Σκέψεις Γεωργιάδη για να έρθει Κέρκυρα με αντικείμενο την επένδυση της NCH Capital. Ανέλαβε δράση η ομάδα που συγκρότησε τις ΚΥΑ για την υπόθεση της επένδυσης του Ελληνικού – Με τα στελέχη των επενδυτών συναντήθηκε ο Άδωνις, ο οποίος θέτει το θέμα της Κασσιώπης σε πρώτη προτεραιότητα
Στην έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να παρακαμφθούν εμπόδια και δικαστικές εκκρεμότητες προσανατολίζεται η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για την ολοκλήρωση της εκποίησης του Ερημίτη στην Κέρκυρα, με την ομάδα που έπραξε τα ανάλογα για το Ελληνικό να έχει εδώ και εβδομάδες “πιάσει δουλειά” για την υπόθεση της έκτασης στην Κασσιώπη…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο ίδιος το νησί της Κέρκυρας με κύριο αντικείμενο την “απεμπλοκή” της “επένδυσης” στον Ερημίτη αλλά και να μηδενίσει τις όποιες αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις υπάρχουν ακόμα και σε στελέχη του ίδιου του κομματικού χώρου.
Και όλα αυτά την ώρα που αποτελεί άγνωστο πεδίο η στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ως πρώην βουλευτής Κέρκυρας (και χωρίς να έχει διακόψει την ενασχόλησή του και το ενδιαφέρον του για τα κοινά του νησιού) έχει κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια εκφράσει τις εντονότατες αντιρρήσεις του στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η επένδυση της NCH.
Η ίδια ομάδα του Ελληνικού
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρουν το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει συστήσει ομάδες εργασίας αποτελούμενες από τα στελέχη που συνέταξαν τα κείμενα των ΚΥΑ για το Ελληνικό, τόσο για την Αφάντου στη Ρόδο όσο και για τον Ερημίτη στην Κέρκυρα. Μάλιστα, η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Κασσιόπη, με τον ίδιο τον Υπουργό να φέρεται να θεωρεί ως ιδιαιτέρως εμβληματική για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Στελέχη της NCH Capital είχαν συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους άμεσης άρσης των εμποδίων ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες.
Βιάζονται (και) για την Πολεοδομία
Στόχος είναι να παραχωρηθεί ο αιγιαλός έως τις αρχές Οκτωβρίου, να εκδοθεί μέσα στο Σεπτέμβριο η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (προτού καν υπάρξει διαχωρισμός των υπηρεσιών λόγω της διάσπασης του ενιαίου δήμου Κέρκυρας και από την προσωρινή ενιαία πολεοδομική δομή) και να συμφωνήσει ο Δήμος με τις προθέσεις της εταιρίας για τη διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων, κάτι που δεν είχε συζητηθεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς υπήρχε άρνηση συνάντησης με τους επενδυτές./
Και επικοινωνιακό μπαράζ!
Ο Υπουργός φέρεται να έχει θέσει ως στόχο ο Ερημίτης να αποτελέσει τη δεύτερη έκταση που, με fast track διαδικασίες, με παράκαμψη περιβαλλοντικών και νομικών κωλυμάτων αλλά και με πλήρη αγνόηση των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, θα δοθεί πλήρως στην εταιρία που επί προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. την απέκτησε και επιθυμεί διακαώς να “τελειώνει” με το θέμα.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο βάρος δίνεται από τους συνεργάτες του Υπουργού και στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, με δεκάδες διαρροές για το “ωφέλιμο”, το “αναγκαίο” και το “κερδοφόρο” της επένδυσης σε συγκεκριμένες αθηναϊκές ιστοσελίδες και εφημερίδες, όπου τα επιχειρήματα και οι προαναγγελίες αποτελούν… “καρμπόν” εδώ και τρεις εβδομάδες.
Οι “διαρροές” προς ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια επένδυση ύψους 100 εκατ. Ευρώ που έχει περάσει από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια (sic) με 11 προσφυγές και αγωγές στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια.
Αποφασισμένος ο Άδωνις
Αν και ο κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει προ ενός περίπου χρόνου ότι “η διαδικασία πώλησης μετά τη μίσθωση, η διαδικασία απώλειας της κυριότητας 170 στρεμμάτων έναντι δύο εκατομμυρίων και το πλάνο αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης 37 χιλιάδων τ.μ. σύν τα υπόγεια, ο Θεός ξέρει πόσα σε αυτή την περιοχή, μόνο καταστροφή θα είναι για τον τόπο”, ο έτερος (αρμόδιος, όμως) Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται αποφασισμένος όχι μόνο να στηρίξει την ολοκλήρωση της επένδυσης αλλά και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την πλήρη απεμπλοκή της!
