Στο άρθρο 1 του Ν. 3329/2005 με θέμα «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις», αναφορικά με τις υγειονομικές περιφέρειες (Δ.Υ.ΠΕ.) προβλέπεται ότι: «η Επικράτεια διαιρείται στις ακόλουθες επτά (7) Υγειονομικές Περιφέρειες, τα γεωγραφικά όρια των οποίων ταυτίζονται με τα όρια των επτά (7) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας:
α) 1η Υ.Π Αττικής, β) 2η Υ.Π Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, γ) 3η Υ.Π Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, δ) 4η Υ.Π Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (οι δήμοι των νομών Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας) με έδρα την Πάτρα, ε) 5η Υ.Π Αιγαίου, στ) 6η Υ.Π Κρήτης ζ) 7η Υ.Π Μακεδονίας Θράκης.
Με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις μεταφέρθηκε η ισχύς αυτής της διάταξης την 1η Ιουλίου 2019 (με το άρθρο 78 του Ν. 4623/2019).
Παράλληλα στην παρ. 7 του Ν. 3329/2005, όπως τροποποιήθηκε με τελευταίο το Ν. 4583/2018 προβλέπεται η μετονομασία από 1.7.2019 των Ν.Π.∆.∆. με την επωνυμία «Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Δ.Υ.ΠΕ» ως εξής: …. η 6η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας μετονομάζεται σε «4η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου» και η 3η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας μετονομάζεται σε «3η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας».
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (13.4.2020 και 1.5.2020), για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Κορωνοιού covid-19, που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα (29.5.2020) στη Βουλή προβλέπεται ότι η αναδιάρθρωση στIW υγειονομικές περιφέρειες θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2021 (αφού παρατείνει την ισχύ της διάταξης για τη διατήρηση των ΔΥΠΕ όπως είναι σήμερα, μέχρι 31.12.2020).
Είναι προφανές ότι η κατάργηση της Υγειονομικής περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει βαθύνει. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποφασιστεί η διάσπασή της Υγειονομικής περιφέρειας που ανήκουμε, για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της Ηπείρου, ώστε να γίνουν τα Γιάννενα έδρα ΔΥΠΕ, αλλά δεν υπάρχει καμιά πολιτική ή νομοθετική πρωτοβουλία, που να ανοίγει την κουβέντα για την επανασύσταση της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Μόνο προεκλογικές υποσχέσεις και αδύναμα ψηφίσματα, που υποβάλλονται παθητικά με παρακλητικό περιεχόμενο και δεν ανησυχούν καθόλου καμιά κυβέρνηση.
Το κρίσιμο δεν είναι να επαναβεβαιώνεις τη βούλησή σου, αλλά να δίνεις χαρακτηριστικά διεκδικητικά σε ένα κοινωνικό αίτημα, που το υποστηρίζεις με επιχειρηματολογία και πολιτικό και επιστημονικό περιεχόμενο.
Το σημαντικό δεν είναι να εκφράζεις απλά μια επιθυμία, αλλά να κινείς κάθε πολιτική δύναμη, να συγκροτείς κοινωνικές δυνάμεις και να αναδεικνύεις το δίκαιο του αιτήματός σου. Και αυτό σήμερα δε γίνεται. Σήμερα χαϊδεύεις τα αυτιά του ακροατηρίου σου και δημιουργείς παθητικότητα και απονεύρωση στις διεκδικήσεις του. Δεν του εξηγείς πειστικά τα οφέλη των αιτημάτων σου, δεν τον καθιστάς κοινωνό και συμμέτοχο, δεν διεκδικείς με δυναμισμό. Περιορίζεις το χρέος σου και το ανακοινώνεις. Ως εκεί!
Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Είναι μια περίοδος που πρέπει το ζήτημα της επανασύστασης της Υγειονομικής Περιφέρειας στα Ιόνια Νησιά να μπει στις πρώτες προτεραιότητες. Οι συνθήκες που φέρνουν τα θέματα της υγείας στο προσκήνιο ευνοούν την ανάπτυξη αυτής της διεκδίκησης, που έχει το υπόβαθρο και τη στήριξη της κοινωνίας.
Η επόμενη νομοθετική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας θα πρέπει να περιλαμβάνει, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (νησιωτικότητα, τουριστική ανάπτυξη, μικρά νησιά, κοινωνικές ανάγκες κ.λπ) την επανασύσταση της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων.
Αν αυτό δε γίνει μέσα στο 2020 δε χρειάζεται να εκδώσουμε άλλα ψηφίσματα επαναβεβαίωσης του αιτήματός μας. Τα Γιάννενα θα γίνουν έδρα της 3ης ΔΥΠΕ, όπως αποφασίστηκε ήδη και η Κέρκυρα και όλη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα ανήκει στην 4η ΔΥΠΕ με έδρα την Πάτρα! Ο απόλυτος παραλογισμός! Τότε, όμως, θα είναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα και φράσης συσσωρευμένης αγανάκτησης για τα μάτια του κόσμου.
Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων πρέπει να αλλάξει πολιτική φιλοσοφία και προσανατολισμό. Πρέπει να διεκδικήσει, δυναμικά και αποτελεσματικά. Να καταγγείλει την υποκρισία και την ανούσια υποσχεσιολογία, να αναδεικνύει τις πολιτικές που είναι αναντιστοίχες των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών της περιφέρειες.
Έχει μια μοναδική πρόκληση μπροστά της. Δεν μπορεί να παρακαλάει και να σιωπά!