Η κίνηση Νοεμβρίου 2020, επίλογος μιας καταστροφικής Τουριστικής χρονιάς!
Με την κίνηση Νοεμβρίου, στο σκέλος των αφίξεων Εξωτερικού, γράφτηκε ο «επίλογος» μιας καταστροφικής τουριστικής χρονιάς, λόγω του COVID-19!
Η πανδημία, που δε λέει να μας αφήσει, έφερε τα πάνω κάτω σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Από την καθημερινότητα και την υγεία μέχρι την οικονομία και τον τουρισμό, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα επανέλθουμε στην προ αυτής κανονικότητα, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα έλθει η πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας και, κατ΄ επέκταση, του τουρισμού.
Οι αερομεταφορές, συνδεδεμένες κατά μέγιστο ποσοστό με τον τουρισμό, είναι από τους τομείς που ¨πλήρωσαν ακριβά¨ την πανδημία, αφού οι περιορισμοί στις μαζικές μετακινήσεις ήταν καθολικοί και οι συνέπειες στην τουριστική αλυσίδα πρωτοφανείς. Η τουριστική οικονομία χωρών και επί μέρους προορισμών τους κλονίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, (ΙΑΤΑ), οι μετακινήσεις με αεροπλάνο το 2020 θα ανέλθουν σε 1,8 δις επιβάτες, έναντι 4,5 δις το 2019, σημειώνοντας μείωση 60,5%. Για τη χώρα μας, η ΥΠΑ ανακοίνωσε ότι, η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση, (Εσωτερικού – Εξωτερικού), στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 κατέγραψε μείωση 68,7% με 19,3 εκατ. επιβάτες, έναντι 61,6 εκατ. το 2019! Η ΙΑΤΑ, αλλά και διεθνείς τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι σταδιακή ανάκαμψη του τουριστικών μετακινήσεων δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2021, και αυτό, αν όλα γύρω από το εμβόλιο εξελιχθούν με τρόπο που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια στις μαζικές μετακινήσεις.
Στη χώρα μας, όπου η ¨τουριστική βιομηχανία¨ συμβάλλει, άμεσα και έμμεσα, στο 25% του ΑΕΠ, οι συνέπειες των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας είναι καταλυτικές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα δε στους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς. Με αυτή την έννοια, κλείνοντας η σεζόν αφήνει πίσω της τεράστια μείωση τουριστικών εσόδων, οικονομική ασφυξία στην τουριστική αγορά, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεξόφλητες υποχρεώσεις λειτουργικών εξόδων και δανεισμού, ανεργία και αβεβαιότητα. Οι πιο αισιόδοξοι, προσδοκούν για το 2021 το 50%, και πλέον, των εσόδων του 2019, αν όλα εξελιχθούν ομαλά. Όμως, το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι, ¨ποιο και πως προσδιορίζεται το περιεχόμενο των ομαλών εξελίξεων¨, με τόσους παράγοντες αβεβαιότητας; Αρκεί μόνο το εμβόλιο, τα μέτρα και κάθε τι γύρω από αυτά; Εξασφαλίζεται με αυτές και μόνο τις προϋποθέσεις η επανεκκίνηση του τουρισμού με προοπτικές πλήρους ανάκαμψης; Πολύ φοβάμαι πως όχι, γιατί πολύ απλά δεν αρκούν. Και γιατί οι απαιτήσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς αλλάζουν ραγδαία, ενώ εμείς μένουμε ακίνητοι και προσκολλημένοι σ αυτό που μας βολεύει.
