Όλα είναι ανοικτά για το είδος της ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί για το λιμάνι της Κέρκυρας από τη Νέα Δημοκρατία, αφού το αν θα πωληθεί ολόκληρο ή αν θα δοθεί μόνο παραχώρηση δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί τελικά από το αν θα υπάρξει κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον, μέσα από τη διερεύνηση που θα ανατεθεί να πράξει εταιρία συμβούλων την οποία θα προσλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, συμβούλων του και στελεχών του ΥΕΝ, επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2020 να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας (εκτός αυτού της Κέρκυρας σε Ηγουμενίτσα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα). Με απόφασή του, ήδη προκρίθηκαν ως μοντέλα αξιοποίησης τα εξής τρία: υποπαραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών.
Με βασικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναλόγως με το ενδιαφέρον, θα επιλεγεί και η μορφή της ιδιωτικοποίησης. Εφ΄ όσον υπάρχουν επενδυτές, τότε, τα υπό ενδιαφέρον λιμάνια θα πωληθούν… «όπως έχουν επιπλωμένα». Αν όχι, τότε αναλόγως με το ενδιαφέρον που διερευνητικά θα διαπιστωθεί, θα πωληθούν μετοχές με τον ιδιώτη, αν και δεν θα έχει απαραίτητα την πλειοψηφία τους, θα ασκεί οπωσδήποτε τη διοίκηση και, αν ούτε εκεί υπάρξει ενδιαφέρον, τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό της παραχώρησης δραστηριοτήτων.
Και πώληση στην υποπαραχώρηση
Ωστόσο, φαίνεται πως θα αποτελέσει ειδοποιό διαφορά ότι η υποπαραχώρηση θα συνοδεύεται ενδεχομένως από την πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του κάθε λιμανιού, που θα έχουν σχέση με την υποπαραχώρηση αυτή (π.χ. στην Κέρκυρα οι προβλήτες της κρουαζιέρας), με το σχέδιο να αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» στις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν και θα παραληφθεί σχετική εισήγηση από την υπό πρόσληψη εταιρίας συμβούλων.
Πλακιωτάκης: Να κάνουμε πιο ελκυστικό το επενδυτικό ενδιαφέρον
«Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών μέσα από μελέτες αξιολόγησης, οι οποίες υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση (υποπαραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών), δικαιώνεται πλήρως. Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αφενός αναδεικνύουν την υπεραξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και αφετέρου το καθιστούν πιο ελκυστικό στο μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Γ. Πλακιωτάκης μετά τη σύσκεψη στην οποία παρουσςιάστηκε το πρώτο σκέλος της στρατηγικής μελέτης βιωσιμότητας των 10 λιμανιών που εκπόνησε το ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλάζει το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ψηφιστεί ο νόμος 4597/2019 με τον οποίο αποφασίστηκε η αξιοποίηση των 10 λιμένων με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρηθούν οι Οργανισμοί Λιμένα σε δημόσιο έλεγχο με παράλληλη προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν είναι μόνο αντίθετη με την υφιστάμενη νομοθεσία και το εθνικό συμφέρον, αλλά αντίκειται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και τη διεθνή πραγματικότητα, καθώς 80% των ευρωπαϊκών λιμένων λειτουργούν με μοντέλα υποπαραχωρήσεων, ενώ μόλις το 4% με καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης.
Ολλανδοί θα προτείνουν τη μέθοδο πώλησης των λιμανιών
Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δείχνει να αλλάζει άρδην. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να οριστικοποιηθούν η σειρά προτεραιότητας και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των λιμένων.
Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη ανέθεσε σε οµάδα συµβούλων να μελετήσει το θέµα της παραχώρησης δικαιώµατος εκµετάλλευσης λιµενικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. Ως χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος έχει επιλεγεί η Ε&Υ, νοµικός σύµβουλος η KLC Δικηγορική Εταιρεία, ως τεχνικός σύµβουλος η εταιρεία Doxiadis Associates και ως εµπορικός σύµβουλος η εταιρεία Rotterdam Port Consultants. Ο ρόλος της τελευταίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιµος, αφού είναι αυτή που θα εκτιµήσει τις επιχειρηµατικές και εµπορικές δυνατότητες του κάθε λιµανιού και τη δυνατότητα συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα στο µάνατζµεντ. Η εταιρεία, που έχει τη βάση της στο Ρότερνταµ της Ολλανδίας, θα κάνει «port scan» σε κάθε λιµάνι, για να αποτυπώσει στην έκθεσή της τα οικονοµικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και το προφίλ κάθε λιµανιού.