Στις 12/11/20 ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε << ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα της Αριστεράς >> αναφερόμενος στο Πολυτεχνείο και εν συνεχεία συμπλήρωσε ότι << ήταν και δεξιοί στο Πολυτεχνείο >> καταχειροκροτούμενος από τους όρθιους βουλευτές της ΝΔ. Έχει ένα ενδιαφέρον η θεώρηση του Πρωθυπουργού, αλλά αν δούμε τα ιστορικά γεγονότα δεν την επιβεβαιώνουν.
Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετείχαν τρείς ομάδες, με κυρίαρχη αυτή των φοιτητών. Οι φοιτητικές συνελεύσεις που έλαβαν χώρα μέσα στο Πολυτεχνείο, κυριαρχούνταν από τους φοιτητές που είχαν εκλεγεί στις επιτροπές αγώνα, πολλοί από τους οποίους ήταν προσκείμενοι στην ΑΝΤΙΕΦΕΕ (ΚΚΕ Εξ.), τον ΡΗΓΑ (ΚΚΕ Εσ.) και την ΠΠΣΠ (διάφορες αριστερές ομάδες), οι οποίες ήταν παράνομες παρατάξεις της Αριστεράς. Από τις φοιτητικές συνελεύσεις προέκυψε και η Συντονιστική Επιτροπή. Φοιτητές δεξιάς αντίληψης δεν συμμετείχαν, γιατί αυτοί συσπειρώνονταν γύρω από τα διορισμένα από την Χούντα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων, απέναντι στα οποία χτίστηκε το Αντιδιδακτορικό Φοιτητικό Κίνημα Η δεύτερη ομάδα αποτελούσε την λεγόμενη εργατική συνέλευση, η οποία συγκροτούνταν κυρίως από οικοδόμους και η τρίτη από αναρχικούς. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι καμία οργανωμένη δύναμη της Δεξιάς δεν συμμετείχε στην εξέγερση, συνεπώς τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη μπορούν να συνδεθούν μόνο με τις ιδεολογικές του εμμονές και όχι κάποιο ιδεολογικό άβατο.
Οι ιδεολογικές του εμμονές έχουν σαν στόχο την αποδόμηση του πνεύματος της εξέγερσης, καθώς αυτή ποτέ δεν ενσωματώθηκε στην κυρίαρχη αντίληψη και τα αιτήματα του Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία έρχονται σε χτυπητή αντίθεση με ότι πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Ψωμί: Μετά την καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό, ο οποίος άνοιξε χωρίς κανένα σχεδιασμό και η μη εφαρμογή ορθολογικών μέτρων στα ΜΜΜ ταυτόχρονα με την ελλιπή ενίσχυση του ΕΣΥ, είχε σαν απόρροια το δεύτερο λόκ ντάουν, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Παιδεία: Η αύξηση των μαθητών σε 25 ανά τάξη, μόνο ως εγκληματική κίνηση μπορεί να εκληφθεί, ενώ η αποτυχία της τηλεκπαίδευσης ακόμα στοιχειώνει το Υπουργείο Παιδείας. Η επίθεση επίσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με την προσπάθεια επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε καθηγητές και δασκάλους δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
- Ελευθερία: Με την απαγόρευση κυκλοφορίας, την προσπάθεια φίμωσης κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής, την λογική νόμος και τάξη, την απαγόρευση της πορείας για την 17η Νοέμβρη, ενώ ταυτόχρονα περνούν από την Βουλή σωρηδόν αντεργατικά και κατασταλτικά νομοσχέδια.
Η πιο επικίνδυνη από τις εμμονές του Πρωθυπουργού, είναι η διάλυση της δημόσιας υγείας, με στόχο να ωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας. Οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις του, δεν του επέτρεψαν να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένας εφιάλτης, όπου μετράμε δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, με τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον να είναι δυσοίωνες. Έστω και τώρα, ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και τις αγκυλώσεις, όχι για την λήξη της ιδεολογικής διαμάχης, αλλά για να σωθεί ο λαός από την υγειονομική κρίση.
Η υψηλή πολιτική δεν είναι παρά κοινή λογική που εφαρμόζεται σε μεγάλα πράγματα.