Σιγή ιχθύος από Δένδια, ΝΟΔΕ, για τον Ερημίτη
Παρά το ότι οι εξελίξεις “τρέχουν” τις τελευταίες εβδομάδες, οργάνωση Κέρκυρας της Ν.Δ. και Νίκος Δένδιας τηρούν σιγήν ασυρμάτου σχετικά με τις θέσεις και προθέσεις τους, παρά το ότι μέχρι πριν ένα χρόνο δηλώσεις και ανακοινώσεις… “έπεφταν βροχή” κατά της επένδυσης στον Ερημίτη…
Ο κ. Δένδιας, το Μάιο του 2018, είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να ακυρώσει την παραχώρηση ώστε η έκταση του Ερημίτη να παραμείνει δημόσια! Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΑ Κέρκυρας, είχε υποστηρίξει ότι προφανώς μεν μία έκταση εγκαταλελειμμένη και άχρηστη δε βοηθάει στην αναπτυξη, ωστόσο, αν υπάρχει δυνατότητα αυτή η έκταση να συντηρηθεί και να αποδοθεί σε μία νοήμονα χρήση σε όφελος των κατοίκων της περιοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής, αυτό είναι αρκετά σημαντικό: “Υπάρχουν φίλοι της Κέρκυρας, ξένοι φίλοι της Κέρκυρας οι οποίοι έχω την αίσθηση ότι είναι διατεθειμένοι σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος απέδιδε τη χρήση στο κοινό, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τη δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης ώστε το κοινό πραγματικά, όχι απλώς να υπάρχει αυτή η έκταση παρατημένη αλλά να την απολαμβάνει υπό την αληθινή έννοια του δημόσιου χαρακτήρα της το κοινό και η νεολαία της Κέρκυρας. Και, βέβαια, μην κοροϊδευόμαστε, είναι προτιμότερη από οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει ο επενδυτής να αποχωρήσει, η έκταση να μεταβιβαστεί πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ, και από εκεί και πέρα να χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που συζητήσαμε πριν”.
Τι έλεγε η ΝΟΔΕ το 2018
Δεν έχει κλείσει άλλωστε καν χρόνος από τότε που η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενη μάλιστα και τις απόψεις Δένδια, είχε κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της ότι “οι επενδύσεις είναι αυτονόητο ότι μας ενδιαφέρουν, αλλά με την τήρηση τέτοιων κανόνων που θα εξασφαλίζουν κέρδος για το ελληνικό δημόσιο και κέρδος για τις τοπικές κοινωνίες”. Βέβαια, τότε τα πυρά είχαν στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της αλλαγής των όρων που είχαν δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό στους επενδυτές να “σπάσουν” το ενιαίο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και να μπορούν να παραχωρήσουν τα αυτόνομα κτίσματα εντός του Ερημίτη ως βίλες.
“Εμείς δεν λέμε βέβαια ότι είμαστε αντίθετοι με τις επενδύσεις στον τόπο μας, με την ιδιωτική πρωτοβουλία και με τις θέσεις εργασίας, αλλά, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να είμαστε σκεπτικοί με ό,τι ακούμε και βλέπουμε, ειδικά όταν για την εξέλιξη της συγκεκριμένης επένδυσης έχει επανειλημμένως εκφράσει τις επιφυλάξεις του, και μάλιστα δημοσίως, ο Νίκος Δένδιας” έγραφε ένα χρόνο πριν σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή της (τότε) αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα, κυβερνητικού κόμματος.
Κάθε ομορφιά πρέπει να συνοδεύεται και από έναν ιδιώτη Και μία απαγόρευση. Τίποτε για τον ανθρωπο τίποτε για την ζωή. Όλα να γίνουν μπετόν. Όλα να έχουν έναν φράχτη. Όλα για λίγους και εκλεκτούς. Ο ερημίτης πρέπει κατ’ όνομα και πράξη, να γίνει ερημίτης. Αυτή του κωλου, οικ- κωλο- γικη ευαισθησία των κάποιων υψηλά ευαίσθητων ( αναισθητων) είναι και η ντροπή του ελληνικού λαού, και της ελληνικής ψηφου. Πάμε λοιπόν ας παραδώσουμε στα παιδιά μας και στην ιστορία…του τι καναμε για αυτό το τόπο…αλλον έναν ερημίτη.