Με σταθμό διασύνδεσης στο νότιο μέρος της Θεσπρωτίας αλλά καμία πρόβλεψη για δυνατότητα διασύνδεσης μελλοντικών τοπικών δικτύων… Κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Κέρκυρας…
Με την υπογραφή των συμφωνιών για την κατασκευή του μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας αγωγού EastMed, το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας γίνεται διεθνής σταθμός διασύνδεσης μεγάλων αγωγών ενέργειας αφού εκεί θα συνδεθεί με τον υπό κατασκευή αγωγό Ποσειδών, με τελική κατάληψη την Ιταλία μέσω του θαλάσσιου στενού Κέρκυρας – Θεσπρωτίας.
Οι τελικές συμφωνίες θα υπογραφούν στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Τι είναι ο EastMed
Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία. Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed θα συνδεθεί με το έργο του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ο οποίος ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και θα διασυνδέεται με το υποθαλάσσιο σκέλος καταλήγοντας στο Οτράντο της Ιταλίας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες από το πέρασμα του αγωγού και της κατασκευής σταθμού αλλαγής πίεσης και πόντισης, αλλά και αναμένονται και πάλι αντιδράσεις (όπως στις αρχές της δεκαετίας) στους γύρω νομούς.
Δένδιας: Ο EastMed δεν είναι εναντίον άλλων
«Αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον. Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το βράδυ της Κυριακής από την Λευκωσία, σε ερώτηση για τον EastMed. «Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Κέρκυρας…
Θα καμφθούν το 2020 οι σφοδρές αντιδράσεις του 2010-2013;
Θεωρείται απίθανο να καταστεί δυνατή η δημιουργία σταθμού αποσυμπίεσης στην περιοχή της Θεσπρωτίας λόγω κόστους, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2010, λόγω (και) των σφοδρών αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών (αλλά, κυρίως, λόγω της έλλειψης τότε, ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου) η συζήτηση για το σταθμό διασύνδεσης στη Θεσπρωτία είχε «παγώσει».
Ο πρώτος αγωγός που είχε προκριθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου ήταν ο ITGI – ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ο οποίος προέβλεπε την εγκατάσταση τμήματος του αγωγού στην περιοχή της Πάργας ή της Πέρδικας, με σταθμό αλλαγής πίεσης στο σημείο αυτό όπου θα υπήρχε βύθισή του για να συνεχίσει προς την Ιταλία. Μάλιστα, υποθαλάσσια, ο αγωγός επρόκειτο αρχικά να ποντιστεί στο θαλάσσιο χώρο νοτίως των Παξών, ωστόσο, η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (αλλά και σε μικρότερο βαθμό και στην Κέρκυρα) από το 2010 είχε αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι αντιδράσεις είχαν φουντώσει από τις ανησυχίες των κατοίκων για μία επικίνδυνη εγκατάσταση η οποία θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους να τιναχθεί στον αέρα ο τουριστικός χαρακτήρας του Ιονίου, ιδιαίτερα σε περίπτωση ατυχήματος.
Κανένα αντισταθμιστικό
Οι αντιδράσεις είχαν φουντώσει και από την έλλειψη ουσιαστικών αντισταθμιστικών ωφελειών για την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, καθώς είχε αποκλειστεί κατηγορηματικά να δημιουργηθεί υποσταθμός ο οποίος να έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει εγκατάσταση και δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στους περί τον αγωγό νομούς, καθώς από επίσημα κυβερνητικά χείλη, είχε υπογραμμιστεί ότι το κόστος δημιουργίας σταθμού αποσυμπίεσης και επανασυμπίεσης του αερίου ήταν οικονομικά ασύμφορο.
Το 2011, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με προσκεκλημένους το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους βουλευτές της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων, ο τότε υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, είχε ξεκαθαρίσει ότι για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός», αν και διαρροές έφεραν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί αέριο στην περιοχή.
Άγνωστο είναι το πως θα απεμπλακεί το ενδεχόμενο έργο και από τις απαραίτητες (;) και χρονοβόρες αδειοδοτήσεις αλλά και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις περιοχές Natura μεταξύ Λακωνίας και Θεσπρωτίας.