Αυτό έφερε σε τροπολογία στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός.
Κατά την παρουσίαση της τροπολογίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ολομέλεια της Βουλής «Για την τροποποίηση του ν. 4551/2018 αναφορικά με την επέκταση της χορήγησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε περισσότερους δικαιούχους» ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι «η παρούσα τροπολογία φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ένα μέτρο ζωντανό και χρηστικό για τους νησιώτες μας. Οι αλλαγές που κάνουμε έχουν μόνο στόχο τη συνεχή και ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας».
Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα αεροπορικά εισιτήρια
«Οι αρνητικές πτυχές της Νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την παρούσα τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας». Η επιδότηση, όπως ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός, θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει. «Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες».
Επέκταση των δικαιούχων σε ειδικές κατηγορίες
«Όπως διαπιστώσαμε κατά την πορεία της εφαρμογής του μέτρου, υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες που έχουν ανάγκη της επιδότησης αυτής. Προστίθενται λοιπόν ορισμένοι ακόμη δικαιούχοι του μέτρου, όπως τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιά. Αυτό είναι ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα για το έργο που επιτελούν. Tο μέτρο ισχύει ήδη όπως γνωρίζετε για τους αναπληρωτές καθηγητές και τους επικουρικούς γιατρούς. Κρίναμε επίσης απαραίτητο και το έχουμε ήδη υλοποιήσει, να επιδοτηθεί η κλίνη για τις αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 μιλίων».
Επιχειρήσεις της Κρήτης
«Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στην Βουλή αλλά και διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, διότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξη τους με αντίστοιχη ΚΥΑ».
Επιδότηση για τα καύσιμα
«Η ΚΥΑ για την επιδότηση των πρατηριούχων καυσίμων που βρίσκονται στα νησιά, έχει εκδοθεί και έχει πάρει ΦΕΚ. Τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ πριν το Πάσχα σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής. Παρατείνεται δε, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα καύσιμα για 6 επιπλέον μήνες, διότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά στοιχεία για τα αποτελέσματα του μέτρου κατά την τουριστική περίοδο».
“Φτιάχνουμε ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες”
«Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, το μεταφορικό κόστος των προϊόντων των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%. Το ΜΙ είναι ένας θεσμός, ένα μέτρο ζωντανό, που έχει αγκαλιαστεί από του νησιώτες και τις νησιωτικές επιχειρήσεις και έχει φέρει αλλά θα φέρει και στο άμεσο μέλλον, σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής και στο κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Με τις συνεχείς βελτιώσεις που κάνουμε, προχωράμε και φτιάχνουμε ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις αλλαγές που θα χρειαστεί γιατί ο μόνος στόχος μας είναι η ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας».
H Βάκη για την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
Η Φ. Βάκη σημειώνει πως αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι στην εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνονται διατάξεις που στοχεύουν στην επέκταση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις αεροπορικές μεταφορές των νησιωτών, καθώς και ότι προστίθενται δύο ακόμη κατηγορίες φυσικών προσώπων που θεωρούνται δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) και οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αλλά έχουν επαγγελματική σχέση με αυτά.
Ειδικότερα, με την τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επαναπροσδιορίζεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ως το μέτρο για την εξίσωση του κόστους μεταφοράς με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (και όχι μόνο των θαλάσσιων), από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
Επιπλέον, τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε νησί καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί, που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα, περιλαμβάνονται πλέον στις κατηγορίες φυσικών προσώπων που δικαιούνται το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους.
Παράλληλα, επανακαθορίζονται οι παράμετροι υπολογισμού του Α.ΝΗ.ΚΟ. Πλέον συμπεριλαμβάνονται σε αυτές το εισιτήριο κλίνης και το αεροπορικό εισιτήριο και όχι μόνο της οικονομικής θέσης. Επίσης, για τις αεροπορικές μεταφορές θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό κόστος του εισιτηρίου σε αντιστοιχία με το Α.ΝΗ.ΚΟ. για την ίδια διαδρομή σε μέσο θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς.