Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν με σκοπό να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
Στη σκιά των lockdown που κήρυξαν Γαλλία και Γερμανία και υπό τον φόβο της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας στα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν το βράδυ της Πέμπτης με σκοπό να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεών της.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι πέρα από μια κοινή πολιτική για την καραντίνα, αρκετοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα σε κάθε περίπτωση, σκεπτόμενοι τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει ένα νέο κλείσιμό τους.
Σύμφωνα μετο Politico, η Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή lockdown. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα -lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε «τα νοσοκομεία να γεμίζουν».
H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από πλευράς της τόνισε την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη» με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Απόψε συζητώ την κατάσταση του Covid-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού» τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Σαρλ Μισέλ θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν συλλογικά στο ζήτημα των rapid test.
Νέα μέτρα από την Κομισιόν
Χθες, Τετάρτη (28/10) από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετήθηκε μια νέα δέσμη μέτρων, με την οποία η Κομισιόν ευελπιστεί στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης του.
Ειδικότερα, σκοπός των μέτρων θα είναι η ενίσχυση των στοχοθετημένων τεστ, η ανίχνευση επαφών και η βελτίωση των εκστρατειών εμβολιασμού.
«Παρ’ όλο που τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα και πιο συντονισμένα από ό,τι στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι πολίτες, οι οικογένειες και οι κοινότητες σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρει η Επιτροπή, που έλαβε τις αποφάσεις λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου για το συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του Covid-19.