Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινητοποίηση της Ελλάδας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο αναφορικά με την τουρκική κρίση ήταν καλή. Από άκρο σε άκρο της επικράτειας οι στρατιωτικές δυνάμεις μας ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η Ελλάδα δεν αιφνιδιάστηκε – ο Ερντογάν ήταν αυτός που αιφνιδιάστηκε από την ελληνική αντίδραση. Ίσως η μοναδική λανθασμένη κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα ήταν η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Αθήνα, που σίγουρα ενόχλησε πολλούς Ευρωπαίους και έδωσε και αφορμή στον Ερντογάν. Δυστυχώς όμως οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι οθωμανικές φιλοδοξίες δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτισμό της. Δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα αυτής της διένεξης, αλλά μάλλον θα είναι εις βάρος μας. Ας το δούμε όμως και ως μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους ασύδοτους γείτονές μας, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες…
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ας το δούμε και ως ευκαιρία να εφαρμοστεί ο νόμος του Δαρβίνου και στον επιχειρηματικό κόσμο και να παραμείνουν στην αγορά μόνο οι υγιείς εταιρίες. Οι παρασιτικές ας μείνουν πίσω και συγχρόνως ας παραμεριστούν οι πονηροί επιχειρηματίες που παρουσιάζουν ζημιές περασμένων ετών ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.
Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει πέσει στην παγίδα των επιδομάτων και των ημιμέτρων. Αν δεν έλθουν τα πάνω κάτω στο δημόσιο, προκοπή η χώρα δεν πρόκειται να δει. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών φορέων. Ποια επιχείρηση ή ποιο δημόσιο ανά τον κόσμο που απασχολεί κοντά στο ένα εκατομμύριο εργαζομένους δεν απολύει ούτε έναν, ως ανεπαρκή ή «άπιστο»;
Πέντε χρόνια περιμένουν κάποιοι για να πάρουν σύνταξη και δεν έχουν πάρει ούτε καν προσωρινή και εμείς ευαγγελιζόμαστε επιτελικό κράτος με την υπάρχουσα δημόσια στελέχωση και υποδομή. Γι αυτό το κατάντημα βέβαια δεν έχει ευθύνη η παρούσα κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε μέσα σε έναν χρόνο να έχει θεραπεύσει αρρώστιες δεκαετιών. Ευθύνεται όμως που δεν αποφασίζει να άρει τη μονιμότητα των ανεπαρκών δημοσίων υπαλλήλων ή εκείνων που εσκεμμένα μποϋκοτάρουν το έργο της. Δεν είναι διατεθειμένη να σπάσει αυγά και ως εκ τούτου ομελέτα δεν πρόκειται να κάνει.
Σημείωση: Επί οκτώ ημέρες το σπίτι μου, όπως και χιλιάδες άλλα σπίτια στην Κεφαλονιά, είναι χωρίς ρεύμα και αν καταφέρεις μετά από ώρες να πιάσεις γραμμή στο τηλέφωνο βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ, κάποια κυρία από την Πάτρα θα σου πει απλά ότι δεν γνωρίζει. Πρωτόγνωρη αγένεια της διοίκησης. Ούτε την λέξη συγνώμη δεν γνωρίζει. Όσο πιο γρήγορα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα τόσο το καλύτερο. (Συγκρίνετε τον παλιό κρατικό ΟΤΕ με τη σημερινή Cosmote).