Η λίστα με τους 10 προς ιδιωτικοποίηση λιμένες και τα τρία σενάρια για το καθεστώς πώλησης μετοχών
Να πουλήσει το 100% των μετοχών σε όσα λιμάνια από τα 10 που έχουν μπει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μπορεί, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση η οποία, μάλιστα, αναμένεται να “τρέξει” τη σχετική διαδικασία ώστε να αρχίσει με τα πρώτα βήματα πρόσκλησης ενδιαφέροντος έως το τέλος Οκτωβρίου! Η Κέρκυρα, πλέον, βρίσκεται ψηλά στη λίστα…
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση για το μοντέλο παραχώρησης του λιμένος της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης 9 μεγάλων και τουριστικών λιμανιών της χώρας.
Τα τρία σενάρια
Τα τρία σενάρια που προκρίνονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, είναι η πλήρης πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι, η παραχώρηση του 67% (μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε πριν από 6 χρόνια στις περιπτώσεις του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης) και η παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (π.χ. προβλήτες κρουαζιεροπλοίων) στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποφασιστεί για το λιμάνι της Κέρκυρας η παραχώρηση προς χρήση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και όχι του συνόλου του λιμανιού, με ενοικίαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είχε υπολογιστεί στα 30 χρόνια.
Από την ιδιωτικοποίηση… γλίτωσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών του λιμανιού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις!
Που προκρίνεται πλήρης πώληση
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Ελευσίνας, Πάτρας και Ηρακλείου η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης προκρίνει την πλήρη πώληση του 100% των μετοχών τόσο για τις εγκαταστάσεις κρουαζιεροπλοίων όσο και για τους τοπικούς λιμένες.
Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτός του ότι τις πύλες εισόδου προς την τουριστική Κέρκυρα θα ελέγχουν πλήρως ιδιωτικά συμφέροντα και εταιρίες χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης από πλευράς κράτους, έντονα ερωτηματικά προκύπτουν και από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτός λιμανιού παραλιακών φιλέτων που σήμερα ελέγχει ο ΟΛΚΕ, καθώς και τι θα γίνει με λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις όπως αυτές της Λευκίμμης, της Κασσιώπης ή της Αλύπας.
Ενδιαφέρον Grimaldi για Ηγουμενίτσα, Πάτρα και Ηράκλειο
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος του Οκτωβρίου ενώ ήδη έχει εκφραστεί δημοσίως το πρώτο ενδιαφέρον, από τον Εμάνουελ Γκριμάλντι της εταιρίας που έχει εξαγοράσει τις Μινωικές Γραμμές και ελέγχει πλέον σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή που συνδέει τη χώρα μας με τα λιμάνια της Αδριατικής στην Ιταλία…
Ο Ιταλός εφοπλιστής έκανε λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου: «Ενδιαφερόμαστε για τα logistics σε αυτά τα λιμάνια και για τις μεταφορές από αυτά τα λιμάνια. Αυτά ναι, είναι ευκαιρίες που θα εκμεταλλευτούμε. Άλλωστε οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουμε στην Ελλάδα είναι λίγες, συγκριτικά με το μέγεθος του Ομίλου μας. Άρα μπορούμε να επεκταθούμε».