Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στο τουριστικό χώρο της Κέρκυρας ο κλυδωνισμός της Thomas Cook, με την τύχη της εταιρίας – κολοσσός να κρέμεται πλέον σε μία κλωστή και τις επιπτώσεις για το νησί των Φαιάκων σε ένα ενδεχόμενο κατάρρευσης να είναι ανυπολόγιστες…
Κύκλοι της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι η συνολική εμπλοκή της Thomas Cook με τον τουρισμό της Κέρκυρας ενδέχεται να ξεπερνά σε επίπεδο δραστηριότητας, ακόμα και το 15% (οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βραχεία κεφαλή σε επίπεδο δραστηριότητας του άλλου τουριστικού κολοσσού, της TUI).
Μάλιστα, οι δραστηριότητες του τουρ οπερέιτορ στο νησί δεν περιορίζονται μόνο στα commitment και allotment συμβόλαια σε δεκάδες ξενοδοχεία και ακόμα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, αλλά (ίσως ακόμα περισσότερο) στο μεταφορικό (αεροπορικό) έργο με δεκάδες τακτικές και charter πτήσεις κάθε εβδομάδα, όλη την θερινή περίοδο…
Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην εταιρία και στη χώρα μας.
Πιθανή χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου στην Ευρώπη, θα προκαλούσε “σεισμό” αφού θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα ο επαναπατρισμός 600.000 τουριστών απ’ όλον τον κόσμο στη μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Πολλοί πελάτες της στην Κέρκυρα
Μόνο στην Κέρκυρα, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί τουλάχιστον 1000 τουρίστες που είτε έχουν έρθει με απευθείας πακέτα της Thomas Cook, είτε θα πρέπει να επιστρέψουν με μία από τις πτήσεις charter της εταιρίας…
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 150.000 Βρετανών τουριστών που κάνουν διακοπές σε άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ασφαλή επιστροφή των τουριστών, ενώ θεωρείται πιθανό ότι η CAA (Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας) ίσως αναλάβει μέρος του κόστους των εισιτηρίων. Όλα αυτά όμως είναι ακόμα στον αέρα και τα “νερά είναι αχαρτογράφητα”…
Ξενοδόχος ανέφερε χαρακτηριστικά στο CorfuPress.com ότι υπάρχουν πάνω από 10 ξενοδοχεία που βασίζουν την πληρότητά τους αποκλειστικά στην Thomas Cook ενώ πολλά άλλα έχουν σχεδόν μοναδική συνεργασία που ξεπερνά το 80 έως 90% των πελατών τους κάθε καλοκαίρι.
Καλούδης: Θα είναι τεράστια ζημιά
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας Βασίλης Καλούδης υπογράμμισε ότι για την Κέρκυρα αλλά και για άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη, ενδεχόμενη κατάρρευση της Thomas Cook θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα τόσο απευθείας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί της, όσο και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις που βασίζουν την πελατεία τους στις απευθείας κρατήσεις μέσω ίντερνετ, αφού χρησιμοποιούν τον τουριστικό κολοσσό για τη αεροπορική μεταφορά των τουριστών: “Πάρα πολύ μεγάλη θα είναι η ζημιά στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις με πρόβλημα όχι μόνο τα χρήματα που τους οφείλει αυτή τη στιγμή, αλλά γιατί δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν για τον προορισμό τους χιλιάδες πελάτες τους. Είναι τα αεροπλάνα το πρόβλημα, πως θα έρθει ο κόσμος διακοπές και ας έχει κλείσει πακέτα με άλλες εταιρίες. Οι πελάτες τους δεν θα μπορούν να πετάξουν και θα κατρακυλήσουν και αυτές οι εταιρίες”.
Διαβάτης: το 25% της αγγλικής αγοράς στην Κέρκυρα!
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του AOCTA, ξενοδόχος Δημήτρης Διαβάτης, εκτιμά ότι από την αγγλική αγορά η Thomas Cook έχει διείσδυση στην Κέρκυρα σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 25%: “Σε μία εποχή που τα αεροπλάνα δεν είναι τόσα πολλά λόγω της οικονομικής κατάρρευσης πολλών μικρών αεροπορικών εταιριών, το κενό που θα αφήσει στο πτητικό έργο στην Ευρώπη ενδεχόμενη χρεοκοπία θα είναι δυσαναπλήρωτο”, υπογράμμισε ο κ. Διαβάτης.
Έφερε 3 εκ. τουρίστες το 2018!
Η χρεοκοπία του Thomas Cook, αν συμβεί, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στον τουριστικό τομέα σε όλη την Ευρώπη και δραματικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η εταιρία έφερε στην Ελλάδα σχεδόν το 15% του συνολικού αριθμού ξένων επισκεπτών, 3 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμό που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά γι αυτόν, μετά την Ισπανία.
Αν όντως αναζητείται λύση προς όφελος της Κέρκυρας, χρήσιμο θα ήταν να δημοσιοποιηθούν οι εταιρικές σχέσεις της Thomas Cook στο νησί, τα δάνεια που έχουν δοθεί, πως έχουν δοθεί, τα χρέη που υπάρχουν, τα franchise και οι ιδιοκτησίες της στο νησί, όπως και οι συνέπειες της δράσης της στην πραγματική οικονομία του τόπου. Αν οι tour operators αποτελούν πυλώνα της τουριστικής οικονομίας της Κέρκυρας, τότε πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: ποιοι ωφελούνται από αυτό το ολιγοπώλιο (γιατί σίγουρα δεν είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και με ποιο αντάλλαγμα (πολιτικό ή οικονομικό). Οι τουριστικοί φορείς, ταξιδιωτικοί πράκτορες, και το Επιμελητήριο, θεωρούνται οι καθ ύλην αρμόδιοι για να απαντήσουν σε αυτό. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι όποιες απαντήσεις, αν είναι ανιδιοτελείς και τεκμηριωμένες, θα εκθέσουν την υπάρχουσα τουριστική βιομηχανία στην Κέρκυρα και το παραπολιτικό – παραοικονομικό σύστημα, που τόσα χρόνια κερδοσκοπεί στις πλάτες του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και του κερκυραϊκού λαού. Δεν μπορεί τα χρηματοπιστωτικά φαντάσματα των θυγατρικών και off shore εταιριών της Tui, της Jet 2 ή της Thomas Cook, να αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη και την οικονομία ενός τόπου. Καλό θα ήταν τέλος, όλοι όσοι “ανησυχούν”, να δημοσιοποιήσουν την απάντησή τους στο ερώτημα: “αν ένα μαγικό τραπεζικό χέρι έσωζε την Thomas Cook, θα διαιώνιζαν ανενδοίαστα την πολιτική υπεράσπισης των tour operators” ;
Φιλικά
Λάμπρος Ντούσικος