Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στην Παλαιά Βουλή, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνδιοργάνωση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας και της Κερκυραϊκής Ενώσεως Αθηνών.
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Παλαιά Βουλή, στην Αθήνα, η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «200 χρόνια από την εγκατάσταση των Εφορειών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο», σε συνδιοργάνωση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας και της Κερκυραϊκής Ενώσεως Αθηνών.
Στην εν λόγω ημερίδα συμμετείχαν δεκαέξι ειδικοί επιστήμονες με εισηγήσεις τους (Δημήτρης Αρβανιτάκης, Διονύσης Τζάκης, Γεράσιμος Παγκράτης, Ευστάθιος Πουλιάσης, Σίμος Μποζίκης, Γεώργιος Λεοντσίνης, Αθανάσιος Λαβράνος, Κώστας Καρδάμης, Σπυριδούλα Αράθυμου, Περίννα Κοριατοπούλου, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Δώρα Ζαφειράτου, Πέτρος Πετράτος, Διονύσιος Βλαχόπουλος Σπύρος Γαούτσης και Νίκος Κουρκουμέλης), ενώ στις συνεδρίες προέδρευσαν οι κ.κ. Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιων και Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας, Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους και Νικόλαος Στ. Βούλγαρις, Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε στον χαιρετισμό του τα ακόλουθα:
«…Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την εγκατάσταση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο μας δίνει την ευκαιρία να ερευνήσουμε σε βάθος και να αναφερθούμε: αφενός σε γεγονότα άγνωστα, αφετέρου σε όλους εκείνους τους γνωστούς ή αφανείς που παρά την συμβολή τους στην εθνική υπόθεση για κάποιους λόγους, που αφορούν τον καθένα χωριστά, δεν εντάχθηκαν στο «Πάνθεον» της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και δεν βρήκαν την θέση που τους αξίζει στην ελληνική ιστοριογραφία. Η περίπτωση των Εφοριών της Φιλικής στην Επτάνησο διαφέρει από εκείνες που εγκαταστάθηκαν στις πολυεθνικές αυτοκρατορίες, καθώς οι μυητικές διεργασίες της απευθύνθηκαν σε συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, πρόσφατα ενημερωμένο για τα φιλελεύθερα, τα δημοκρατικά κινήματα. Ιδιαίτερους παράγοντες συνιστούν τα γεγονότα : 1) ότι οι κάτοικοι των νησιών είχαν ωριμάσει πολιτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου Κράτους Ελλήνων «Επτάνησος Πολιτεία» 2) ότι επεδίωξαν με μια ρομαντική αντίληψη την ελευθερία του Γένους τους και όχι των εαυτών τους και 3) ότι αψήφησαν το αυστηρό πολιτικό περιβάλλον που είχε επιβάλει το βρετανικό προτεκτοράτο «Ιόνιον Κράτος». Ένα περιβάλλον έντονα αστυνομευόμενο και ρυθμισμένο από τις επιδιώξεις του Βρετανικού Υπουργείου Αποικιών, που χρησιμοποιούσε ως άλλοθι τα αντεπαναστατικά αντανακλαστικά της Ιεράς συμμαχίας».
Οι εισηγήσεις παρουσίασαν τόσο το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο, όσο και ειδικότερα θέματα, εστιάζοντας σε διαφορετικές παραμέτρους, αλλά ταυτόχρονα συγκλίνοντας στη σύνθεση του ευρύτερου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύχθηκε το δίκτυο της Φιλικής Εταιρείας. Ένα δίκτυο που συνέβαλλε καθοριστικά στην Επανάσταση του 1821 και στη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.
Στην ημερίδα, που οργανώθηκε με την εισήγηση του Δρ. Ιστορίας, Υποστρατήγου κ. Νίκου Κουρκουμέλη και με οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Επικ. Καθ. Δέσποινα Στ. Μιχάλαγα, Διονύσιο Ζ. Βίτσο, Δρ Δώρα Ζαφειράτου, Δρ Πιερίννα Σ. Κοριατοπούλου, Δρ Νικόλαο Κ. Κουρκουμέλη, Καθηγ. Δάφνη Ι. Κυριάκη-Μάνεση, Επικ. Καθ. Ελένη Γ. Λεοντσίνη, Λέκτορα Μαριέττα Α.-Δ. Μινώτου, Δρ Αθανάσιο Τρικούπη, μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Κ. Ιωάννης, εκπρόσωπος της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Αιδεσιμότατος πατήρ Βασίλειος, εκπρόσωπος της ΑΜ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Στέφανος Γκίκας και Δημήτρης Μπιάνκης, Βουλευτές Κερκύρας, Θεόδωρος Κασίμης, Τηλέμαχος Χυτήρης και Γιώργος Ρωμαίος πρώην Υπουργοί, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου, Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής Κέντρου Δημόκριτος, Γιάννης Δραγώνας, Πρόεδρος ΤΕΙ Ιονίων, και πολλοί άλλοι.
Η παραπάνω εκδήλωση, εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στην Κέρκυρα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, με τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας στο χώρο όπου συνεδρίαζε η Φιλική Εταιρεία, τότε οικία Γεροστάθη, στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Αγίων Πάντων, υπό την προεδρεία του αδελφού του Κυβερνήτη Βιάρου Καποδίστρια, ο οποίος, -ειρήσθω- ότι υπήρξε και μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας.