα…της.
Ο ΤΟΜΟΣ ΕΛΛΑΣ γράφει: «Κατά παλαιάν παράδοσιν του ελληνορωμαϊκού κόσμου επεκράτει η εθνοειδωλατρική συνήθεια καθ’ ήν πάσα αξιόλογος πόλις επροσωποποιείτο δια της παραστάσεως εαυτής, ως γυναικός ευσώμου, η οποία εκράτει συνήθως τα σύμβολα της Τύχης, ως θεάς αγάπης. Δηλαδή
Το Κέρας της Αμαλθείας (δηλωτικό της αφθονίας) και
Το πηδάλιον (δηλωτικό της παροχής των δώρων)
Διασώθηκαν πολλά έργα τέχνης, που παριστάνουν «Θεάν Τύχην» κι ακόμα αρχαία νομίσματα, κυκλοφορούσαν.
Ο τύπος του σήματος της ΠΟΛΗΣ: Στηθάριο γυναικός η οποία στρέφει προς τ’ αριστερά, με αυτοκρατορική περιβολή και σκήπτρο. Περικυκλούνται από τη λέξη
CONSTANTINOPOLI
Στην ανεπίγραφη οπίσθια όψη παριστάνεται
η προσωποποίηση της Νίκης.
Αλλά,
Πότε ν’ άρχισε ο Μ. Κωνσταντίνος να κτίζει την Πόλη; Οι Βυζαντινοί ιστορικοί και χρονογράφοι καθώς και νεώτεροι ερευνητές δίνουν διάφορες χρονολογίες.
Κατά πάσα πιθανότητα το 324 μ.χ. Ίσως στις 8 Νοεμβρίου μετονομάσει το Βυζάντιο σε Κωνσταντινούπολη και γύρω σ’ αυτές τις χρονολογίες άρχισε και η ανέγερση των τειχών.
Τα γενέθλιά της, λένε «σίγουρα» ή «τα εγκαίνιά της» έγιναν πανηγυρικώς στις 11 Μαϊου του 330. Για να επισπεύσει την ίδρυση της πόλεως του, ο Μ. Κωνσταντίνος έδωσε αυτοβουλία, αλειτουργία, σε αρχιτέκτονες, ζωγράφους, απλούς τέκτονες, ξυλουργούς, ασβεστωτές, μολυβδουργούς κ.λ.π.
Στα γενέθλια, λένε, δεν έγινε εκκλησιαστική τελετή αλλά ούτε και κατι τι, κατά την Εθνική, την Ειδωλολατρική τελετουργική παράδοση.
Τάκαμε όμως ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη βδομάδα στην εκκλησιά ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ.
Μπράβο μεγάλε. Σου λέει και σε …χαιρετάει, η
Άννα Δαφνή