Απέτυχε παταγωδώς η δημοτική αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Δημοκρατική εκτροπή ο τρόπος ιδιωτικοποίησης.
Ξαφνικά εν μέσω πανδημίας και έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων, η νέα Δημοτική Αρχή Υδραίου, ομολογεί περίτρανα την αποτυχία της στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων με την επιλογή ουσιαστικά ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κερκυραίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί το σωματείο των εργαζομένων, έχει αυτή την στιγμή στη διάθεση της 141 μόνιμους εργαζομένους, η πλειοψηφία των οποίων προσελήφθη πριν από ένα χρόνο, 40 εργαζόμενους εποχικούς και πρόκειται να ενισχυθεί και με εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ.
Ο εξοπλισμός της υπηρεσίας ανέρχεται σε 21 μάχιμα οχήματα, ενώ αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραληφθούν άλλα 6 από διάφορα προγράμματα (Φιλόδημος και E- HOREGA WANET), ενώ μέσω leasing θα προμηθευτούμε τα επόμενα χρόνια άλλα 18 μηχανήματα.
Διαθέτουμε δηλαδή υπέρ – επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και πλήρως στις ανάγκες της αποκομιδής στο Δήμο μας.
Με την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου μας σε ιδιώτη, χωρίς να υπάρχει ανάγκη (κάθε άλλο μάλιστα), ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος:
Αυτή την στιγμή, τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη επαρκούν οριακά για να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας (μισθοί και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων, μεταφορά απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, επισκευές και ασφαλίσεις οχημάτων, έξοδα κίνησης απορριμματοφόρων κ.ο.κ.). Αν επιβαρυνθούμε ως δήμος, με 4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη, τότε λογικά μόνο δύο αποτελέσματα παράγει αυτή η ενέργεια:
1ον. Ο Δήμος θα βουλιάξει οικονομικά και θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή
2ον. Θα υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να αυξήσει υπέρογκα, ίσως μέχρι διπλασιασμού, τα ανταποδοτικά τέλη.
Το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης είναι κανονική αυτοχειρία, την οποία βεβαίως θα κληθεί να πληρώσει η καθημαγμένη λόγω των εξελίξεων κερκυραϊκή οικογένεια.
Και βεβαίως με τον τρόπο που λήφθηκε η απόφαση παραχώρησης σε ιδιώτη της αποκομιδής μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, κάτι βέβαια που προβλέπεται, κακώς, από το νόμο και όχι από το Δημοτικό μας Συμβούλιο που είναι το ανώτερο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για δημοκρατική εκτροπή.
Από την επιθετική πολιτική στην ανακύκλωση που ευαγγελιζόταν η κυρία Δήμαρχος και που σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε σημείο μηδέν, φθάσαμε στην παραχώρηση της αποκομιδής στον ιδιώτη έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Και φυσικά ανακύπτουν ερωτήματα λογικής:
1ον. Τι θα κάνουν τόσοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας;
2ον. Όλος αυτός ο στόλος και εξοπλισμός της υπηρεσίας, θα υπολειτουργεί;
3ον. Εργαζόμενοι και εξοπλισμός θα παραχωρηθούν εν μέρει στον ιδιώτη για να εκτελέσει το έργο; Μα τότε ποιος είναι ο ρόλος του ιδιώτη; Μόνο να εισπράξει τα 4 εκατομμύρια;
4ον. Υπάρχει εντολή, συμφωνία ή κρυφές υποσχέσεις που γνωρίζει μόνο η δημοτική αρχή και όλοι οι άλλοι εμείς δεν γνωρίζουμε; Το ερώτημα αυτό τίθεται για το λόγο ότι παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις για την ενέργεια της ιδιωτικοποίησης στην ουσία της υπηρεσίας καθαριότητας, η δημοτική αρχή της κ. Υδραίου, επιμένει και ψηφίζει. Λαμβάνει αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή, αρνούμενη να φέρει προς συζήτηση το κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, στο ανώτατο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί;
Ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.
Η κυρία Δήμαρχος ας απολογηθεί στους δημότες.
Η παρούσα δημοτική αρχή με τις ενέργειές της δηλώνει ότι είναι αδύναμη και ανίκανη να εκπληρώσει τα καθήκοντά της με την αναδιοργάνωση, αν απαιτείται, της υπηρεσίας, σχέδιο, σοβαρότητα και προγραμματισμό.
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), λόγω ανικανότητας, τριβών, έλλειψης κατανόησης και σωφροσύνης μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια, μαζί με όλη την αποκτηθείσα δημοτική περιουσία. Έγκλημα καθοσιώσεως.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων ανατίθεται σε ιδιώτη.
Ούτε λόγος (ούτε πράξη ασφαλώς) ένα ολόκληρο χρόνο για την ανακύκλωση.
Όλα αυτά δεν αποτελούν παραδοχή πλήρους ανικανότητας;
Εκτός αν υπάρχουν κρυφά σχέδια και εντολές που θεωρώ ότι θα φανούν στο μέλλον.
Κάθε δημότης, ανεξάρτητα τι στήριξε και τι υποστήριξε στις δημοτικές εκλογές, ας σκεφθεί και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο σύνολό της, πρέπει να έχει δημόσιο και δημοτικό χαρακτήρα, να είναι απολύτως διαφανής με τακτική λογοδοσία στο Δημοτικό Συμβούλιο και δύναμη πολιτική με σχέδιο και δράση για την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Εξάλλου μέσα από το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική προς όφελος του δημότη.
Αν όλα αυτά εκλείψουν από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της δημοτικής εξουσίας, το μόνο που θα μείνει είναι φωτογραφίες, ανούσιες δηλώσεις, ιδιοτελή συμφέροντα ή πολιτικές υποσχέσεις για το εγγύς μέλλον.
Δημότες Κερκυραίοι, αυτό θέλετε;