Την Τρίτη, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Νικολέττα Πανδή, συγκάλεσε σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. με θέμα: «Σχεδιασμός δράσεων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση εκδήλωσης Αφρικανικής Πανώλης στην Π.Ε. Κέρκυρας».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΕ Κέρκυρας:
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο κ. Φοντάνας Ιωάννης (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Π.Ι.Ν.), ο κ. Υψηλάντης Κωνσταντίνος (Γενικός Διευθυντής Τουρισμού, Παραγωγής & Ανάπτυξης Π.Ι.Ν.), ο κ. Καζαντζόγλου Ευθύμιος (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής), ο κ. Γκίνης Σταμάτιος (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας), η κ. Τσέλιου Ανδριανή – Ευγενία (Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας των ζώων), ο κ. Κένταρχος Νικόλαος (Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγιεινής), ο κ. Τσιβουράκης Παναγιώτης (Υποδιευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας), ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Παπαδάτος Γεώργιος (Εκπρόσωπος Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας), ο κ. Κορακιανίτης Χρήστος (Εκπρόσωπος Κυνηγετικού Συλλόγου Κέρκυρας) και ο κ. Γραικός Νικόλαος (Εκπρόσωπος Κυνηγετικού Συλλόγου Κέρκυρας).
Συζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους εμπλεκόμενους Φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση της Αφρικανικής Πανώλης, ενός σοβαρού νοσήματος του χοίρου και του αγριόχοιρου, με μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα και εύκολη μετάδοση που οφείλεται σε ιό πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον. Προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους και τους αγριόχοιρους και δεν μεταδίδεται με κανέναν τρόπο σε ανθρώπους ή άλλα είδη ζώων.
Επειδή η νόσος έχει εξαιρετικά εύκολη μετάδοση (με την επαφή, την τροφή, την μηχανική μεταφορά από ανθρώπους, οχήματα, εξοπλισμό, τα τσιμπούρια κ.λ.π.) και σε περίπτωση εμφάνισης τα μέτρα είναι εξαιρετικά αυστηρά τόσο για τον
κτηνοτρόφο (εκρίζωση μέσω καθολικής σφαγής), όσο και τη χώρα (εμπορικοί υγειονομικοί περιορισμοί), όσοι διατηρούν χοίρους πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να τηρούν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
1. Να ενημερώσουν την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΙΝ, αν κατέχουν ή θέλουν να αγοράσουν κάποιο/α χοιρίδιο/α. 2. Να διατηρούν τα ζώα σε περιφραγμένο χώρο και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε αυτό σε άλλα ζώα ή ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκτροφή τους. 3. Να μην ταΐζουν τους χοίρους με υπολείμματα τροφίμων (από κουζίνες εστιατορίων, ξενοδοχείων, κέτερινγκ κ.λ.π.). 4. Να μην έχουν πρόσβαση οι χοίροι σε απορρίμματα. 5. Να μην εισέρχονται στον περιφραγμένο χώρο οχήματα, ούτε να χρησιμοποιείται εξοπλισμός από άλλες μονάδες χωρίς απολύμανση. 6. Οι ασχολούμενοι με τους χοίρους να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής (καθαρά ρούχα, χέρια). 7. Να υπάρχουν σημεία απολύμανσης στην είσοδο/έξοδο της εκτροφής. 8. Να χρησιμοποιούν συχνά εξωπαρασιτοκτόνα για πρόληψη μόλυνσης από τσιμπούρια και να εφαρμόζουν μυοκτονίες. Από τους εμπλεκόμενους Φορείς ζητήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων όλων των ζώων, τα οποία θα διακινούνται με τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Για οποιαδήποτε απορία ή λεπτομερέστερη ενημέρωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Δ/νση Κτηνιατρικής Π.Ε. Κέρκυρας, Κολοκοτρώνη 24 Κέρκυρα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26613 64506, 64501 & 64502