Μαζικός τουρισμός, all inclusive, εποχικότητα, αρπαχτή (όπου μπορούμε), στασιμότητα. Όμως είναι βέβαιο ότι το διεθνές τουριστικό τοπίο του 2021 θα απέχει πολύ από την εικόνα, τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα του 2019 και παλαιότερα. Οι αλλαγές θα έχουν αναφορά σε όλο το τουριστικό κύκλωμα. Στις -νέες- απαιτήσεις. Στην προβολή. Στη ζήτηση και προσφορά. Στην τιμολογιακή πολιτική. Στις αερομεταφορές. Κυρίως όμως στον διεθνή ανταγωνισμό, που προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός, με δεδομένη τη φετινή κατάρρευση των μεγάλων ανταγωνιστών μας στη Μεσόγειο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Τουρισμού υπό τον κ. Θεοχάρη προτίθεται να εκπονήσει 10ετές στρατηγικό σχέδιο για τον Τουρισμό, στα πλαίσια των στόχων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, και πολλοί θεσμικοί και μη τουριστικοί φορείς και παράγοντες μιλούν για επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος. Κανείς δεν μπορεί να μη χαιρετήσει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, μέχρι να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν αυτά τα φιλόδοξα σχέδια… υπάρχει το τώρα και το σήμερα. Υπάρχει το 2021, που είναι προ των πυλών! Υπάρχουν οι αυτονόητα αναγκαίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στις τρανταχτές αδυναμίες και ελλείψεις, που ¨φωνάζουν¨ χρόνια, αλλά κανείς δεν συγκινείται… Αναφέρομαι στην Κέρκυρα και τον Τουρισμό της. Σε αυτά που πρέπει επιτέλους να γίνουν σε επίπεδο δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, με βούληση, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και κυρίως με έργα ουσίας και διάρκεια στο χρόνο και όχι με επαναλαμβανόμενα ¨χρυσοπληρωμένα πασαλείμματα¨ , υπό τις φωτογραφήσεις κορδωμένων αρμοδίων… Καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, φωτισμός, οδικό δίκτυο, επαρκής και αδιάλειπτη ύδρευση, συντήρηση μνημείων, κυκλοφοριακό, αξιόπιστα μέσα επικοινωνιών, είναι μερικά από τα ζητούμενα της Κέρκυρας του Πολιτισμού και του Τουρισμού… Και των κατοίκων της, βεβαίως, που βλέπουν κάθε χρόνο κάποιες πρόχειρες παρεμβάσεις, (στάχτη στα μάτια μας…), που τις βλέπουμε παραμονές Πάσχα και εν όψει αφίξεων των τουριστών, ενώ όλο τον άλλο χρόνο τίποτε! Πόσα χρόνια ακούμε για το γιοφύρι της Άρτας, συγγνώμη του Ποταμού…, για την παράκαμψη Πλατυτέρας, για μικρούς και μεγάλους δακτύλιους; Πόσα χρόνια βλέπουμε το μαύρο χάλι της περιβόητης βίλας ¨Ρόσα¨ και τα αναδασωμένα… φρούρια;
Δυστυχώς, τα αυτονόητα που δεν γίνονται είναι αυτά που θα ενίσχυαν σημαντικά την εικόνα μας ως τουριστικού προορισμού, ανεβάζοντας το επίπεδο επισκεψιμότητας και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να προσαρμόζεται γρήγορα στις διαμορφούμενες σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις. Συγχρόνως, όμως -και αυτό δεν μπορεί να παραβλέπεται- θα βελτίωναν και θα αναβάθμιζαν τη ζωή των μόνιμων κατοίκων του νησιού μας.
Εδώ που έχουμε φτάσει, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Κανένας δεν μπορεί να νομίζει ότι ¨μπόρα είναι θα, περάσει¨… Πρέπει τώρα να επανακαθοριστούν και να διορθωθούν πολλά και σε λίγο χρόνο, αν θέλουμε να βρεθούμε σε πλεονεκτική και στέρεη θέση στο διεθνές τουριστικό περιβάλλον. Πρέπει τώρα να αναληφθούν θεσμικές πρωτοβουλίες, να καλλιεργηθούν συνεργασίες και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις, όχι πιά, όχι πλέον με συντεχνιακές και παραταξιακές προσεγγίσεις.
Αλλά ας επανέλθουμε στην κίνηση Εξωτερικού του αεροδρομίου.
Στους πίνακες που ακολουθούν παρατίθενται τα αναλυτικά στοιχεία των αφίξεων εξωτερικού, για τον μήνα Νοέμβριο, και για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, που στην ουσία αποτελούν την ετήσια κίνηση του 2020.
- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’
Μηνός Νοεμβρίου ΕΤΟΥΣ 2020
ΑΦΙΞΕΙΣ 2020: 308 επιβάτες
ΑΦΙΞΕΙΣ 2019: 490 επιβάτες
ΑΦΙΞΕΙΣ 2020: – 37,1% & – 182 επιβάτες.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
2. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
11μήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ΕΤΟΥΣ 2020
ΑΦΙΞΕΙΣ 2020: 402.128 επιβάτες
ΑΦΙΞΕΙΣ 2019:1.458.978 επιβάτες
ΑΦΙΞΕΙΣ 2020: – 72,43% & – 1.056.859 επιβάτες.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
Τόσο τα στοιχεία ετήσιας κίνησης, όσο και αυτά του Νοεμβρίου καταδεικνύουν -για μία ακόμη φορά- την ¨εξάρτηση¨ του Κερκυραϊκού Τουρισμού από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας.
Καλές Γιορτές
Χρόνια Πολλά σε όλους. Με Υγεία!