Κίνδυνος 30.000 ιδιοκτήτες να χάσουν τις ακτηματογράφητες ιδιοκτησίες τους το 2020 εάν δεν γίνουν συντονισμένες κινήσεις, λέει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.
Αναλυτικά η παρέμβαση του Γιώργου Καλούδη στη χθεσινή Εσπερίδα ΤΕΕ και Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών για τα προβλήματα από την εφαρμογή του Κτηματολογίου.
“Είχε μεγάλη σημασία γιατί παρούσες ήταν η Διευθύντρια του Κτηματολογίου και η Αντιπρόεδρος του «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.».
Ζητάμε
1) Παράταση για 5 χρόνια της προθεσμίας κτηματογράφησης 30.000 ακτηματογράφητων σπιτιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων σε Κάτω Κορακιάνα, Αλεπού, Κανάλια, αφού την 26/6/2020 κινδυνεύουν να περάσουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου την 27/6/2020 (Δεν αρκεί η παράταση τους ενός έτους που δόθηκε πρόσφατα).
Αυτή την παράταση ψήφισε, μετά από πρότασή μου και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
2) Επιδότηση των τοπογραφικών από το κράτος, διότι:
α) Το κράτος από το 1998 ανέχθηκε το φιάσκο Σωτηράκου που ενώ πληρώθηκε δεν προσέλαβε το αναγκαίο προσωπικό για να κάνει μια καλή δουλειά.
δ) Διότι ενώ ο κόσμος εντόπιζε στις αεροφωτογραφίες τις ιδιοκτησίες του, και προσήγαγε, ό,τι του ζητούσαν, τα ακίνητά του καταχωρήθηκαν ως αγνώστου Ιδιοκτήτη!
γ) ο κόσμος δεν έχει χρήματα να «ξελογγιάσει», να τοπογραφήσει, να πληρώσει τα ακριβά αποσπάσματα του κτηματολογίου και το υψηλό κόστος των εξόδων (με πολλές κοινοποιήσεις στους γείτονες) για την αναγνώριση της ιδιοκτησίας του από τα Δικαστήρια.
3) Να αποδεχθούν στην πράξη το Κτηματολόγιο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις την πάγια Νομολογία των Ανώτατων Ακυρωτικών Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου και ΣτΕ «ότι το Δημόσιο δεν απέκτησε ποτέ κυριότητα στα Δάση στα Επτάνησα και κατά συνέπεια να παύσουν οι Δασικές Υπηρεσίες να τυραννούν τον κόσμο και να δημεύουν περιουσίες, αφού ακόμα κι εκεί που ήταν ελαιώνας και κάηκε τον κηρύσσουν… αναδασωτέο!!! και απαγορεύουν στον αγρότη, με βαριές ποινές, να φυτέψει ακόμη και πατάτες στην … ιδιοκτησία του!!!!
4) Είναι υπερβολικά ακριβή η χορήγηση κτηματογραφικών αποσπασμάτων και διαγραμμάτων.
Να μειωθεί στο μισό το κόστος χορήγησής τους.
5) Οι πολίτες Κάτω Κορακιάνας, Καναλίων, Αλεπούς πρέπει να σπεύσουν να συμβουλευθούν τον Πολιτικό Μηχανικό ή Τοπογράφο τους και τον Δικηγόρο τους.
Υπενθυμίζω, ότι για να έχουμε Περιφερειακό Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων και να μην υπαχθούμε σε αυτό των Ιωαννίνων, το 2017 δόθηκε σκληρός αγώνας, με επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με πιέσεις διαρκείς και του υποφαινόμενου Γιώργου Καλούδη, με πιεστική ομιλία του ενώπιον του αρμοδίου υπουργού κ. Σταθάκη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων στο Park, ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες δουλειές για τους δικηγόρους και μηχανικούς της Κέρκυρας και μικρότερο κόστος για τους πολίτες.”